lørdag 9. oktober 2010

E-moms og bløtkakehumor

lørdag 9. oktober 2010
Det at finansminister Johnsen (Ap) vil kreve inn moms på elektroniske varer og tjenester, er ikke oppsiktsvekkende. Mer oppsiktsvekkende er det at han skiller mellom tekst på papir og skjerm og forlanger moms på e-bøker. Men det som virkelig har fått ekspertene til å heve øyenbrynene, er at Johnsen vil kreve inn moms fra hver eneste lille fillebedrift på kloden som selger en elektronisk vare eller tjeneste til en norsk kunde.

I torsdagsutgaven av Klassekampen mente Olav Torvund, professor i rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, at norske myndigheter vil få store problemer med å håndheve de nye bestemmelsene. Hverken Sigbjørn Johnsen, Norge eller EU har myndighet til å pålegge for eksempel en amerikansk forhandler å registrere seg i Norge, kreve inn moms fra kundene og betale den inn til den norske stat. Finansministeren har hverken armer eller ben, men han fortsetter å slåss.
Frivillighet

I Dagsnytt 18 på onsdag hevdet finansministerens for anledningen svært ubehøvlede væpner, statssekretær Roger Schjerva (SV), at EU har god erfaring med et tilsvarende momssystem. Det han ikke nevnte, er at situasjonen er en helt annen utenfor EU. Og han gjorde heller ikke noe nummer ut av det han innrømmet overfor NTB samme dag, nemlig at myndighetene foreløpig ikke har den fjerneste anelse om hvordan de skal få utenlandske forhandlere til å følge det norske regelverket. I stedet håper han på en lys idé før sommeren, og regner med at de 150 land på kloden som har et merverdiavgiftssystem, vil samarbeide av frykt for at momsgrunnlaget vil forvitre. Schjerva kom dessuten med den forbløffende påstanden at forbrukerne overhodet ikke vil merke noe til momsen. Hadde forleggerforeningen vært enig i det, ville en norsk e-bokløsning vært lansert for lenge siden.

Kilde: Aftenposten.no

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket