- Kan momsproblematikken gjøre Norge akterutseilt i forhold til det internasjonale markedet?
- Vi er allerede akterutseilt, spesielt i forhold til USA. Med den nye satsingen her hjemme, lå vi an til å ta igjen noe av forspranget. Men det er vanskelig hvis ikke de største forlagene med sine bestselgerforfattere er med. Da vil kjøperne kvie seg, og vente. Det trenger vi ikke nå.
- Hva betyr ebokmomsen for norske forlags konkurranseevne?
- Konkurranseevnen blir enda dårligere. De fleste utgiftene ved å gi ut bok er knyttet til mennesker, så å kutte ut papiret tar ikke bort store kostnader. Løpet er kjørt med ebokmoms i tillegg. Lesebrett er allerede dyrt, og med moms blir også bøkene for dyre. Men Finansdepartementet skjønner ikke dette.
- Regjeringen ønsker å kreve moms også på utenlandske ebøker. Vil ikke dette kunne styrke norske forlags konkurranseevne?
- Forslaget er latterlig og tragisk. Ingen tror de gjør dette for forlagene, det blir dyrere for statskassas skyld. Men det verste er problemet med å administrere det. Hvem skal overvåke nedlastningene? Norske forbrukere er ikke momspliktige i USA. Da må Amazon ha norske avleggere som norske kunder kan laste ned bøker i. Og det finnes hundrevis av nettbokhandler.
Dagbladet.no
0 kommentarer:
Legg inn en kommentar