torsdag 30. desember 2010

Dalende interesse for iPad-magasiner

torsdag 30. desember 2010 0
Nyhetstjenestene WWDmedia og Venturebeat har fått tilgang til opplagstall for digitale utgaver av et utvalg kjente amerikanske magasiner, fra Audit Bureau of Circulations (ABC).

Statistikken har flere svakheter, blant annet at opplagstallene for flere blader er oppgitt som gjennomsnitt for utgivelser over flere måneder. Nedgangstendensen er likevel klar.

Inntil videre er iPad- og andre nettbrettutgaver av magasiner eksperimenter med et medium som langt fra har funnet sin endelige form.

Kilde: digi.no : Personlig teknologi

onsdag 29. desember 2010

– Kindle er ingen konkurrent til iPad

onsdag 29. desember 2010 0
Toppsjef i verdens største nettbutikk, Jeff Bezos, sa mandag at den nyeste utgaven av lesebrettet Kindle er blitt Amazons største salgsprodukt.

– Vi ser at mange av dem som kjøper Kindle også eier en LCD-tablet. Kunder forteller at de bruker sine LCD-tablet til spill, film og nettsurfing, og sine Kindle til å lese. De melder at de foretrekker Kindle til å lese på fordi den veier mindre, reduserer batteriangst fordi batteriet varer en månedstid, har den avanserte papiraktige Pearl e-ink-skjermen som anstrenger øyet i mindre grad, ikke forstyrrer sovemønstre ved leggetid, og kan brukes utendørs også i sterkt sollys, sa Bezos i en pressemelding.

Kilde: digi.no : Personlig teknologi

fredag 24. desember 2010

God jul og godt nytt år!

fredag 24. desember 2010 0
God jul og godt nytt år, til gamle og nye lesere...

Christmas cards from the Disney studio collected
by Disney animator, Claire Weeks from 1938 through the mid-1950s.

tirsdag 21. desember 2010

Honeycomb-nettbrett om to uker?

tirsdag 21. desember 2010 0
Motorola har laget skrytevideo med en historisk gjennomgang av flere typer "tavler", der egyptiske hieroglyfer får gjennomgå for for dårlig portabilitet og Apples Ipad blir omtalt som en diger Iphone.



Kilde: Amobil.no

- Ikke kjøp iPad-abonnement

Apple iPad, Samsung Galaxy Tab og andre nettbrett troner på toppen av mange ønskelister denne julen, og det med god grunn. Nettbrett er rett og slett en dritkul dings.

Alle nettbrett har Wi-Fi-støtte og da kan du surfe gratis via et trådløst nett - for eksempel hjemme i stua eller på jobben. Men ønsker du å ha internett når du er på farten ellers trenger du å koble deg opp via mobilnettet. Da må du også betale for datatrafikken som genereres.

Dersom du har en mobiltelefon som støtter såkalt "tethering" kan du surfe på nettbrettet via mobilens 3G-tilkobling.

Kilde: Nettavisen

søndag 19. desember 2010

Økt nedlasting av e-bøker og lydbøker i Norge

søndag 19. desember 2010 0
Andelen av befolkningen som benytter betalt nedlasting av e-bøker har gått opp fra 4 til 6 prosent fra høsten 2009 til våren 2010, en betydelig økning tatt i betraktning fraværet av norske e-bok løsninger. De som har benyttet seg av dette, har i snitt betalt for 5 e-bøker i en halvårsperiode. For aldersgruppen 15-20 år var snittet 2,5 e-bøker. Dette betyr at små, men viktige markedsandeler av den nye e-bokøkonomien tas av internasjonale aktører som Amazon, sier bokbransjeansvarlig Anitra Figenschou.

- Årsaken er at det ennå ikke finnes et godt tilbud av e-bøker på norsk, det blir spennende å følge utviklingen nå som Digitalbok.no også vil tilby norske boknyheter.

Betalt nedlasting av lydbok. For første gang målte vi også lydbok-nedlastingen, og det viste seg at den allerede hadde passert e-boken, noe som henger sammen med et mer etablert tilbud av norske lydbøker på nett. Mens 6 prosent av befolkningen hadde betalt for e-bok hadde 7 prosent betalt for lydbok. Disse har i snitt betalt for 3,2 digitale lydbøker i en halvårsperiode.

Kilde: Bloggogbibliotek.no

E-lån - framtidsvei eller blindgate?

Tyske bibliotekers erfaringer med e-lån er lovende. Titlene lånes flittig og nye brukergrupper nås. Likevel nøler mange forlag, og noen er innbitte motstandere av web-basert utlån.

