torsdag 4. mars 2010

- Med moms blir ebøkene for dyre

torsdag 4. mars 2010
- Kan momsproblematikken gjøre Norge akterutseilt i forhold til det internasjonale markedet?

- Vi er allerede akterutseilt, spesielt i forhold til USA. Med den nye satsingen her hjemme, lå vi an til å ta igjen noe av forspranget. Men det er vanskelig hvis ikke de største forlagene med sine bestselgerforfattere er med. Da vil kjøperne kvie seg, og vente. Det trenger vi ikke nå.

- Hva betyr ebokmomsen for norske forlags konkurranseevne?

- Konkurranseevnen blir enda dårligere. De fleste utgiftene ved å gi ut bok er knyttet til mennesker, så å kutte ut papiret tar ikke bort store kostnader. Løpet er kjørt med ebokmoms i tillegg. Lesebrett er allerede dyrt, og med moms blir også bøkene for dyre. Men Finansdepartementet skjønner ikke dette.

- Regjeringen ønsker å kreve moms også på utenlandske ebøker. Vil ikke dette kunne styrke norske forlags konkurranseevne?

- Forslaget er latterlig og tragisk. Ingen tror de gjør dette for forlagene, det blir dyrere for statskassas skyld. Men det verste er problemet med å administrere det. Hvem skal overvåke nedlastningene? Norske forbrukere er ikke momspliktige i USA. Da må Amazon ha norske avleggere som norske kunder kan laste ned bøker i. Og det finnes hundrevis av nettbokhandler.

Dagbladet.no

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket