onsdag 31. mars 2010
Self-published authors to get in iBookstore via Smashwords
Smashwords and Lulu are for e-books what TuneCore is for music. TuneCore will take your CD (or indie film) and upload it to the iTunes Store for a flat fee, eliminating the need to jump through all the hoops necessary to set up an account directly with Apple. All the royalties earned on sales of the album and individual tracks are then forwarded to the artist.
Self-published authors to get in iBookstore via Smashwords
iPad-utfordrer med Android?
Blant annet hevder Samsung at Atom CPU er veien å gå. Ifølge selskapet er disse kraftigere, mer fleksible og har støtte for mer inn og ut-koblinger.
På maskinvaresiden skal den ha flere USB-tilkoblinger, minnekortleser og støtte for 4G nettverksstandarden, en langt kjappere teknololgi enn dagens 3G. Det er velkjent at iPad kun får 3G og WiFi, ihvertfall første generasjon.
Kilde:
APCMag
ITavisen
tirsdag 30. mars 2010
iPad forklart i detalj
onsdag 24. mars 2010
ebøker og prissensitivitet
Det er ingen formue, og jeg regner ikke meg selv som noen gnier (derav overraskelsen). Jeg er jo villig til å betale full pris for DVDer og papirbøker og andre kulturprodukter, så det er absolutt grunn til å reflektere over hva som får meg til å bruke tid i ebokhandlenes billigavdelinger. For dem som har fulgt denne bloggen kommer det sikkert ikke som noen overraskelse at jeg regner DRM som en viktig årsak. Dette handler om langt mer enn prinsipper. Lesere har ulike behov, og for meg setter DRM-beskyttelsen en stopper for et viktig sosialt aspekt ved lesingen. Jeg liker å låne eller gi bort interessante papirbøker til familie og venner, og diskutere dem etterpå. Takket være DRM reduseres ebokas verdi for meg som leser.
Eiriks forfatterblogg
Undersøkelse om ebøker
Det er frivillig å delta i undersøkelsen, og alle svar vil bli behandlet konfidensielt. Resultatene vil bli presentert slik at ingen enkeltpersoner kan gjenkjennes.
Svar på undersøkelsen og vinn et gavekort!
mandag 22. mars 2010
- Tohånds multitouch blir helt rått
iPad er basert på samme operativsystem (iPhone OS 3.2) og overgangen for utviklere blir enkel. Det blir det ikke nødvendigvis for alle innholdsleverandørene, som norske medier. Men nå begynner toget å gå.
digi.no : IT-Norge
Alt klart for iPad-programmer
Fra og med nå kan iPad-utviklere sende inn programmer til godkjenning på iTunes App Store, skriver Macworld.se.
iPad vil kunne kjøre nesten alle de 150 000 programmene allerede tilgjengelig på App Store, men iPad-spesifikke programmer vil blant annet kunne dra nytte av tavle-pc-ens større skjerm på en bedre måte.Ifølge amerikanske Macworld har utviklere hatt problemer med å lage iPad-programmer ettersom de ikke har sett tavle-pcen annet enn på bilder og videoer.
Macworldfredag 19. mars 2010
Jay Rosen om iPad
Jay Rosen påpeker et vesentlig poeng: iPaden er primært en mottaksenhet, ikke noe som vil la brukerne produsere selv. Det er i alle fall ikke det den primært er laget for. Dette liker de tradisjonelle mediene.
torsdag 18. mars 2010
Kindle klar for Mac OS X
Programmet krever en Intel-prosessor og minimum 512MB minne samt Mac OS X 10.5 eller senere. Amazon Kindle for Mac kan nå lastes ned gratis fra Amazon.com og du trenger ikke eie en Kindle-leseplate for å bruke programvaren.
Mac1.no
onsdag 17. mars 2010
Digital Magazine Motion Cover and Feature for the iPad
We produced a motion magazine cover and feature spread for Viv Mag – an all digital magazine, which would allow us to create content that will be able to live on the iPad and other tablet devices where digital magazines can live.
Alexx Henry Blog
Tråkk på bremsene! Nå!
Men at den formes nå, er jeg overbevist om. E-boka er viktigere enn den mikroskopiske utbredelsen den har i øyeblikket fordi den har så mange muligheter og utfordringer og - ja - farer knyttet til sitt potensial.
Ta lyrikken. Det er ingen tvil om at forlagene stort sett sikler etter å fjerne lyrikken fra papir. Det er sikkert noen som vil påstå at jeg vrøvler, men det jeg sier er logisk. Det er logisk fordi lyrikken koster ganske mye å trykke pr. tittel, ganske mye å håndtere og transportere pr. tittel, og selger i ganske små opplag, hvilket gjør den til en - det er bare å innrømme - «plage» for bokhandlerne. Men jeg tror heller ikke forlagene ønsker å slutte med lyrikk; tvert om tror jeg det er ganske mange i dem som liker lyrikken. Og i tillegg er det et spørsmål om å bedrive troverdig kulturpolitikk i en bransje som er avhengig av offentlig velvilje.
Den norske Forfatterforening (DnF)
tirsdag 16. mars 2010
Eboka: forfatterens venn – eller kanskje hans fiende?
For oss som faktisk kjøper ebøker bør dette også få konsekvenser. Jeg har for eksempel lenge sagt og skrevet at folk som ønsker å lese norske ebøker bør holde seg til lesebrett som støtter Adobe Digital Editions (ADE), som f.eks. Sony Reader. Nå er jeg mer tilbøyelig til å si: glem det. Ønsker du først og fremst å lese på norsk, er sjansen for at du vil finner en ny ebok av din favorittforfatter i overskuelig framtid ganske liten.
/../Kjøp din Kindle eller Sony eller Nook eller en av de mange andre spennende løsningene som nå dukker opp i markedet, kos deg med den og vinn erfaring med amerikanske ebøker.
Eiriks forfatterblogg
mandag 15. mars 2010
120 000 iPad-er solgt på en dag
Interessen for iPad i USA ser ut til å være enorm. Fredag begynte Apple å ta imot forhåndbestillinger, og i løpet av de to første timene ble 50 000 eksemplarer revet vekk, melder Fortune.
Ifølge beregningene gjort av Investor Village skal Apple ha solgt hele 120 000 iPad-er i løpet av den første dagen etter at forhåndsbestillingene startet.
Apple antas å ha mellom 300 000 til én million eksemplarer klar for leveranse den 3. april, så risikoen er stor for at mange som har forhåndsbestilt innen den tid blir nødt til å vente på sitt eksemplar. Det er kun lov å bestille to eksemplarer per person.
Macworld
fredag 12. mars 2010
No Ink, No Paper: What's The Value Of An E-Book?
The growing popularity of e-books has raised a difficult question in the publishing marketplace that used to have an easy answer: What's a book worth?
Because they cost less to produce, consumers think e-books should be cheap. But publishers are afraid that if the price goes too low, they may never recover from the diminished expectations.
Some observers wonder if the publishers' pricing strategy is short-sighted. Jason Epstein, a well-known editor, publisher and author who has worked in the business for more than half a century, says that e-books are "the most exciting event, as far as books are concerned, in 500 years."
In a recent article on the future of publishing in The New York Review of Books, Epstein, whose own view is that the technology is on the verge of utterly transforming the industry, wrote that many publishers fear that transformation will make their current model obsolete.
NPR.org
onsdag 10. mars 2010
HP Slate
ITavisen
Ta grep om e-bøkene
I dag er alle norske bøker momsfrie, og det har gjort at vi i snart fire tiår har hatt et vitalt nasjonalt bokmarked hvor bøker kjøpes og leses i et omfang som er unikt i Europa og verden for øvrig. Momsfritaket for omsetning av bøker har aldri tidligere vært begrunnet i innbindingen.
Det er ikke sikkert at moms på e-bøker vil ha noen umiddelbar effekt på forfatterne, bortsett fra at e-bøkene i første omgang vil bli dyrere i utsalg, og at nordmenn vil mene at norske e-bøker er for dyre slik at det engelskspråklige alternativet de finner i Amazon, er så mye billigere at de heller velger dette.
Det litterære systemet.
I neste omgang vil det norske litterære systemet som består av bokhandlere, bibliotek, forlag, og forfattere lide. De litteraturpolitiske virkemidlene bygges ned, ut fra avgiftspolitiske hensyn.
Aftenposten.no
torsdag 4. mars 2010
- Se fremover, Sigbjørn!
Logikken er fraværende. Effekten er at leserne som foretrekker det miljøfiendtlige alternativitet - papir - skal belønnes med rabatt på bokprisen. De fremtidsrettede og miljøvennlige leserne skal derimot straffes med særskatt på 25 prosent.
Den norske bokbransjen, som foreløpig ikke har fått fingeren ut, har fått enda en grunn for å slepe beina etter seg.
Og slik får man den negative spiralen til å fortsette: Uten norske bøker kjøper færre nordmenn ebok-lesere. Og uten norsk etterspørsel venter forlagene med å lansere norske ebøker.
Det er bakstreversk og selvmotsigende. For det betyr selvsagt at staten heller ikke får momsinntekter å snakke om. Finansministeren tør ikke åpne for momsfritak på ebøker av frykt for å miste inntekter, men får heller ikke inntekter fordi den samme holdningen vil hemme utviklingen av et marked for elektroniske bøker.
Nettavisen
- Med moms blir ebøkene for dyre
- Vi er allerede akterutseilt, spesielt i forhold til USA. Med den nye satsingen her hjemme, lå vi an til å ta igjen noe av forspranget. Men det er vanskelig hvis ikke de største forlagene med sine bestselgerforfattere er med. Da vil kjøperne kvie seg, og vente. Det trenger vi ikke nå.
- Hva betyr ebokmomsen for norske forlags konkurranseevne?
- Konkurranseevnen blir enda dårligere. De fleste utgiftene ved å gi ut bok er knyttet til mennesker, så å kutte ut papiret tar ikke bort store kostnader. Løpet er kjørt med ebokmoms i tillegg. Lesebrett er allerede dyrt, og med moms blir også bøkene for dyre. Men Finansdepartementet skjønner ikke dette.
- Regjeringen ønsker å kreve moms også på utenlandske ebøker. Vil ikke dette kunne styrke norske forlags konkurranseevne?
- Forslaget er latterlig og tragisk. Ingen tror de gjør dette for forlagene, det blir dyrere for statskassas skyld. Men det verste er problemet med å administrere det. Hvem skal overvåke nedlastningene? Norske forbrukere er ikke momspliktige i USA. Da må Amazon ha norske avleggere som norske kunder kan laste ned bøker i. Og det finnes hundrevis av nettbokhandler.
Dagbladet.no
onsdag 3. mars 2010
Penguins visjoner for fremtidens bøker
Et godt spørsmål skrives i kommentarfeltet på YouTube:
I wonder who’ll be the first to introduce ’social reading’, e.g. enabling comments on pages in a book.
Penguins CEO John Makinson sier dette om fremtiden og bokbransjen:
Makinson ser for seg mye av Penguins innhold aldri blir bøker i ordets vanlig forstand, men heller applikasjoner.
NRKbeta
tirsdag 2. mars 2010
Asus med leseplate
Det mest interessante med lanseringen er at produsenten ASUS med dette går inn i ebokmarkedet for alvor. Intet ville være bedre enn om ASUS gjorde det samme for leseplatemarkedet som selskapet gjorde for databransjen i 2007 med lanseringen av de første netbookene.
Eiriks forfatterblogg