mandag 28. september 2009

Bibliotekenes nemesis

mandag 28. september 2009
E-bøker selges nå i overraskende store kvanta i USA. Plutselig er hver tredje solgte tittel hos Amazon.com en e-bok, av det tilgjengelige e-bokutvalget på rundt 300000 titler. Om dette blir representativt for utviklingen, kan den trege og konservative bokbransjen stå overfor en enda raskere digitalisering enn den forpinte musikkbransjen.

Til høsten lanseres e-bøker i Norge for fullt. Under Frankfurt-messen i fjor høst svarte et flertall av bokbransjefolk i en undersøkelse at e-bøker innen ti år vil ta mer enn halvparten av bokmarkedet. Vi snakker om den største revolusjonen for vår tyngste kulturbærer siden trykkpressen.

Årsaken er at de nye lesebrettene, med Amazons modell Kindle suverent i spissen, tilbyr en leseopplevelse som er tilnærmet lik papirbøkene. Selve lesingen er ikke bedre. Men heller ikke dårligere. I tillegg er fordelene mange. Filene du laster ned veier ingenting. Lesebrettet har innebygde oppslagsverk, og notatmuligheter som på mange måter er bedre enn i papirbøker. Å få tak i bøkene du ønsker deg blir mye, mye lettere. Kjøpet går mye raskere og, fremfor alt, prisen er vanligvis 60 prosent lavere enn nye bøker i harde permer.


Bibliotekenes nemesis - Meninger - Bjørkeng - Aftenposten.no

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket