onsdag 10. august 2016

Verdens suverent best betalte forfatter

onsdag 10. august 2016 0
Den amerikanske krimforfatteren James Patterson (69) topper finanstidsskriftet Forbes oversikt over verdens best betalte forfattere for tredje år på rad. Siste 12 måneder har Patterson ifølge Forbes håvet inn 95 millioner dollar før skatt (rundt 800 millioner kroner).

De enorme inntektene skyldes blant annet en enorm bokproduksjon takket være at han benytter seg av medforfattere. Fra juni ifjor til juni i år har Patterson og hans team av medforfattere gitt ut rundt 12 bøker.

Pattersons siste satsing er såkalte «BookShots», korte og billige romaner, rettet mot å øke lesingen blant «massene» som nesten utelukkende leser på dataskjermer.

Kilde: DN.no

tirsdag 12. januar 2016

Salget av ebøker øker

tirsdag 12. januar 2016 0
I fjor doblet Ebok.no omsetningen av ebøker, fra nesten 6 til nesten 12 millioner kroner. I tillegg kommer salg av lydbøker fra nettbutikken.

- Vi ser en jevn stigning som kommer til å fortsette, men som det ofte er med ny teknologi, så tar veksten lengre tid enn forventet. En av de viktigste driverne for lesere er at man kjenner noen som leser ebøker. Det gir en snøballeffekt, sier leder Elizabeth Sellevold i Ebok.no.

I dag betaler man 25 prosent moms når man kjøper ebøker, men ingen moms når man kjøper papirbøker.

- Nå som nettmedier skal få nullmoms, er jeg stor optimist og håper ebøker kan følge etter og likestilles med papirbøker. Da kan ebøkene blir billigere og mer lønnsomme for både lesere, forfattere, forlag og bokhandlere, sier Sellevold.

Kilde: Aftenposten

mandag 11. august 2014

Amazon vs Hachette

mandag 11. august 2014 0
Stephen King, Donna Tartt, John Grisham og mer enn 900 andre forfattere gikk i en helsides annonse i New York Times til angrep på Amazon. Annonsen, som også finnes på nettsiden authorsunited.net. Amazon nå opprettet siden readersunited.com.

Forfatterne mener Amazon de siste månedene har gått til flere grep mot Hachettes forfattere, som dermed ufrivillig har havnet i midten av konflikten.

Ifølge The Verge ønsker Amazon å selge mesteparten av e-bøkene for 9,99 dollar, eller litt over 60 kroner. Nå ligger prisene på e-bøker på mellom 14,99 og 19,99 dollar, noe Amazon mener er for høyt.

Kilde: DN.no

onsdag 6. august 2014

Sony gir opp lesebrett

onsdag 6. august 2014 0
Sony var det første selskapet i verden som lanserte et lesebrett med såkalt elektronisk blekk (e-ink), med gjengivelse av tekst på en skjerm uten bakgrunnsbelysning. Det skjedde allerede i 2004 med introduksjonen av Sony Librie, som senere ble erstattet av en lang rekke modeller i Reader-serien.

I 2007 tok Amazon.com opp konkurransen med sin Kindle, som siden dominert markedet fullstendig. Ifølge BBC har Amazon rundt 90 prosent av det dedikerte e-bokmarkedet. Sony har nok også fått kjenne på konkurransen med fremveksten av stadig større smarttelefoner og nettbrett, som også blir brukt til å lese e-bøker.

Kilde: Digi.no

fredag 1. august 2014

Først i Norge med bokstrømming

fredag 1. august 2014 0
Cappelen Damm vil  i august lansere Norges første strømmetjeneste for bøker, i samarbeid med svenske Storytel. Strømming innebærer at brukerne bare har tilgang til bøkene så lenge de betaler månedsavgift, og dette blir første gang e-bøker og lydbøker samkjøres i én strømmetjeneste i Norge. Storytel fikk sitt gjennombrudd i Sverige i 2013 etter flere tunge år. I fjor ble omsetningen nesten doblet til 67 millioner svenske kroner, og 65 000 tegnet seg som abonnenter.

Den nye tjenesten vil inneholde totalt 20 000 e-bøker og lydbøker, både norske, svenske og engelske. Leseren kan svitsje mellom å lese og lytte til samme bok, på mobiltelefon, nettbrett eller datamaskin. Presset på digitale bokløsninger ble forsterket da den amerikanske nettgiganten Amazon nylig lanserte Kindle Unlimited, hvor lesere kan strømme 600 000 boktitler for 9,99 dollar i måneden.

Terje Colbjørnsen, stipendiat ved Universitetet i Oslo. har nylig levert en doktorgradsavhandling hvor han studerte fem digitale boktjenester som ble lansert mellom 2007 og 2012. Colbjørnsen sier at tjenesten bør ha et veldig stort utvalg som også gir mening for bokleseren. Enten et universaltilbud som Spotify, hvor brukerne kan finne nesten hva de måtte ønske, eller en Netflix-aktig modell med en massiv backlist, altså bøker som ikke er nyutgitt, men som fortsatt er i salg.

I dagens bokmarked har forfattere en viss kontroll over inntektene gjennom kollektivt forhandlede avtaler og normalkontrakter. Forfatterforeningen og Forleggerforeningen ble i fjor enige om en avtale for e-bøker i abonnementstjenester, men det er likevel et stort spørsmål hvordan strømmetjenester kan sikre forfatterne inntekter, ifølge Tore Slaatta, professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Han mener nye avtaler må fremforhandles på grunn av strømmetjenestene, og sier strømming kan redusere summene i fondene som forfatterforeningene forvalter.

Kilde: Morgenbladet

torsdag 17. juli 2014

Gigantbot for prisfiksing på ebøker

torsdag 17. juli 2014 0
Apple skal ha gått med på å betale over 400 millioner dollar, litt under 2,5 milliarder norske kroner, i erstatning etter at selskapet skal ha drevet prisfiksing på ebøker, iflølge Eric T. Schneiderman, statsadvokaten i New York. Apple ble i juli dømt i en føderal domstol i New York for å ha fikset prisene på ebokmarkedet sammen med fem store forlag i USA.

Fra før av har de fem forlagene – Penguin Random House, Hachette, HarperCollins, Machmillan og Simon & Schuster – betalt erstatninger på tilsammen 166 millioner dollar.

Kilde: DN.no

Nå får bøkene sin «Spotify»

Amazon har allerede beveget seg i retning av abonnementstjenester med Prime, men ser nå ut til å ta enda et skritt med det som kan bli hetende Kindle Unlimited. Nettstedet GigaOM har nemlig snappet opp at selskapet tester ut en helt ny e-bok-tjeneste.


E-bok-tjenesten som Amazon tilsynelatende jobber med å utvikle er altså en abonnementstjeneste som skal koste 10 dollar i måneden. Testsidene viser videre at du skal få tilgang til over 600 000 boktitler.

Det finnes allerede at par andre tilsvarende tjenester, Oyster og Scribd, men en av forskjellene vil imidlertid bli at Amazons tjeneste visstnok skal tilby over 7000 lydbøker, i tillegg til vanlige bøker.


Kilde: Hardware.no

mandag 3. februar 2014

Biblioteksjefer ønsker færre bøker

mandag 3. februar 2014 0
Forlagene utnytter innkjøpsordningen, sier Ruth Ørnholt, fylkesbiblioteksjef i Hordaland. Innkjøpsordningen innebærer at Kulturrådet kjøper inn nye boktitler som sendes videre til norske biblioteker. Forlagene må ha trykt og gitt ut bøkene for at Kulturrådet kan vurdere dem for innkjøp. Disse bøkene kommer i tillegg til bøkene bibliotekene selv kjøper inn for egne budsjetter.

– Så lenge de får støtte til tusen eksemplarer fra staten, virker det ikke som om forlagene bryr seg om hvorvidt bøkene selges eller lånes ut.

Ørnholt mener kravene til innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur ikke er høye nok, og at dagens innkjøpsordning fører til at bibliotekene må ta imot lass med bøker som aldri når publikum.

Kilde: Morgenbladet

mandag 6. januar 2014

Vil lære om ebøker i England

mandag 6. januar 2014 0
- Vi er her fordi vi skal lære, og vi er veldig interessert i å finne ut hva de tenker om fremtiden og hva som kan komme til å skje, sier Widvey og trekker frem e-bøker som det klareste eksempelet der Norge kan lære av britene. 12 prosent av boksalget i Storbritannia er e-bøker, mens tallet i Norge ligger på knapt to prosent.

- De har kommet mye lenger enn oss på det feltet, og det er veldig interessant å se på Storbritannia fordi de er så store.

Per i dag gjelder momsfritaket papir- og lydbøker, men ikke for e-bok. Widvey er blitt utfordret av bransjen til å likestille momsregler på digitale og tradisjonelle publiseringsplattformer for å få opp den norske e-boklesingen.

- Det er jo det spørsmålet som melder seg. Nå har vi først og fremst vært veldig opptatt av og sagt vi vil gjøre noe med avismomsen, og det er det første steget. Men jeg ser jo at det er en problemstilling som kommer til å bli aktualisert, sier Widvey og understreker at det først og fremst er den norske bransjen selv som må legge til rette for økt e-boksalg.

Den blåblå regjeringen skrotet den rødgrønne bokloven, og venter nå på at partene i bokbransjen skal fremforhandle en ny bokavtale. I de britiske bokbutikkene, som er blitt halvert i antall siden 2005, er kampanjer med tre for to og halv pris på allerede billige bøker et vanlig syn.

- Det er opp til bransjen selv å komme frem til et forslag, men at en ny form for fastpris ligger i kortene. I tillegg har ministeren spilt inn to ting til partene; at de ønsker en ny bokavtale som tar høyde for e-bok-utviklingen og for flere konkurransefremmende hensyn.

Kilde: Aftenposten

tirsdag 12. november 2013

Amazon slipper til i Sverige

tirsdag 12. november 2013 0
Amazon vil etablere seg i Sverige, og nærmer seg nå en avtale med svenskene. Ifølge svenske DN har forhandlinger for å komme inn på det svenske bokmarkedet pågått i ett år.

Verdens ledende nettbokhandel har forhandlet med Bokrondellen, svenskenes link mellom forlag og bokhandel. Det er de som samler på data som kreves for å kunne selge litteratur i butikk og i den svenske e-bokhandelen.

Den tilsvarende norske aktøren er Bokdatabasen. I DNs artikkel står det at Amazon er i forhandlinger for å få en norsk avtale på plass. Bokdatabasen avkrefter at de er i forhandlinger med selskapet.

Kilde: NRK - Kultur og underholdning

fredag 13. september 2013

Nettbrett vil ta over for PC

fredag 13. september 2013 0
Nettbrett vil stå for 423 milliarder dollar av det totale devicemarkedet på 622 milliarder dollar, skriver CNBC.

- Nå når vi ser at markedet for smarttelefoner og nettbrett viser tegn til stagnering, vil en kriseredusering av priser bety mye, sier analytiker Megha Saini i IDC til CNBC.

Tidligere denne måneden senket Windows permanent prisen på nettbrettserien Surface. Så langt er de det eneste selskapet som har gjort dette, men Saini tror det bare er et spørsmål om tid, ettersom det stadig kommer nye kampanjer på markedet. et eksempel på dette er Apples innbytteordning, hvor du kan bytte inn din gamle iPhone mot redusert pris på en ny.

Kilde: DN.no

mandag 19. august 2013

Norske bøker på Kindle

mandag 19. august 2013 0
Fra og med i dag kan Kindle-brukerne sende e-bøker som de kjøper på www.aschehoug.no rett til sin Kindle. Via et konverteringsprogram blir e-bøkene konvertert fra e-bokformatet EPUB til Amazons format MOBI.

– Vi ser på Kindle-brukerne som en viktig kundegruppe og denne løsningen vil gjøre det enklere for dem å kjøpe norske e-bøker til lesebrettene sine, sier Thomas Bertram Nilsen, digital konsulent i Aschehoug forlag.

E-bøkene må likevel fremdeles kjøpes i en norsk e-bokhandel, for Aschehoug har ikke inngått noe samarbeid med Amazon.

- Dette er kun en funksjon for konvertering av filer kjøpt via våre nettsider. Det er viktig for oss å gjøre konverteringen så brukervennlig som mulig, sier Nilsen.

Kilde: ITavisen.no
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket