fredag 13. november 2009

Kulturrådet forbereder seg på e-bøker

fredag 13. november 2009
E-bøker kan, som kjent, leses på lesebrett, pc, mobiltelefon, spillkonsoll og så videre. Hvilke muligheter skal en kjøper ha til å låne ut sitt private eksemplar?

Olsen gir innsikt i resonnementene som ligger til grunn for løsningene i BS Weblån, et system for digitalt utlån utviklet av Biblioteksentralen i samarbeid med den tyske biblioteksentralen og selskapet DiViBib GmbH. BS Weblån er et pilotprosjekt i kommunene Oslo, Trondheim, Stavanger og Ski, og opererer med en streng eksemplarstyring av utlånene: Hvis et bibliotek har fått åtte lisenser til en e-bok, kan det bare gis tilgang til åtte låntakere. Først når en lisens blir «ledig» - ved at en låntakers kopi slettes eller autodestrueres - kan neste leser i køen slippe til.

I dette systemet brukes altså langt sterkere kopisperring og lisenskontroll enn i noe opplegg fra kommersielle aktører innen musikk, film eller video. Man havner i den tankevekkende situasjonen at teknologiens iboende evne til ubegrenset kopiering - til å tilfredsstille lesernes behov - strupes fordi man ønsker å bevare det samme «eksemplar»-begrepet som nødvendigvis hefter ved fysiske gjenstander. Man får håpe at Olsens blottlegging av denne absurde situasjonen får Kulturrådet til å ta noen grep.

Digi.no

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket