torsdag 30. september 2010

De harde spørsmålene

torsdag 30. september 2010
Vi må erkjenne at bibliotekene kan, og mest sannsynlig vil, bli en faktor i markedet, en aktør på sitt vis, på en helt annen måte enn i de gode, gamle analoge systemet der et eksemplar var et eksemplar, og lageret var tomt da det var det. Vi må erkjenne at både bredde - de smalere, mindre etterspurte titlene - kan bli skadelidende dersom publikums bestselgerhunger kan tilfredsstilles betingelsesløst. Vi må erkjenne at alle - både forleggere, bokhandlere og bibliotekarer - må ta økt ansvar for denne bredden, og at det er på grunn av denne bredden, og ikke bestselgerne, litteraturen er omgitt av et bredt system av offentlige støtteordninger. Forlag og bokhandel og forfattere må begynne å snakke forretning med bibliotekene, og vice versa.

Og bibliotekene må gå i seg selv og spørre: Hva er vår egentlige funksjon under sånne skiftende forutsetninger? Har vi et ansvar utover det å låne ut en gitt tittel på etterspørsel?

For én ting kan jeg garantere: Om det skulle bli fullt frislipp i bibliotekene, er det de mest populære titlene som først forsvinner både fra innkjøpsordninger og lokale mediebudsjetter.

Kilde: Bok og Bibliotek

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket