mandag 28. februar 2011

Den digitale virkelighet

mandag 28. februar 2011 0
EU-kommisjonen vurderer å senke merverdiavgiften for elektroniske medier til samme nivå som for trykte medier, for å lette det økonomiske presset på mediebransjen. «Vi mener innhold skal beskattes på samme måte enten det trykkes eller publiseres på nettbrett», uttalte Jan Truszczynski, generaldirektør for utdanning og kultur nylig.

Slik djerv tenkning har manglet fra offisielt hold i Norge, selv om begrunnelsen er åpenbar: Innholdet må stå i fokus, ikke distribusjonsform. I dag kan en abonnent lese sin papiravis uten å betale moms. Ønsker hun derimot å lese nøyaktig det samme innholdet på PC, nettbrett eller mobil, skal det betales full moms.

Utspillet fra EU-kommisjonen griper inn i debatten om norsk mediepolitikk. Mediestøtteutvalget la før jul frem en delt innstilling. På ett vesentlig punkt er likevel hele utvalget, med unntak av representanten fra Finansdepartementet, enig. Man ønsker å senke momsen til åtte prosent for digitale utgaver av papirutgaver som i dag har nullsats – altså aviser og noen tidsskrifter. Utviklingen i EU viser at utvalget kunne gått enda lenger.

Kilde: Aftenposten.no

søndag 27. februar 2011

Norske e-bøker slipper unna Apple-skatt

søndag 27. februar 2011 0
Da Apples iPad ble lansert i fjor, viste det seg at den tekniske løsningen fra Adobe som den norske bokbransjen hadde valgt, gjorde det umulig eller vanskelig å lese bøkene på iPad. Samtidig måtte norske e-bøker kunne leses på det klart mest populære nettbrettet. Apple tilbyr en egen e-bokløsning, men bransjen fryktet effekten av at Apple krever 30 prosent av omsetningen fra stadig flere innholdsleverandører i deres populære App Store.

For å unngå at amerikanerne sitter igjen med nesten hver tredje norske bokkrone, tok Bokdatabasen en sjanse og satset på en helt åpen, men fortsatt noe uferdig plattform. Den er basert på den åpne webstandarden HTML5, i stedet for App Store. Løsningen får navnet Bokskya. Navnet spiller på at den lagrer bøkene i «skyen», altså på nettet, og at alle slags leseenheter vil ha tilgang til dem.

Brukere av nettbrett fra både konkurrerende produsenter og lesere fra konkurrerende bokhandlere vil kunne finne bøkene sine på ett og samme sted. Løsningen skal være fremtidssikker, slik at leseren kan være rimelig sikker på at bøkene som kjøpes kan leses også på leseenheter som lanseres av andre selskaper i fremtiden. kan du laste ned bøkene på nytt til nye enheter så mange ganger du ønsker. Du blir hele tiden sjekket opp mot kontoen din.

Kilde: Aftenposten.no via HiBook

tirsdag 22. februar 2011

Sinte utviklere kan stå veien for Nokia

tirsdag 22. februar 2011 0

Visepresident i analysebyrået Gartner, Nick Jones, uttalte seg i går til nettstedetcomputerworld.dk. Ifølge analytikeren er sinte utviklere et av de største problemenesamarbeidet mellom Nokia og Microsoft vil møte.

Nokias problem er de mange utviklerne som i dag jobber med Symbian. Nokia har i dag ingen klar strategi på hva disse kan tenkes å jobbe med fremover. Det fins ingen planer for å flytte dagens Symbian-utviklere over på Windows Phone 7, og dagens Symbian-apps kan heller ikke kjøre i Windows Phone 7.

- Alle utviklerne som i dag jobber med Symbian vil gå over til Android, hevder Jones videre.

Markedsandelen Microsofts operativsystem har er så mikroskopisk at utviklerne ikke kan tjene penger på å utvikle applikasjoner for det. Nokias telefoner basert på systemet kommer heller ikke i salg før til neste år. Dermed blir det for lenge å vente for de utviklerne som i dag er i Nokias leir.


Kilde: Amobil.no

Disse blir mye viktigere enn nettbrettene

Det er derfor altfor tidlig å konkludere med noe som helst hva angår nettbrett. På sikt vil de kanskje for alvor konkurrere mot den tradisjonelle PC-en (vi har allerede sett flere spennende eksempler med innebygd tastatur), men det vil eventuelt skje gradvis, og i et langt lavere tempo enn den virkelige revolusjonen, overgangen fra tradisjonelle mobiltelefoner til smarttelefoner.

For selv om salget av nettbrett kommer til å bli stort i 2011, vil det garantert være puslete i forhold til salget av disse smarte mobilene med sine stadig større og mer høyoppløste skjermer, app-er og snart ubegrensede internettmuligheter. De fleste analyser tyder til og med på at det i år blir solgt langt flere smartmobiler enn vanlige mobiltelefoner i Norge. Den mobile datatrafikken eksploderer, og teleselskapene følger opp med å tilby stadig større mengder databruk inkludert i abonnementet.

Og tar du deg en tur på bussen, toget, trikken eller T-banen vil du sikkert se at det fikles med minst ti smartmobiler pr avis, 30 smartmobiler pr bærbar PC, og minst 100 smartmobiler pr nettbrett. Ser ikke bransjen hvor det umiddelbare inntektspotensialet ligger?

Kilde: DinSide Data

mandag 14. februar 2011

Ny Galaxy Tab

mandag 14. februar 2011 0

Nye Samsung Galaxy Tab 10.1 kommer med en 10,1 tommers lcd-skjerm som har en oppløsning på 1280 x 800 piksler. Første Galaxy Tab har en 7-tommer skjerm, noe mange mente var for lite.

Nykommeren måler 246 x 170 x 10 millimeter og veier 599 gram, ifølge Samsung. Kameraet på baksiden er på 8 megapiksler, det har en LED-blits og kan filme i 1080p. Kameraet på forsiden er på 2 megapiksler. Sistnevnte er hovedsaklig ment for bruk med videosamtaler.

Nye Galaxy Tab kjører standardversjonen av Android 3.0, og Samsung har ikke lagt på grensesnittskallet Touchwiz som følger med flere av selskapets smarttelefoner, skriver PC för Alla.

Kilde: PCworld

torsdag 3. februar 2011

Apple hisser på seg media

torsdag 3. februar 2011 0
Å få på plass en ordentlig abonnementsordning for iPad-publikasjoner vil kunne gjøre det enklere for både utgivere og kunder, men å få til en løsning som alle er fornøyde med er nok lettere sagt enn gjort. På forhandlingsbordet skal det ha vært særlig to temaer oppe til debatt: hvem som skal kontrollere brukerdata og hvordan abonnementsfortjenesten skal fordeles.

Apple skal for eksempel ikke ha vært spesielt villige til å dele brukerdata med forlagene, noe de gjerne trenger til annonsering og markedsføringsformål. Ifølge de nye brukervilkårene for iTunes Store ser det ut til at publikasjoner nå får tilgang på navn, e-postadresse og postnummer, men det ser ut til å være valgfritt, skriver Macworld.com.

Inntektsfordelingen er også problematisk. Apple tar 30 prosent av omsetningen på alle apper og in-app-kjøp, men det er usikkert om dette også vil gjelde den nye abonnementsordningen. Apple har ikke sagt noe om hvordan praksisen vil være, men det vil neppe bli godt mottatt av mediebransjen om så skulle være tilfelle.

Tidligere denne uken kunne vi fortelle om Sonys e-bok-applikasjon Reader som nylig ble avvist av Apple fordi den ikke fulgte selskapets retningslinjer hva gjelder «In-App»-kjøp.

Kilde: Macworld

THE DAILY - Kan skape revolusjon

Onsdag morgen norsk tid ble verdens første tidsskrift laget eksklusivt for iPad lansert i New York.

Mediemogulen Rupert Murdoch har avsatt 30 millioner dollar og engasjert 100 journalister til å fylle 100 daglige sider. Innholdet skal bestå av tradisjonell journalistikk og en teknisk multimediaorgie på temaene nyheter, kjendissladder, debatt og meninger, kultur, sport,it og spill, for å nevne noe.



Ipad-avisen vil ikke bli en gratis app, men koste 99 cents, cirka 6 seks kroner, per uke eller 39,99 dollar, cirka 230 kroner, for et årsabonnement.

Kilde: NA24

onsdag 2. februar 2011

Android 3.0 Platform Highlights

onsdag 2. februar 2011 0
Android 3.0 is a new version of the Android platform that is specifically optimized for devices with larger screen sizes, particularly tablets. It introduces a brand new, truly virtual and “holographic” UI design, as well as an elegant, content-focused interaction model.

Android 3.0 builds on the things people love most about Android — refined multitasking, rich notifications, Home screen customization, widgets, and more — and transforms them with a vibrant, 3D experience and deeper interactivity, making them familiar but even better than before.

The new UI brings fresh paradigms for interaction, navigation, and customization and makes them available to all applications — even those built for earlier versions of the platform. Applications written for Android 3.0 are able to use an extended set of UI objects, powerful graphics, and media capabilities to engage users in new ways.

Android Developers
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket