mandag 30. januar 2012

I Sverige er e-bøker altfor populære

mandag 30. januar 2012
Med ebøker forsvinner mange av ulempene med biblioteket. Plutselig er bibliotekbøkene øyeblikkelig tilgjengelig på leseenheten din overalt, uten at du trenger å gå til hverken bibliotek eller bokhandel. Norske biblioteker har til nå nesten ikke hatt tilgang på e-bøker, men i Sverige har låntagerne hatt ubegrenset tilgang på bøker i mange år.

Etter at nettbrett som iPad kom på markedet, har utlånet skutt i været i Sverige. Hele 80 prosent av lesingen av e-bøker har kommet fra utlån. For enkelte titler, som den populære selvbiografien Jag är Zlatan, har utlånsandelen vært enda høyere. E-boken er hittil kjøpt og lånt i totalt 13 000 eksemplarer.

I Sverige har e-bøker, i motsetning til i Norge, vært tilgjengelige i ti års tid. Bibliotekene har betalt rundt 20 kroner for hvert utlån, etter den såkalte utleiemodellen. Alle låntagere som ønsker det har kunnet låne bøkene, helt uten begrensninger. Hvert bibliotek har altså hatt et ubegrenset antall eksemplarer. Dette har ført til at rundt 80 prosent av svenske e-bøker har vært gratis for brukerne.

Kilde: Aftenposten

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket