søndag 28. februar 2010
Amazon i krangel med forlagskjempe
Maximilian ønsker at Amazon skal sette prisene på e-bøkene høyere enn 9,99 dollar (59 kroner), som er den normale prisen for Kindle-titler i nettbutikken.
- Vi har uttrykt vår sterke uenighet, og understreker hvor seriøs den er ved å midlertidig stanse salget av alle Maximilian-titler, skriver Amazon i en melding.
E24
Nintendo DSi XL to get Classic Books App
Similar handheld devices capable of more than the basic function like gaming make the choice wee bit difficult for consumers. Sony offers Comics on the PSPgo and now DSi XL will bring ebook reading capability. Are we heading for an eBooks vs digital comics clash in the near future? May be. But before that, let's wait for the handheld console to arrive.
Techtree.com
fredag 26. februar 2010
3–4 millioner bøker kastes årlig
Den egentlige årsaken til makulatur er likevel at forlagene bommer på opplaget. Det er mye billigere å bestille store opplag enn små. Derfor øker risikoen for å feilberegne.
Knut Løyland ved Telemarksforskning har forsket på Bokavtalen og hvordan den påvirker bokmarkedet.
- Du har jo mammutsalget som kan ta unna en del av overskuddslageret, men de får ikke kjørt ut alt der heller. Bak makulaturen ligger det en ren bedriftsøkonomisk vurdering, for det er ingen fordel for forlagene å skrape bøkene. De vil ikke selge for en slikk og ingenting, for ikke å ødelegge sitt eget marked. Dette foregår i alle regulerte markeder. Vi kjenner jo både til smørberg og kjøttberg. Å trykke en bok er jo også relativt billig. Dette peker i retning av at forlagene bestiller overskuddskapasitet, og heller destruerer overskuddet for ikke å ødelegge markedet.
Aftenposten.no
lørdag 20. februar 2010
Skolen uden bøker
Amerikansk high school har erstattet bøgerne med Kindle e-readers fra Amazon.
En times bilkørsel nord for Boston ligger Cushing Academy smukt og naturskønt i et kuperet og skovrigt terræn i den lille by Asburnham i det nordlige Massachusetts. Byen er med sine 245 år en klassisk ramme omkring sine knap 6.000 indbyggere. Idylliske gamle huse. Et par kirker. Alt virker roligt og oprindeligt. Cushing Academy ligner også en gammel britisk kostskole - men en meget velholdt én af slagsen. I det hele taget er det som at træde tilbage i tiden, når man ankommer til Ashburnham - men det skal man ikke lade sig narre af. Folkene på Cushing Academy har i den grad taget fremtidens udfordringer op. Går man ind i hovedbygningen og ned i kælderen, så bliver man mødt af et skilt, der reklamerer for e-bøger. En trappe fører længere ned mod selve biblioteket. Men hvilket bibliotek? Her er ingen bøger!
"De studerende fortalte os, at de ikke brugte det trykte bibliotek", siger rektor James Tracy.
"Deres generation er vant til elektroniske hjælpemidler, så vi skal som undervisere møde dem, hvor de er, og give dem de bedste værktøjer. I stedet for blogs eller wikipedia giver vi dem databaser med peer reviewed journals - den bedste information man kan få på markedet."
James Tracy understreger, at opgaven er at undervise i at finde og bruge den mest troværdige information. Her har bibliotekaren en stor opgave.
Harddisken
torsdag 18. februar 2010
Papirkrangel ble plutselig gammeldags
Samskipnaden må jobbe for å gjøre e-bøkene tilgjengelige og ikke minst få dem ned i pris. Flere av de store utenlandske pensumforlagene har allerede e-bøkene klare. Det bør være mulig å spare inn hele eller store deler av beløpet en tablet eller en minibærbar koster, ved å velge e-bøker framfor papirutgavene i løpet av studietida. En pensumbok kan bli mye billigere som e-bok fordi vi studenter ikke trenger å betale for papir, trykking, bokbinding, lagring, distribusjon eller returkostnader. Dersom e-boka i tillegg hadde blitt tilgjengelig på It’s learning, kunne vi sluppet å betale forhandlerprovisjonen også.
Til syvende og sist står og faller det på viljen til å endre vanene våre. Vi redder ikke verden hvis alle kjøper seg nye datamaskiner som erstatning for bøker og utskrifter. Men jeg er temmelig sikker på at du skal ha en pc eller en tablet uansett, og da bør du kunne kutte papirforbruket ditt betydelig. Det kan Studenttinget og NTNU-styret også. Og når skal Under Dusken følge flere utenlandske eksempler med å kutte i antall papirutgivelser?
Under Dusken
Wired på leseplate
Etter å ha sett hva Wired driver og lager i samarbeide med Adobe, så er vi ikke mindre entusiastiske. Dette ser veldig, veldig spennende ut. Og som det sies i videoen; hvis de klarer å lage et system som funker for Wired, så er det svært sannsynlig at det kan funke for mange andre også. Wired er kjent for sin design, sin historiefortelling.
Adobe sier at de har laget et system der man designer for mange plattformer på en gang, slik at de ikke er mye ekstra arbeide å forandre et magasin designet for trykk til å passe både på dataskjermer og plater. Motore bak de interaktive magasinene er Adobes AIR, som kjører både på Windows, Mac og Linux. AIR vil også få støtte i Android, og Adobe har lagd et verktøy som gjør det enkelt å flytte innhold for AIR over til iPhone/iPad.
NRKbeta
E-bøker kan selges til fast pris
«Forskriften om bokavtalen ligger hos Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet (FAD). Fra FAD til partene i avtalen (Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen) har det vært sagt at det er opp til partene å forstå loven, og at de eventuelt må be om lovtolkning og veiledning fra Konkurransetilsynet. Inntil da kan partene i avtalen bli enige seg imellom om de ønsker at e-bøker kan tas inn i avtalen».
Så er spørsmålet hvilken fastpris markedet kan forvente på e-bøker.
Forlagsaktører i bransjen Bok & samfunn har vært i kontakt med, sier det er realistisk å sette den faste e-bok-prisen 20-30 prosent under den fysiske bokprisen.
Bok og samfunn
tirsdag 16. februar 2010
Lesebrettet kan ta suksessveien
Lesebrettet kan være svaret på den avisen fremtidens lesere vil ha; en avis tilpasset ens egne interesser. Det er imidlertid mange ubesvarte spørsmål på veien frem til det ideelle lesebrettet. Hvorvidt folk vil betale for et lesebrett- er ett av dem.
Ni mediehus deltar Ni mediehus har til nå sagt ja til å delta i prosjektet: Aftenposten, A-pressen, Budstikka, Dagens Næringsliv, Edda Media, Hjemmet Mortensen, Nationen, Polaris, Vårt Land.
Lesebrettprosjektet i MBL-regi utvikler seg i henhold til alle planer. Med pengestøtte fra Kulturdepartementet og utviklingsmidler fra egen bransjeorganisasjon, blir prosjektet stadig mer kjent, og er allerede i ferd med å bli etterspurt også internasjonalt. Én suksessfaktor er den tekniske biten, men også det faktum at norsk mediebransje klarer å samarbeide om å utvikle en felles løsning for lesebrett. Det samarbeidet er det mange som ønsker å vite mer om.
I Danmark har mediebransjen satt i gang et lignende prosjekt etter inspirasjon av MBLs lesebrettprosjekt.
Akkurat nå har MBL-prosjektet sitt søkelys på å kartlegge formålstjenlige formater, utforske ulike modeller, slik at man til slutt kan komme med en anbefaling til bransjen om hvilke løsninger som bør velges. Det har nylig vært et seminar for de mediehusene som er med i prosjektet, der man blant annet fikk høre om den franske avisen Les Eccos sine lesebrettplaner.
Mediebedriftenes landsforening
fredag 12. februar 2010
FrP vil ha bort momsen på e-bøker
"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om innlemming av e-bøker i merverdiavgiftsfritaket som gjelder for litteratur."
De tre representantene begrunner ønsket om momsfritak på e-bøker på følgende måte:
"Merverdiavgiftsfritaket for bøker i siste omsetningsledd er av stor betydning for omsetningen av bøker i Norge, og følgelig av tilsvarende stor betydning for utbredelsen av norsk litteratur. Nullsatsen har også stor betydning for levedyktigheten til aktører i bransjen, og den er en forutsetning for et kulturelt mangfold, nullsatsen er kanskje det viktigste virkemiddelet for norsk skriftkultur. Forlengelse av de kulturpolitiske hensyn som ligger til grunn for merverdiavgiftsfritaket, og lesehemmede, herunder eldre, vil ha stor nytte av å kunne lese e-bøker fremfor papirbøker. Det er ikke tvil om at e-bøker vil bety en langt bedre tilgjengeliggjøring av litteratur for gruppen lesehemmede. Forlagsbransjen er imidlertid helt avhengig av å omstille seg for å overleve, og da blir det feil å straffe ny teknologi med merverdiavgift."Bok og samfunn
CourseSmart
CourseSmart
Eksempel på en bok
Barn tar teknologien i multitouch-skjermer utrolig fort. De liker at man kan bla på nesten samme måte som man blar på en ordentlig bok, og de liker at man dra på ting, tegne, skrive og leke på skjermen. Og ganske raskt så blir alle de andre skjermene fryktelig gammeldagse…
Jeg tror dette er fremtidens lærebok – og at det kommer mye raskere enn vi tror. Vi må sørge for at skolene ikke igjen blir de siste som får ny teknologi. Alle parter tjener på dette: Færre bøker er bra for ryggene, for trærne og miljøet. Ebøker koster mindre å produsere og frakte enn vanlige bøker, så kanskje totalsummen for alle bøkene + tablet ikke blir så ille i forhold til totalkostnadene for dagens svære bokstabel.
NRKbeta
torsdag 11. februar 2010
Do School Libraries Need Books?
Keeping traditional school libraries up to date is costly, with the constant need to acquire new books and to find space to store them. Yet for all that trouble, students roam the stacks less and less because they find it so much more efficient to work online. One school, Cushing Academy, made news last fall when it announced that it would give away most of its 20,000 books and transform its library into a digital center.
Do schools need to maintain traditional libraries? What are the educational consequences of having students read less on the printed page and more on the Web?
- James Tracy, headmaster, Cushing Academy
- Matthew G. Kirschenbaum, English professor, University of Maryland
- Liz Gray, library director, Dana Hall School
- Nicholas Carr, author, “The Big Switch”
- William Powers, author, “Hamlet’s BlackBerry”
Room for Debate Blog - NYTimes.com
fredag 5. februar 2010
Usikkert med norske bøker til iPad
Foreløpig ser det ut til at bokbransjen i Norge setter seg på gjerdet og venter på hva Apple kommer til å gjøre. Som sagt vil prisen være avgjørende. I konkurransen med Kindle kan det se ut som om bøkene vil bli noe dyrere i Apples univers. Det som er sikkert er at før Apple og den norske bokbransjen bli enige kommer vi ikke til å se bøker på den kommende enheten og det vil være direkte trist.
mobilen.no
torsdag 4. februar 2010
The battle to control online prices
In the latest skirmish, Amazon removed Macmillan books from its website after the company protested that online retail was using monopoly power to force publishers to accept prices no higher than $9.99. Macmillan and other publishers have now signed distribution deals with Apple that allows them to price downloads at $12.99 and $14.99.
Producers, of course, want higher prices because they produce higher revenue and better profits.
The Media Business
Amazon svarer Apple
Verdens største bokhandel Amazon har investert mye penger i sitt lesebrett Kindle. Etter at Apple nylig lanserte sin iPad surfetavle har mange spådd Kindles død.
Dette finner ikke Amazon seg i. For å styrke sin kompetanse på trykkskjermer skal de derfor ha kjøpt selskapet Touchco, som spesialiserer seg på nettopp dette, skriver NY Times.
Amazon skal angivelig flytte alle de ansatte i Touchco inn i sin egen organisasjon for videreutvikling av Kindle. Kjøpet ble gjennomført selv om Touchco enda ikke har et ferdig produkt på markedet.
DN.noonsdag 3. februar 2010
Google med egen leseplate?
I forrige uke lanserte Apple iPad. Nå ser det ut som om Google er på vei til å utvikle sin egen tavle-pc. Googles tavle-pc kjører Chrome OS, noe som innebærer at nettleseren står i fokus og at alle programmer er nettapplikasjoner.
I likhet med iPad har Googles konsept et virtuelt tastatur og multitouch. Den største forskjellen er at Googles variant kommer til å tillatte tredjepartsapplikasjoner å kjøre i bakgrunnen.
På nettsiden The Chromium Projects har selskapet lagt ut en rekke konseptbilder og en video som viser hvordan de har tenkt seg at det skal fungere.
PCworld