13-16 DiViBib.jpgEt eksperiment har vært i sving et par år i boklandet Tyskland. 150 biblioteker tilbyr nå e-lån av ebøker, lydbøker, musikk og video, og flere kommer stadig til. Utlånstallene er gode, ved noen biblioteker svært gode. Likevel nøler mange forlag med å frigi sitt digitale innhold for e-lån via løsningen selskapet DiViBib tilbyr.

De tyske erfaringene er spesielt relevante for Norge, siden DiViBibs løsning om kort tid kan bli tilbudt også her. Biblioteksentralen har hatt sin norske variant BS Weblån klar lenge, men mangelen på e-bøker og annet innhold har ført til at lanseringen stadig har blitt utsatt.

Kilde: Bokogbibliotek.no

Apple iPad to Lead Android in Tablet Market in 2012

Apple's iPad will command 44 percent of the total tablet market by 2012, with tablets based on Google's Android operating system nipping at its heels with 39 percent, according to researchers at Piper Jaffray.

Apple that has the dominate position in 2010, selling 90 percent of the 14.5 million tablets shipped this year after launching its seminal product in April. Apple sold 4.2 million iPads in the fourth quarter, which closed Oct. 19.

Android 's 2010 market share will be 11 percent, Munster estimated. Worldwide sales of Samsung's Galaxy Tab topped 1 million in December, though the Android 2.2-based, 7-inch screen tablet only launched from wireless carriers in the United States in mid-November.

Source: eWeek.com

tirsdag 14. desember 2010

Vi har intet å frykte…

tirsdag 14. desember 2010 0

Redaktøren i Bok og Bibliotek beskriver den økende usikkerheten som tydligvis brer om seg i norsk bilbiotekvesen på grunn av ebøkene. Jeg lurer nå litt på den virkelighetsbeskrivelsen. De fleste bibliotekarer jeg kommer i kontakt med er nysgjerrige og interesserte, langt mer enn den jevne borger i Norge. Når ebøkene nå endelig kommer i salg vil jeg vedde på at en stor del av dem blir solgt til nettopp bibliotekarer. Det er også stor forskjell på folkebibliotek og fagbibliotek. For de fleste folkebibliotek er ebøker til en viss grad fortsatt oppfattet som noe nytt og ukjent, mens det i fagbibliotekene har blitt formidlet ebøker i mange år allerede ogbibliotekarene og brukerene er komfortable med og bruker ebøker som en integrert del av hverdagen.

Om vi ser på fenomenet ebøker så oppdager vi ganske raskt at det ikke er et fenomen. Det er for forlagsbransjen ebøker er et fenomen. For bibliotek er det som det har vært de siste 3000 år, “business as usual”
/../

Om folkebibliotekene (og spesielt Biblioteksentralen) slutter å dilte etter forlagenes fryktperspektiv på ebøker og heller setter seg ned og ser på hva ebøker er og hvordan de best mulig kan integreres i bibliotekets tjenester, da tror jeg vi kommer langt.

Og vi er så heldige at vi ikke behøver å vente på forlagenes etterlengtede boksky eller digitalbok.no´s hyggelige, men lille, soloutspill. Vi kan sette igang idag, av den enkle grunn at det finnes en stor mengde uorganisert, ikke-vurdert og veldig spennende litteratur på internett. Alt fra hypertekster til tradisjonelle bøker og berikede multimedieopplevelser.

Kilde: Blogg og bibliotek

– Nettbrett vil spise kraftig av pc-salget

– På lang sikt venter vi at nettbrett vil ta rundt ti prosent av pc-markedet, målt i volum, innen 2014, sier forskningssjef Ranjit Atwal i Gartner.

Han tror at nettbrett oppfattes både som et supplement og som en erstatning til pc. Pc-markedet vil også undergraves fra en annen kant, nemlig bedrifters overgang til virtuelle arbeidsflater.

– Pc-er betraktes fortsatt som nødvendige, men bransjens manglende evne til vesentlige fornyelser, og overavhengigheten av en forretningsmodell bygget på økt volum og prisfall tærer på evnen til å drive gjennom oppgraderinger, sier en annen Gartner-analytiker, George Shiffler.

Ifølge Goldman Sachs-analytiker Bill Shope er flukten fra pc-er til nettbrett langt mer markant. Han tror nettbrett vil spise fra 33 til 35 prosent av det globale pc-salget allerede i 2011.

Kilde: digi.no : Personlig teknologi

mandag 13. desember 2010

VG på iPad - etter noen dagers bruk

mandag 13. desember 2010 0
Etter å ha lest VG+ noen dager sitter vi igjen med en følelse av at iPad er bedre egnet for magasiner og publikasjoner med stoff som har lengre levetid enn i en avis. For at en iPad-avis skal overleve må den muligens være kontinuerlig oppdatert.

Vi kan selvsagt ta feil, det er vel egentlig altfor tidlig å konkludere med noe som helst. Det skal mye arbeid og hard innsats for at iPad skal bli mediebransjens redning. VG har absolutt vist at de er klare for utfordringen. Vi håper andre følger etter med like god innsats - og et bedre produkt.

Kilde: Macworld

Apple vil ha fildeling av apps

Apple har søkt patent på en teknologi som lar brukere dele apps direkte. Tanken er at man gjennom et fildelingsnettverk (peer-to-peer) skal kunne overføre apps til andre telefoner direkte. Sitter man innen rekkevidde av hverandre kan man bruke blåtann eller usb, for eksempel. Ellers kan man bruke samme trådløse nettverk eller internett, skriver Patently Apple.

Allerede i dag er en av de største markedsføringskanalene for apps tips og råd fra venner og kolleger. Ved å åpne for at man kan overføre appen man anbefaler direkte mellom telefonene der og da vil antakelig kunne øke salget ytterligere.

Kilde: DN.no

søndag 12. desember 2010

Anne B Ragdes dobbeltmoral

søndag 12. desember 2010 0
Anne B. Ragde målbærer nok et syn som mange kjenner seg igjen i:

– Jeg føler bare at de ekte Prada-veskene, de har en så kunstig høy pris.

Olav Torvund kommenterer:
Man skulle tro at en forfatter hvis inntekt er helt avhengig av at hennes rettigheter blir respektert, også respekterer andres rettigheter. I alle fall at de ikke går så høyt på banen med sin dobbeltmoral.

Nå skal det sies at jeg ikke er spesielt overrasket over at nettopp Anne B Ragde gjør dette.
/../
Men når Anne B Ragde har blottstilt sin dobbeltmoral og dummet seg ut på den måten hun gjør i Dagens Næringsliv, da har hun bare en ting å gjøre: Kjøp de 1.800 musikksporene som dere lastet ned til iPoden, slik at musikere og komponister får sin rettmessige royalty. Brenn piratveskene. Og kom med en beklagelse overfor alle de hvis rettigheter Anne B Ragde har krenket.

Kilde: Olav Torvunds blogg

Ebøker i nettskyen

Ebokmarkedet utvikler seg raskt, og på mange måter i en lovende retning. Det som for alvor setter ting i bevegelse er Googles inntreden med sin Google eBooks. Løsningen er interessant fordi Googles ebøker ikke knyttes til en egen maskinvare, dedikerte programmer (apps), ei heller til bestemte operativsystem. Det eneste du trenger er en maskin med en nettleser som støtter JavaScript. Faktisk var det ikke noe problem å lese Googles ebøker på en Kindle, via den innebygde nettleseren.

Amazons tilsvar er naturlig, ettersom de med sin Kindle-programvare har hatt en tilstedeværelse langt ut over maskinvaren Kindle. Løsningen har fått navnet Kindle for the Web, og denne skal lanseres for alvor utpå nyåret. På samme måte som Googles løsning finnes den imidlertid i en testversjon.


Eirik Newth skriver
Boka er et enkelt og lite plasskrevende medium å håndtere på nettet, og i den grad bøker trenger interaksjon, kan det for det store flertallet av titler håndteres innen rammen av eksisterende webstandarder. På sikt er dette en vinn-vinn-situasjon for alle involverte. Brukerne kan slutte å bekymre seg for om dingsen de eier kan vise ebøkene de kjøper, mens produsentene får en enklere jobb med å utvikle apps for ulike plattformer. Web-apps på nett og via installerbare apps på ulike plattformer kan altså fort bli den nye standarden.
Jeg er ikke helt komfortabel med bruken av begrepet "apps", da jeg mener at noe av det interessante med Googles løsning er at de nettopp fjerner seg fra "apps" og publiserer for web. Dvs at bøkene kan nås via en URL, uten å gå via en eller annen "bookstore" (jmf Amazon og Apples nåværende løsninger). Never dette fordi vi stadig diskuterer hvorvidt vi bør lage apps, hvorpå jeg (kanskje til det kjedsommelige) pereiserer at vi bør lage ting for web, men gjerne med et design som gjør at brukeren oppfatter det som noe eget (kall det gjerne web-app, som er det begrepet Eirik benytter).

Det mest interessante er imidlerid, etter mitt syn, mulighetene som web-publisering gir for integrasjon av medierike elementer, som lyd og levende bilder. Straks HTML5 støttes skikkelig, og man blir enige om hvordan multimedia skal integreres, kan vi se for oss nye sjangere. Ikke at dette er så teknisk grensesprengende, men det vil forhåpentligvis få konsekvenser for "bøkenes" design. I motsetning til mye av det vi finner på den øvrige weben bærer nemlig ebøkene med seg en annen, og langt "renere" designtradisjon, der utseende i mindre grad stiller seg i veien for innholdet.

Kilde: JonblOGG

Coming Soon to Kindle for the Web

Amazon følger med i timen, og gitt at google kommer med ebøker for nettskyen er Kindle for the Web et naturlig tilsvar:
  • Read the full text of Kindle books in your web browser. No download or installation required.
  • Synchronize your library, last page read, bookmarks, notes, and highlights with Kindle and Kindle-compatible devices including PC, Mac, iPhone, iPad, BlackBerry, and Android phones.
  • Bookstores, authors, retailers, bloggers and other website owners will be able to offer Kindle books from their own sites, let their readers start enjoying the full text of these books instantly, and earn affiliate fees for doing so.
  • Read a book sample from Amazon.com without leaving your browser. No download or installation required
  • Share book samples with your friends via email or social networks.
  • Embed a book sample in your personal blog or website and earn referral fees on sales.

fredag 10. desember 2010

Pangstart for avansert, indisk nettbrett

fredag 10. desember 2010 0
Det er de to modellene med den avanserte Pixel Qi-skjermen som allerede er utsolgt – inntil videre, mens modellen med LCD-skjerm og 3G-støtte også står i fare for å bli det ganske raskt.

Skjermen fra Pixel Qi skal være svært energisparende, samtidig som at den skal fungere godt også i direkte sollys. Den kan operere i to ulike modi, «transmissiv» eller «reflektiv». I det reflektive moduset fungerer den omtrent som e-papir. Mer om skjermen finnes på denne siden.

Maskinen leveres med Android 2.2, men Notion Ink har laget et eget brukergrensesnitt, kalt Eden, som blant annet gjør det mulig å vise tre ulike applikasjoner samtidig på skjermen.

Kilde: digi.no : Personlig teknologi

Ebok igjen…

Nå har endelig nyheten om Bokskyen kommet til datapressen. Det første oppslaget jeg har sett kom idag i Digi.no. Det er jo et lite skritt i riktig retning, men jeg har hørt det samme så mange ganger før at skepsisen sitter godt festet i ryggmargen. Jeg tror det når jeg ser det. Bokskyen i seg selv ser ut til å være en god ide og jeg er spent på hvordan det vil fungere i min ebokhverdag.

Men bokbransjen begynner å få hastverk. Google har lansert Google eBooks, en tjeneste som ser ut til å gjøre det samme som Bokskyen, men med Googles enorme merkevare i ryggen. Hvorfor skal jeg lagre bøkene mine hos Norsk bokbransje heller enn hos Google? Nå får Google nesten et halvt års forsprang på Bokskyen, så får vi se hvordan utviklingen vil gå.

Kilde: Blogg og bibliotek

Google Maps 5.0 på Nexus S video demo

Google Maps for mobile enheter blir vektorbasert. Datamengden som skal lastes skal dermed blir 1/100 av vanlige kart. Kartene kan også brukes offline. Siden kartene tar så liten plass, kan du ha dem liggende fast for steder du ferdes mye. Og du skal også kunne benytte talestyring. Si hvor du vil og kartet orienteres til det oppgitte stedet.

Google har nettopp vist Android-operativsystemet på nettbrett, så denne teknologien vil åpenbart finnes for større skjermer også.



Kilde: SlashGear

tirsdag 7. desember 2010

Nettbrett viser fram Honeycomb

tirsdag 7. desember 2010 0
Under konferansen D: Dive Into Mobile viser Googles Andy Rubin frem et nettbrett som kjører på Android versjon 3.0, med tilnavnet Honeycomb.

Blant annet vises den nye 3D-kartvisningen i deres Google Maps fram, samt e-postfunksjonen. Nettbrettet, som er en prototype fra Motorola, skal ha en tokjerne-3D-prosessor fra Nvidia, mulighet for videosamtaler, og som sagt Android Honeycomb.



Kilde: Amobil.no

Nettskyen gir DRM-løsning for e-bøker

Ved lanseringen har Google eBooks – Google Editions var arbeidsnavnet på prosjektet – tre millioner titler. De fleste av disse er gratis og antakelig for lengst tilgjengelig fra andre kilder. Noen «hundre tusener» er til salgs gjennom Googles portal.

Hovedpoenget fra Googles side er at brukeren tildeles en virtuell bokhylle i nettskyen. Ved lesing lastes tittelen ned til det apparatet man i øyeblikket ønsker å lese på. Når boka «klappes igjen», legges et virtuelt bokmerke inn i tittelen: Neste gang man laster ned boka – gjerne til et annet apparat – kan man åpne den igjen der man slapp sist.

Kilde: digi.no : Kommentarer

lørdag 4. desember 2010

Eboka bør koste kr. 249, mener CappelenDamm

lørdag 4. desember 2010 0

De to andre storforlagene reagerte med en blanding av bestyrtelse og snurthet på CappelenDamms utspill, jamfør intervjuet med Gyldendal-direktør Geir Mork i Klassekampen, der han i løpet av noen setninger klarer å omtale Digitalbok.no som henholdsvis en “hjemme alene-fest”, “en liten kinaputt” og “ei sminket internsjappe”. Forlagsbitching er imidlertid langt mindre interessant for potensielle ebokkjøpere enn dette:

For å ha et utgangspunkt i forhandlinger om framtidig pris og for å kunne argumentere med myndighetene om at moms på e-bøker er dårlig politikk, gikk Gyldendals Fredrik Nissen ut med en kalkyle som blant annet innebar 30 prosent avanse til forhandlerleddet. Denne kalkylen stilte Cappelen Damm seg bak, men nå faller de oss i ryggen med helt andre kalkyler.

Det er vanskelig å komme fra følelsen av at Gyldendals prisanslag var et politisk forhandlingsutspill, vel så mye som et reellt forsøk på å forklare hvordan man tenker prisfastsettelse.

Kilde: Eiriks forfatterblogg

Pris på en norsk ebok: 249 kroner

Skjønnliterære nyheter skal koste 249 kroner, inkludert 25 prosent moms. Det er mer enn 100 kroner rimeligere enn momsfrie papirbøker. For eldre utgivelser faller prisene gradvis ned mot en femtilapp. Skulle man ende med en lavere moms på ebøker, for eksempel åtte prosent, er det grunn til å anta at prisene vil falle ytterligere. Salgsleddets avanse er begrenset til 20 %.

Dermed legger Cappelen Damm seg betydelig under det som tidligere har vært antydet fra Gyldendal og Aschehoug, men fortsatt himmelhøyt over prisnivået i amerikanske ebokhandler. Er prisnivået for norske ebøker nå satt

Kilde: Dagbladet.no

fredag 3. desember 2010

Happolatis hevn

fredag 3. desember 2010 0
«Vært på Hjelpemiddelsentralen og fått deg Iphone?» Det var misunnelsens mobbende mantra denne sommeren og høsten. For Ipad er sesongens høystatuspryl. Med potensial til å forandre verden. Litt av den, i alle fall.

De første som bør skjelve i buksene er flyplassbokhandlerne. Om ett år vil deres marked være så lite at det er kroken på døren. For selv om Ipad-en ikke er noen fullgod erstatter for den fysiske boken, er den perfekt for lesning av flyplassromaner.

Med håndholdt skjerm er det mye behageligere å lese på en Ipad enn på en vanlig datamaskin, det er én ting. Dessuten slipper man å velge fort og gæli rett før avgang, men kan ha noen utvalgte titler liggende på Ipad-en. Og så er det mindre å drasse på, for Ipad-en har man med seg, uansett.

Kilde: Morgenbladet.no

onsdag 1. desember 2010

Google starter eboksalg

onsdag 1. desember 2010 0
Nå går det nye rykter om at salget kan komme til å starte i USA mot slutten av 2010, ifølge en talskvinne fra Google, som snakket med nettstedet cnet.com. Prosjektet er ganske ambisiøst, og tjenesten blir lansert når den er klar, sier talskvinnen.

Den største forskjellen mellom Googles prosjekt og eksempelvis Amazons boksalg, skal visstnok være at kunden skal ha større frihet. Ebøkene skal kunne kjøpes hvor som helst, og leses på en hvilken som helst enhet.



Kilde: Hardware.no
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket