fredag 29. januar 2010

- Apple eliminerer all konkurranse

fredag 29. januar 2010 0
Teknologidirektør i Opera Software og internettvisjonær Håkon Wium Lie følger iPad med interesse.

- Jeg synes det blir spennende å se hva Apple får ut av denne plattformen, og også hva andre aktører kommer med i kjølvannet. Det er fint å komme seg litt bort fra de to kategoriene mobil og pc, sier Wium Lie til Dagensit.no.

Men han mener samtidig at det er viktig at forbrukerne er aktsomme med tanke på Apples forretningsmodell.

- Forbrukerne må følge med på hvordan Apple låser innholdet man kjøper. Hva skjer med e-bøkene dine den dagen du vil flytte dem til et annet lesebrett, spør Wium Lie. Han sikter til kritikken Apple har fått for sin bruk av kopibeskyttelse som ikke tillater at man kan kopiere innhold kjøpt fra Apple til konkurrerende produsenters spillere.

DN.no

Hvor står ebokbransjen etter iPad-lanseringen?

iPad vil føre til økt salg av ebøker. Selv om denne dingsen innflytelsesmessig viser seg å være en Macbook Air snarere enn en iPhone (noe de mange manglene kan tyde på), vil salg til fanbasen alene utgjøre mange millioner enheter. Mange av dem vil ønske å prøve den nye iBooks-bokhandelen, noe som vil bidra til et godt løft i et ebokmarked som idag baserer seg på en lesebrettbase på bare 2-3 3-4 millioner enheter.

/../

iPad vil ikke bli det endelige gjennombruddet for lesebrett. Det er vanskelig å se for seg hvordan en gjennomsnittlig romanleser skal la seg lokke til å investere i en dings som er større og tyngre enn en typisk bok, og som høyst sannsynlig ender opp et sted mellom 4000 og 6000 kroner (pluss noen hundre i måneden til 3G). Størrelsen og prisen indikerer snarere at målet kan være fag- og lærebokmarkedet. I så fall er det vanskelig å forstå beslutningen om å lansere en forstørret iPhone, uten støtte for Flash og multitasking. Nei, jeg er ikke overbevist om at Steve Jobs har skiftet syn på boklesing.

Eiriks forfatterblogg

iPad med defekt design

Apple lanserte nettopp iPad, som er en datamaskin i form av et lesebrett. Apple har med den DRM-teknologien som brukes i iPad gitt seg selv total kontroll over kundens datamaskin. DRM'en gir Apple full kontroll over hvilke programmer som kan brukes, og over det meste av innholdet som lagres og spilles av -- en planlagt defekt design. Siden apparatet til enhver tid er tilkoblet nettet, kan denne kontrollen utøves når som helst, helt utenfor brukerens
kontroll. Dette er en meget skremmende utvikling, og utgjør et dramatisk tilbakeskritt for folks digitale rettigheter, både prinsipielt og praktisk.

"Dette er ikke et teoretisk eller oppkonstruert problem", sier Thomas Gramstad, leder i Elektronisk Forpost Norge (EFN). Han påpeker at allerede i dag har myndighetene i Kina en stor grad av kontroll med befolkningens nettbruk, og de har også lovpålegg om programmer som må brukes på datamaskiner. Samarbeid mellom udemokratiske regimer og DRM-produsenter blir dessverre en mer og mer aktuell problemstilling.

"Med den teknologien som Apple presenterer i iPad vil myndighetene kunne ha fullstendig kontroll over hva slags medier og innhold folk har tilgang til, og med denne teknologien omfatter kontrollen også bøker og bildemedier", sier Gramstad. "Dette gir produsent og myndigheter kontroll over hva slags informasjon folk får, hvilke bøker de har, og når de blir lest. I tillegg kan "makta" til enhver tid ombestemme seg og endre eller trekke innhold tilbake.
Og dette skjer slett ikke bare i udemokratiske land. For ikke lenge siden fjernet selskapet Amazon uten forvarsel boken '1984' fra de elektroniske bokhyllene til alle sine Kindle-kunder. I Norge har vi hatt et eksempel der Get slettet privatpersoners PVR-opptak av Disney-filmer da Disney-kanalen gikk ut av programpakken".

EFN.no

Utfordrer iPad med Android-fjøl

MSI viste under Consumer Electronics Show fram en prototyp på en tavle-pc basert på Android-plattformen og Nvidias Tegra-brikkesett.

I et intervju med Digitimes denne uken, sier selskapets salgsdirektør, Sambora Chen, at det vil lansere en tavle-pc basert på denne plattformen i løpet av andre halvdel av 2010. Veiledende pris er 500 dollar, i praksis det samme som den billigste modellen av Apples iPad.

Nvidia hevder at Tegra 250 åpner for systemer med som kan spille av HD-video kontinuerlig i 16 timer, eller musikk i 140 timer, før batteriet må lades. Hvor nær dette er sannheten, vil først vise seg når konkrete produkter kommer på markedet, men Nvidia legger lista høyt og lover enestående batterilevetid.

Tegra 250 støtter blant annet HDMI og full HD-oppløsning (1080p), samt LCD-skjermer med opptil WSXGA+-oppløsning (1680x1050 piksler).

Digi.no

Vil ikke at Apple skal bestemme bokpris

Den norske bransjeløsningen bokbasen.no åpner etter planen 16. mars. Hvordan vil norske forlag forholde seg til den internasjonale konkurransen?

To forhold blir avgjørende, forteller informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal, en slags bransjens talsmann på området. Det ene forholdet er teknisk.

Bokbasen har satset på EPUB-formatet og PDF, med valgfri kopibeskyttelse med Adobe Digital Editions. Det utelukker Kindle, som har sitt eget proprietære format. iPad støtter EPUB, men legger trolig på sin egen DRM-beskyttelse.

- Hvis bøkene låses fast til enkelte apparater, tror jeg ikke e-bøker blir noen suksess, fastslår Buset, som likevel regner med at «dette løser seg over tid».

Det andre som avgjør om norske forlag vil inn i Apples univers går på det forretningsmessig, altså pris og hva de sitter igjen med av kaka.

Digi.no

onsdag 27. januar 2010

iPad fås med og uten 3G

onsdag 27. januar 2010 0

iPad kommer i seks varianter. Alle har støtte for trådløst nettverk etter 802.11n-standarden. Tre av dem har dessuten støtte for 3G-mobilnettet. Modellene uten 3G-støtte ventes å bli tilgjengelig i mars i hele verden, mens modellene med 3G kommer i april, i første omgang i USA og utvalgte land - det er foreløpig ikke klart om Norge er blant disse.

Detaljer om tilgjengeligheten internasjonalt samt om prisene i de forskjellige land blir kunngjort senere, melder Apple. Macworld.no antar at prisene i Norge vil ligge mellom i underkant av 4000 kroner og i overkant av 8000 kroner avhengig av konfigurasjon.

Macworld



Jan Omdahl og Snorre Bryne i Dagbladet har oppsummert. Kathrine Hammerstad og Ida Anna Haugen i VG har snakket med eksperter og konkluderer med at iPad kan bli en ny slager .

Gizmodo er tydelige i hva de savner men har samtidig meninger om hvorfor denne nye dingsen kommer til å knuse eksisterende minilaptoper og lesebrett. Engadget har analysert hvilke rykter som stemte og kommentert iPad generelt fra redaksjonen.


NRKbeta

fredag 22. januar 2010

Kindle får egen App Store

fredag 22. januar 2010 0
Amazondominerer det digitale bokmarkedet, men det er ventet de får kraftig konkurranse fra en rekke aktører fremover. Nå forbereder bokkjempen seg på å bedre økosystemet rundt deres populære lesebrett Kindle. Kindle Store blir nå også en programvarebutikk, etter mønster fra Apples App Store.

Amerikanere har fått laste opp og selge bøker i Kindle Store i to år allerede. Denne uken åpnet tilbudet for resten av verden, selv om det foreløpig kun er støtte for engelsk, tysk og fransk språk.

En egen utviklerpakke (Software Developer Kit, SDK) blir tilgjengelig i betautgave i neste måned. Kindles SDK gir utviklere tilgang til programmeringsgrensesnitt, verktøy og dokumentasjon for å lage programvare til Kindle, kunngjør selskapet.

Digi.no

2009 O'Reilly Ebook Revenue up 104%

During the past 18 months we've seen a dramatic shift in customer preference from print to digital when looking at sales from oreilly.com, which is a substantial sales channel for us. And looking across all of our sales channels for individual ebooks -- including mobile apps -- 2009 ebook revenue was up a staggering 104% on 2008 (which was more than 50% above 2007):

ebook_revenue_3yr


oreilly.com

IPad - 4000 kroner er smertegrensen

Dersom Apples sagnomsuste tablet-PC (iPad/iTablet/iSlate - velg selv) virkelig kommer neste uke, bør den ikke koste mer enn 4000 kroner. Det er konklusjonen i en fersk undersøkelse som meningsmålingsinstituttet Retrevo har foretatt.

I følge undersøkelsen mener 70 prosent av amerikanske forbrukere at smertegrensen går ved 700 dollar - om lag 4049 norske kroner.

De spurte har også klare meninger om hvordan de vil betale. 44 prosent sier de ikke vil kjøpt tableten dersom den i tillegg krever et fast, månedlig beløp for å få tilgang til tjenester og produkter - for eksempel musikk, bøker, filmer og spill.

ITavisen

mandag 18. januar 2010

Alle får selge innhold til Kindle

mandag 18. januar 2010 0
Amazon utvider Digital Text Platform, en selvbetjeningsløsning for salg av digitale boktitler. Tjenesten har tidligere kun vært åpen for amerikanere.

Inntil videre blir det imidlertid bare mulig å selge innhold på engelsk, tysk og fransk. Selve lesebrettet har imidlertid støtte for tegnsettet ISO 8859-1. Det betyr at det ikke er noe teknisk i veien for innhold i norsk språkdrakt.

Forfatterne får 35 prosent av listepris på bøkene, mens Amazon beholder resten av omsetningen. Apple og Google gir til sammenligning 70 prosent av inntektene til programvareutviklerne, mens de beholder 30 prosent selv.

Digi.no

søndag 17. januar 2010

OLED Could Be Apple Tablet’s Secret Solution

søndag 17. januar 2010 0
An OLED display would be a pricey, but perfect, screen for e-book reading on a tablet, like the one Apple is rumored to be announcing later this month.

If Apple were to implement a reading mode with a black background and light-colored text, then an OLED screen would be extremely energy efficient. That’s because OLEDs consume power differently than LCDs; they only use power when pixels are turned on. That means blacks won't consume any energy (like they do with backlighting in LCDs), and such a reading mode would substantially preserve battery life, an analyst explained to Wired.com.

"I would expect when they use OLED to turn to one mode, called OLED display mode, and make most of the background black and make words white, green or red or some other colors," explained Jennifer Colegrove, an analyst with DisplaySearch, a research firm that focuses on the display industry.


Wired.com

lørdag 16. januar 2010

Bigger Amazon Kindle DX

lørdag 16. januar 2010 0
As the e-reader market heats up, Amazon is trying to stay ahead of the competition with the international launch of its bigger Kindle DX.

Amazon will release the new model, with a 9.7-in (25-cm) screen, on 19 January in more than 100 countries. It was launched in the US in May last year.

The move follows the introduction of the latest 6-in Kindle in October last year - it ships to 130 countries.

Research predicts 10m e-book readers will be sold in the US this year.

BBC News

fredag 15. januar 2010

The Largest Reader to Date

fredag 15. januar 2010 0

It's bigger than any Kindle or device from B&N. Optimized for magazines and newspapers, the Skiff Reader offers a durable 11.5-inch (1600 x 1200) "Metal Foil" touchscreen display, but it's still just a quarter of an inch thick.



Skiff Reader: The Largest Yet Thinnest eBook Reader to Date - Skiff reader - Gizmodo

mandag 11. januar 2010

Skredet som uteble

mandag 11. januar 2010 0
NRKbeta mener at noen e-readere skiller seg ut:

Que proReader er sjokkerende tynn, veier kun 482 gram og har de fysiske målene 21.6 x 28 x 0.7 cm. Vi fikk en kjapp demonstrasjon på hvordan den fungerer, og hva man kan forvente seg at den skal kunne gjøre:

enTourage eDGe er en to-skjerms-løsning, eller DualBook som de ynder å kalle det, hvor man har e-ink på den ene siden, og en LCD skjerm på den andre. Den er tilgjengelig neste måned for den nette sum av $490.

Demy er designet for å være din egen lille digitale oppskriftsbok på kjøkkenet. Ikke den dummeste ideen vi har sett av en e-reader/tablet så langt:

Mye av problemet knyttet til e-readere er at alle har forskjellige løsninger for å handle bøker/abonnere på feeder. Amazon Kindle som sitter med den berømte bukta og begge endene, nekter å la andre slippe til i sitt system.

Dette har gitt både Google og Adobe muligheter. Google har som kjent digitalisert tusenvis av gamle bøker, mens Adobe har tatt sin del av kaka med de åpne formatene ePub og PDF.



NRKbeta

Pixel Qi’s dual mode LCD display

Pixel Qi makes LCD displays that are unlike any you’ve ever seen. When you turn the backlight off, the screen is still readable in a high contrast black and white mode. They actually look like e-Ink displays, but they’re not. Turn up the backlight, and you have full color saturation.

The net effect is that you can put a Pixel Qi display in a netbook, tablet, or eBook reader and have a device that you can read indoors or outdoors. It can handle full motion video. And there’s non of that page refreshing effect that you experience with eBook readers like the Kindle and Nook.

One of the other side effects of using the Pixel Qi display is reduced power consumption. In full color mode, the LCD uses about 2.5 watts of power, which is about what you’d get from any other LCD screen. But when you cut the backlight off, that drops to about 0.5 watts.

The other thing I was surprised to learn is that while Windows treats Pixel Qi’s 3qi display as a 1024 x 600 pixel screen, it’s actually a 3072 x 600 pixel screen. Those extra pixels help make the text easier to read if your using Roman, Cyrillic, Hebrew, Arabic, or a number of other languages. For Chinese, Pixel Qi is working on higher vertical and horizontal resolutions.



Up close with Pixel Qi

torsdag 7. januar 2010

Nå kommer lesebrettene for fullt

torsdag 7. januar 2010 0

Vi har allerede sett på det at tablet-PCer, eller såkalte smartbooks (i mangel av et bedre navn akkurat nå) kommer til å bli ett av fokusområdene i 2010.

Men det er i tillegg en annen, beslektet produktgruppe som også ser ut til å virkelig blomstre opp i år - de såkalte lesebrettene. Her er det forresten også en viss nevneforvirring, for andre ord som e-bokleser, leseplate og e-leser er brukt i tillegg. Men enn så lenge ser det ut til at benevnelsen lesebrett er mest utbredt.

På den andre siden av dammen var lesebrett faktisk en av de store julegavesuksessene nå nettopp, mens det her i Europa har vært stor forvirring angående de forskjellige brettene, konkurrerende formater, kopibeskyttelser og moms. I denne artikkelen skal vi forsøke gjøre deg litt klokere.

Teknofil.no

mandag 4. januar 2010

Foreslår standard for rimelige tablet-PCer

mandag 4. januar 2010 0
Freescale håper at deres referansedesign blir standarden for billig-tablets i 2010.

Selskapet håper å kunne levere komplett tablet-maskinvare til kun 200 dollar (1150 kroner). Tableten skal også kunne monteres på et tastatur. Følgende spesifikasjoner mener Freescale er en god kombinasjon:
  • Størrelse: 200 x 128 x 14.9 mm (7.87 x 5.04 x 0.59 inches)
  • Trykkfølsom skjerm. Oppløsning: 1024 x 600. Størrelse: 7"
  • i.MX515 CPU med ARM Cortex A8 core
  • Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth 2.1 og GPS som standard (3G som tilbehør)
  • 3 MP kamera med video-opptak (opp til VGA 30 FPS)
  • 512 MB DDR2 minne, 4 GB to 64 GB lagring, MicroSD card slot
ITavisen

lørdag 2. januar 2010

Video Review: Sony Reader Daily Edition PRS-900 eBook Reader with wireless

lørdag 2. januar 2010 0
14 minute video review that provides a comparison with the Sony Reader Touch Edition PRS-600 and the Kindle DX. We give you a walk through the new home screen, the store, PDF display and lots more.



MobileTechReview.com Discussion Forums

Sony adds newspaper subscriptions to ebook reader

The Japanese electronics giant has signed an exclusive deal with News Corporation, owned by Rupert Murdoch, to give Reader users subscription-based access to publications through the ebook reader.

A monthly subscription to the Wall Street Journal will cost users $14.99, while access to the New York Post is priced at $9.99 per month. Robert Thomson, editor-in-chief of the Wall Street Journal, said that they would be earning a more favourable slice of revenue than the 30 per cent cut typically offered by Amazon to content providers.

Sir Howard Stringer, Sony's chief executive, said the company believed the move would help it compete more closely with Amazon's Kindle, the most popular ebook reader in the United States. "We obviously fell behind Amazon, but it's a long war, a long race," he said."We'll win the hardware war."

According to analysts at Forrester Research, Amazon's Kindle accounts for about 60 per cent of the US ebook reader market, with Sony's Reader range enjoying a 35 per cent market share. Sales of digital reading devices are expected to double to six million in 2010.

Telegraph

fredag 1. januar 2010

Tusen norske e-bøker i 2010

fredag 1. januar 2010 0
- Men det kommer til å skje mye i det norske markedet neste år, sier forfatter og e-bokekspert Eirik Newth.

Til våren lanseres det rundt 1 000 titler gjennom de norske forlagenes bokdataprosjekt.

- Om ett år regner jeg med at vi har minst én stor, norsk bokhandel som tilbyr tusenvis at nyere titler. Det vil også bli solgt lesebrett i de store bokhandlerkjedene, slik at leserne får sjanse til å bli kjent med teknologien før de kjøper den, sier Newth.

DN.no
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket