søndag 28. november 2010

Fra trykt til utrygt – den store norske ebokkonferansen

søndag 28. november 2010 0
I tillegg til å få presentert Bokhylla.no og weblån fra Biblioteksentralen kom Edmund Austigard, administrerende direktør i bokdatabasen, med noen nye og interessante glimt inn i planene til bokdatabasen.
Begrepet bokskyen kom plutselig på alles lepper.

Bokskyen er bokdatabasens verktøy for å slå både Apples iBooks og Amazons Kindle i brukervennlighet og platformuavhengighet. Austigard lovet at med bokskyen ville de bøkene du kjøper fra bokdatabasen alltid være tilgjengelig på alle leseplatformer du måtte ønske. Bøkene lagres i et personlig bibliotek som er tilgjengelig på nettet og hvor du kan laste ned til ethvert leseapparad du måtte ønske. Det vil altså være slutt på at du mister ebøkene når apparatene går i bakken eller blir utdatert. Kindle har allerede dette, men det er låst til Amazon sin platform. Bokskyen ser ut til å bli mer åpen, og ikke minst, ser det ut til at det vil være plass til bibliotekenes tilbud inne i bokskyen. Lansering av bokskyen ser ut til å bli på vårparten.

Kilde: Blogg og bibliotek

onsdag 24. november 2010

Apple og Rupert Murdoch sammen om iPad-avis

onsdag 24. november 2010 0
Rupert Murdoch og News Corp er i ferd med å lansere en iPad-avis kalt «Daily». Avisen skal være utviklet i samarbeid med Apple.

Fordi man slipper kostnader for trykk og distribusjon, er prisene presset svært lavt ned. Ifølge britiske The Guardian kommer abonnementsprisen til å ligge på 99 cent i uka, under en krone om dagen. Rupert Murdoch skal ha bekreftet planene overfor Fox Business.

Kilde: macworld

Ny milepæl for Galaxy Tab

Samsung har nådd en ny milepæl på 600 000 solgte Galaxy Tab, siden enhetens første debut for knappe to måneder siden. Galaxy Tab kjører Android 2.2, og suksessen Samsung nå har hatt på tablet-markedet ser dermed ut til å kunne støtte spådommen om at iPads ledelse ville være kortvarig, så snart det kom nye Android-enheter på banen.

Kilde: ITpro

søndag 21. november 2010

Klar med skjerm for e-bøker i farger

søndag 21. november 2010 0
E Inks teknologi har hittil bare vært tilgjengelig i sorthvitt eller gråtoner. Nå har de kunngjort et nytt produkt som lover e-boklesere med fargeskjermer, «E Ink Triton Imaging Film», med den teknologiske beskrivelse «Color Active Matrix».

I bunn for Triton ligger den samme teknologien som for elektronisk papir i sorthvitt: Et bildepunkt inneholder tusener av bitte små sorte og hvite kuler. Når punktet utsettes for positiv spenning, samles de hvite kulene på punktets synlige side. Ved negativ spenning er det de sorte kulene som synes. Vekslende spenning avgjør følgelig om punktet framstår som hvitt eller sort. Det er ingen bakgrunnsbelysning. Skjermen virker etter samme prinsipp som papir: Mer lys i omgivelsen gir bedre kontrast, og lesbarheten i sollys er utmerket.

I Triton er enkeltpunktene mindre enn i sorthvitt utgaven, og mellom øyet og punktene er det et fargefilter som gjør at de ikke veksler mellom sort og hvitt, men mellom sort og henholdsvis rødt, grønt og blått, etter samme prinsipp som alle andre skjermer. Lesbarhet og kontrast krever fortsatt lys fra omgivelsene.

Kilde: digi.no : Personlig teknologi

Forfatternes økonomiske fremtid

Skal man tro denne statistikken fra New York Times, er det godt mulig at selvpublisering kan bli langt mer utbredt fenomen i fremtiden:
Last year, according to the Bowker bibliographic company, 764,448 titles were produced by self-publishers and so-called microniche publishers. This is up an astonishing 181 percent from the previous year. Compare this enormous figure with the number of so-called traditional titles — books with the imprimatur of places like Random House — published that same year: a mere 288,355 (down from 289,729 the year before). Book publishing is simply becoming self-publishing.

Nå er det få som for alvor tror at selvpublisering av ebøker via Kindle Store og iBooks vil flytte grunnfjellet i det norske bokmarkedet. Så langt viser erfaringene at nye bestselgere fra etablerte forleggere dominerer ebokmarkedet (så nei, “halesalg” blir neppe så viktig som mange av oss trodde for noen år siden). Men eboka senker terskelen for publisering betraktelig, og nettbrettenes tekniske muligheter øker sjansen for undergravende innovasjon i bokbransjen. Se for deg fortrinnene f.eks. NRK og Schibsted-gruppen vil ha når det skal skapes aktuelle “enhanced books”.

Kilde: Eiriks forfatterblogg

onsdag 17. november 2010

Barnes and Noble NookColor Review

onsdag 17. november 2010 0
In the early, heady days of e-readers, the term “e-reader” was synonymous with an electronic paper-based device. The Barnes & Noble NookColor explodes that narrow definition: The first LCD-based e-reader optimized around reading, the NookColor ($249, price as of November 16, 2010) delivers a superbly integrated, largely satisfying, and (for now) unique e-reading experience. Better yet, it has the potential to deliver far more as Barnes & Noble’s library of periodicals and children’s books grows.
Not just a tablet

Following the recent release of the Samsung Galaxy Tab, much attention surrounds the growing tablet market. And it would be easy, at first glance, to mistake the NookColor for a tablet. After all, a 7-inch capacitive touchscreen dominates the front surface; and inside it runs Android 2.1 and a Texas Instruments Omap3 series processor. It also has a MicroSDHC card slot to accommodate up to 32GB of storage, and a generous 8GB of user-accessible onboard storage—enough space to support a mix of material (Barnes & Noble gives the example of 1000 books, 25 full-color magazines, 10 newspapers, 50 kids’ books, 500 songs, and 150 photos).

Source: Macworld

iPadmøte blant netthodene

Smekkfull sal på Grand Hotell, gnistrende ordstyrer og kompetent panel gjorde medlemsmøtet om iPad til en stor suksess. Her er noen av sporene møtet etterlot seg på nettet:





Kilde: Netthoder

Test av Samsung Galaxy Tab

Galaxy Tab er den beste bærbare underholdningsmaskinen du får tak i akkurat nå. Ikke bare fordi den er ypperlig til surfing, men også fordi den til tross for en gedigen skjerm er såpass "liten" at du kan ha den med deg i jakkelomma.

Galaxy Tab er helt perfekt til å se på video med på tur, og dersom du for eksempel sitter på et fly eller toget til Trondheim har den mer enn nok batteri til å la deg surfe, høre på musikk, spille eller se video hele veien.

I tillegg kommer nyttefunksjoner vi har lært oss å sette stor pris på. E-postklienten er rett og slett knallgod, med visning av innboks og meldinger på tilnærmet lik måte som e-postklienter på PC-er. Her kan du se listen over e-post og selve meldingen side ved side. Kontaktlisten og kalenderen er også bygget opp på denne måten.

Likevel er ikke en Galaxy Tab en fullgod erstatning for en bærbar PC. Vi merker oss for eksempel at Flash gjør nettleseren treg og hakkete. Det er fortsatt ikke praktisk å skrive mye tekst på en trykkskjerm.

Disse tingene kan du rette på ved å deaktivere Flash og å koble til et tastatur.

Kilde: Mobili.no

mandag 15. november 2010

Nå lanseres iBooks i Norge

mandag 15. november 2010 0
Den norske utgaven av Apples iBookstore lanseres i Norge om kort tid. 17. november er det informasjonsmøte mellom Apples agent i Norge og norske forlag.

- Vi er spent på responsen fra forlagene, sier Sjur Mossige i eBokNorden, firmaet som er agent for Apple i Norge.

Sjur Mossige har innehatt mange ulike stillinger i bokbransjen, fra markedssjef i Samlaget til innkjøpssjef på bøker i Interpress for å nevne noe. Han sitter også på eiersiden i Bokkompaniet og opererer nå som agent for Apple iBooks i Norge og Norden. Mossige har ikke fått en endelig dato for når iBooks lanseres i Norge, men mye tyder på at det skjer før jul. Noe som vil være lenge før den norske bransjeløsningen for e-bøker er klar, en løsning som har blitt utsatt flere ganger og som er ventet å være klar rundt mars neste år.

Kilde: Bok og samfunn

onsdag 10. november 2010

RIM lover rimeligere nettbrett enn iPad

onsdag 10. november 2010 0
RIM lover at Playbook vil prises til under 500 dollar. I USA koster den rimeligste utgaven av markedsledende Apple iPad 499 dollar.

Etter spesifikasjonene å dømme, er Playbook orientert mot et annet marked enn iPad. Den tilbyr mye av det iPad mangler, som ekte fleroppgavekjøring («multitasking»), Java og støtte for Adobe Flash, og virker konstruert fra grunnen av med tanke på profesjonelle brukere. Berøringsskjermen er på bare sju tommer, mot neste ti tommere på iPad. Enheten drives av det kompakte og effektive Unix-baserte sanntidsoperativsystemet QNX, tilpasset flerkjernede prosessorer. Playbook har en tokjernet prosessor i 1 GHz, veier 400 gram, har kamera både foran og bak, og kan brukes til videokonferanser. Den er tilrettelagt for bedrifter gjennom integrasjon med RIMs øvrige produkter og tjenester.

Kilde: digi.no : Personlig teknologi

søndag 7. november 2010

Dette er fremtidens skjerm

søndag 7. november 2010 0
Samsung kommer med en 4,5 tommers bøybar AMOLED-skjerm, av typen WVGA, med en oppløsning på 800 x 480 piksler. Den skal også tilby den samme fargekvaliteten som vi ser i dagens Samsung Galaxy S-telefoner. Skjermene skal kunne bøyes uten å ta skade eller miste bilde.



Det er ennå uvisst når denne nye skjermtypen vil komme på markedet, men det gir som sagt mange nye muligheter innen design og bruksområde. Se for deg at du kan gå med en skjerm rundt armen, slik vi gjør med klokker i dag.

Så er det bare å vente på at det utvikles lignende skjermer med eInk-lignende teknologi.

Kilde: Digital Foto & Video

lørdag 6. november 2010

Ebokhandel kaster ut norske kunder

lørdag 6. november 2010 0
Nylig fikk jeg følgende epost fra Waterstones.co.uk, som jeg har kjøpt flere ebøker fra til Sony Reader-lesebrett:
Dear Customer,
We see from our records that you have previously purchased an eBook from Waterstones.com whilst having a registered address outside of the UK and Ireland.

We regret that with immediate effect, we are no longer able to sell eBooks to customers placing an order from anywhere outside of the UK and Ireland. We have had to take this action to comply with the legal demands of publishers regarding the territories into which we can sell eBooks.

Please accept our sincere apologies for any inconvenience that this may cause. Please note: Your previously purchased eBooks are not affected by this and will still be available in your ‘Digital order history’ in your online account.

Kind regards,
Waterstones.com Customer Service

Kilde: Ebokhandel kaster ut norske kunder | Eiriks forfatterblogg

Samsung Galaxy Tab

Galaxy Tab er nettbrettet som visker ut skillet mellom mobiltelefon og bærbar PC. Med en 7 tommer stor skjerm, operativsystemet Android 2.2 og innbygget SIM-kort for data og tale, plasserer den seg midt mellom de bærbare tavle-PC-ene og en ordinær smartmobil.

Det er ingen tvil om at Galaxy Tab er et suverent verktøy for e-post, nettsurfing, spill og underholdning. Samtidig har vi brukt den for å sjekke avtaler, skrive møtereferat og lese notater.

Muligens kunne vi klart oss med en litt enklere mobiltelefon, nå når vi har Tab. Men vi tviler. Vi vil jo helst kunne bruke mobilen til mest mulig, også i de tilfellene Tab-en blir for stor til at vi tar den med. For selv om Tab er betydelig mindre og lettere enn en PC eller iPad, så blir det upraktisk å ta den med på fjelltur eller i skibakken.

Utvalget av nettbrett er beskjedent, så i dette segmentet er Samsung Tab suveren. Prisen vil antakelig falle en del etter hvert som flere aktører kommer med sine produkter.

Om vi sammelikner med iPad vinner Galaxy S på skjermkvalitet, funksjonalitet og mobilitet, mens iPad har større skjerm, bedre batterikapasitet og et enda litt enklere brukergrensesnitt.

Kilde: mobilen.no
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket