onsdag 10. mars 2010

Ta grep om e-bøkene

onsdag 10. mars 2010
2. mars slo Finansdepartementet fast at det norske momsfritaket for bøker ikke lenger skal gjelde når litteraturen publiseres i e-bokformat. I 2010 velger altså norske myndigheter å la Finansdepartementet definere innholdet i norsk litteraturpolitikk.

I dag er alle norske bøker momsfrie, og det har gjort at vi i snart fire tiår har hatt et vitalt nasjonalt bokmarked hvor bøker kjøpes og leses i et omfang som er unikt i Europa og verden for øvrig. Momsfritaket for omsetning av bøker har aldri tidligere vært begrunnet i innbindingen.

Det er ikke sikkert at moms på e-bøker vil ha noen umiddelbar effekt på forfatterne, bortsett fra at e-bøkene i første omgang vil bli dyrere i utsalg, og at nordmenn vil mene at norske e-bøker er for dyre slik at det engelskspråklige alternativet de finner i Amazon, er så mye billigere at de heller velger dette.
Det litterære systemet.

I neste omgang vil det norske litterære systemet som består av bokhandlere, bibliotek, forlag, og forfattere lide. De litteraturpolitiske virkemidlene bygges ned, ut fra avgiftspolitiske hensyn.

Aftenposten.no

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket