lørdag 6. august 2011

Bretteldoradoet som uteble

lørdag 6. august 2011
Stine Bjerkestrand, utviklingsredaktør, Tidsskrift for Den norske legeforening, skriver om bruker av nettbrett i en kommentar i aftenposten:

Det var nærmest hallelujastemning i mediebransjen da iPad, som første nettbrett, kom på markedet. I Norge lanserte flere medier iPad-versjoner før brettet var i salg her! Nå er de fleste landsdekkende og også flere lokalaviser tilgjengelig på nettbrett, i en eller annen form.

Men da VG nylig innførte leserbetaling for sin app VG+ skjedde dette mye senere enn først antatt. Bruken av appen tok aldri av, og har naturlig nok falt etter at leserbetalingen ble innført. Tallet på lesere er nå firesifret, ifølge fagbladet Journalisten.

Foreløpig er nettbrettutgavene mest å anses som distribusjonskanaler, og lite som innovative utfordrere i medielandskapet. Det viser funnene i en analyse jeg i vår har gjort av brettprodukter. Utgiverne velger å være tidlig ute ved å distribuere allerede eksisterende innhold på en ny plattform, uten å utnytte plattformens muligheter.

Leserinvolvering gjennom kommentarfelt, diskusjonsforum, delekultur og blogger er et formatet som i svært liten grad er representert i brettutgavene. I brettutgavene er leseren er igjen henvist til den tradisjonelle og passive mottagerrollen.

Nettbrettet med sin touch-screen og enkle utforming er svært brukervennlig sammenlignet med en tradisjonell PC. Men appene fra mediebransjen bærer preg av manglende standardisering. De forutsetter derfor i stor grad at brukeren har god teknologisk forståelse og vilje til å prøve seg frem, noe ikke så mange flere enn digitale trendsettere har.

Det holder ikke med innovative nettbrett, når produktene mediene leverer for disse tilfører lite nytt sammenlignet med etablerte papir- og webutgaver. Hvorfor skal vi som lesere ta til takke med mindre funksjonalitet i et nytt digitalt produkt enn vi er vant til fra web? Samtidig ber flere, for eksempel Aftenposten, allerede eksisterende abonnenter om å betale ekstra for å lese nettbrettutgaven.

Kilde: Aftenposten.no

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket