tirsdag 31. august 2010
- E-boka trenger tid
Når det gjelder det framtidige e-bokmarkedet, tror Vidar Kvalshaug at det antakeligvis er visse utgivelser som blir berørt:
- Slik det er nå, tror jeg e-boka blir et fint supplement til vanlige bøker når den første interessebølgen har lagt seg. Jeg tror e-boka vil bli et boltrested for bestselgere og at den litterære litteraturen er best tjent med papir. Men tar e-bøkene likevel mer av markedet, vil det bare være bra. Storsalg av e-bøker øker først og fremst tilgjengelighet og interesse for lesing og litteratur. Det er ingen trussel.
- Dagens lesebrett er premature. Mulig iPad-en er kommet langt nok, men der vil ikke norske e-bøker, per i dag, slippe inn uten at vi gir slipp på alle de gode prinsippene som har gjort oss til et unikt bokland i verdenssammenheng. Å lese på brett som ikke tilbyr mer enn skannede boksider med svakt sidelys, har lite for seg. Smarte brett er nødt til å komme. Uten interaktivitet eller lesermedbestemmelse, har e-boka lite for seg, sier Kvalshaug.
Kilde: Klassekampen
Kindle og den engelske leserkulturen i Norge
Som tidligere blogget tror jeg ikke tapet av denne gruppen som bokkjøpere i Norge bekymrer bokbransjen stort. Norske forlag forholder seg til en annen leserkultur. En majoritet som handlet mindre på nettet ifjor enn i 2008 (og enda mindre i utlandet, selvsagt), som leser sine lokalproduserte krimserier med glede, og knapt kan vente til neste bok om mistilpassede vestkantsærlinger fra Lars Saabye Christensen. For mange i denne gruppen er bokkjøp på Kindle-manér like hverdagsrelevant som romturisme. Og slik vil det forbli i årevis fremover.
Men om engelsklesende ikke bidrar stort til forlagenes budsjetter, burde andre trekk ved gruppen være av interesse. Vi snakker tross alt om den første generasjonen av bokkjøpere på nettet, som nå er i ferd med å gå over til ebøker i større skala. Deres erfaringer, vaner, kjøpsmønstre og forventninger er en studie verd, om ikke annet så for å få en slags forestilling om hva slags kunder man må forholde seg til når det en dag åpnes for fullt salg av norske ebøker.
Kilde: Eiriks forfatterblogg
fredag 27. august 2010
E-avisene kommer i år
Den nye skjermen er utrolige 0,3 millimeter tynn og veier ikke mer enn 130 gram. Fleksibiliteten oppnås ved å bruke metallfolie i stedet for glass.
Teknologien er ikke helt uten barnesykdommer. Bilder på 19-tommeren kan foreløpig kun vises i svart-hvitt og kontrasten i skjermen er lav. LG lager imidlertid en 10-tommers variant av skjermen som støtter farger.
Kilde: mobilen.no
torsdag 26. august 2010
E-boklesere gir nye lesevaner
40 prosent av respondentene svarte at de leste flere bøker etter å ha skaffet seg en e-bokleser. Bare 2 prosent sa de leste mindre enn tidligere. 55 prosent svarte at de ville bruke e-bokleseren til å lese flere bøker i tiden framover.
Kilde: digi.no : Personlig teknologi
onsdag 25. august 2010
Fremtidens bok: Gyldendal sitter på svar
Applikasjonen baserer seg på en eksisterende bok. Med andre ord har ikke innholdsproduksjonen vært spesielt dyr. Bilder må konverteres, tekst må tilpasses. Men det grunnleggende innholdet eksisterte.
Selve programvaren er gjennomarbeidet, men ikke unødvendig avansert eller overdådig. De har implementert bokens innhold i en enkel navigering. Og utvidet med en interaktiv guide for å finne frem til forskjellige sopptyper. I tillegg har de lagt inn mulighet for å merke av soppsteder basert på GPS-posisjonen i telefonen. Svært nyttig når du er ute og finner et nytt soppsted som du vil huske.
Kilde: NRKbeta
Amazon mister ebok-avtale
Avtalen kom opprinnelig i stand etter at Wylie ikke klarte å lande en avtale med elektroniske forleggere for hans forfatteres allerede utgitte verker. Amazon-avtalen ble sett som en fjær i hatten for nettbutikken i krigen mot de største rivalene for elektronisk publisering; Apple og bokhandlerkjeden Barnes & Noble.
Wylie har blitt tvunget til å trekke seg fra avtalen etter at forleggeren Random House bestred at Amazon kunne selge deres verker i digital form. Random House var den opprinnelige utgiveren av 13 av de 20 bøkene som så langt var blitt gjort tilgjengelig gjennom Amazon.
Kilde: DN.no
Selger raskere enn noensinne
Det nye lesebrettet ble lansert for fire uker siden i USA. Siden har det vært det mestselgende produktet uansett sjanger hos netthandelen. Det til tross for at produktet først blir sendt ut til kundene fra og med denne uken.
I den amerikanske ebok-butikken Kindle finnes det 670.000 forkjelllige bøker til salgs. I tillegg kommer over 1,8 millioner titler med gamle bøker, som er gratis tilgjengelig fordi rettighetene har gått ut på dato.
Bare i år har det kommet til 235.000 nye titler.
Kilde: DN.no
søndag 22. august 2010
Seth Godin turns his back on traditional book publishing
Galleycat has a tidbit from a forthcoming Mediabistro feature on marketing guru Seth Godin: Godin has pledged never again to publish books via traditional publishers. Godin said, in part:
More recently, Godin has said that what the e-book biz really needs is a $49 “paperback” Kindle. He may be right—and sooner or later, the prices will fall to that level regardless. Certainly, a $49 Kindle would provide a way for a lot more people to read the e-books Godin is going to publish in the future.I like the people, but I can’t abide the long wait, the filters, the big push at launch, the nudging to get people to go to a store they don’t usually visit to buy something they don’t usually buy, to get them to pay for an idea in a form that’s hard to spread
Source: TeleRead: Bring the E-Books Home
Kindle, Nook, Sony Daily Edition Side by Side
Buying a book on internet enabled readers. Nook, Kindle, Sony Daily Edition.
Source: Ebook Market Watch
lørdag 21. august 2010
Little, Brown to reduce price of Breaking Dawn e-book
A spokesperson for Hachette said: "We want to ensure that our e-books are good value and therefore we consistently review our pricing and frequently make adjustments to the price of our e-books."
Source: theBookseller.com
Sony's new e-readers pictured
Source: Engadget
fredag 20. august 2010
- Vår tavle blir bedre enn iPad
- Vi skal bli bedre, fordi vi fokuserer på at man skal kunne skape innhold på den, ikke bare se på det, sier markedsdirektør Chang Ma i LG til Wall Street Journal.
Detaljer om spesifikasjonene til surfetavlen er ikke offentliggjort, men LG sier den vil baseres på Googles Android operativsystem.Kilde: DN.no
torsdag 19. august 2010
– iPad 2 kommer i år
Konkurrentene spretter også frem som paddehatter. Bare den siste måneden har vi fått høre om Asus Eee Pad, Blackberry BlackPad, Huawei S7, Samsung Galaxy Pad og israelske MasterPad. Selv om iPad er ansett å være i en egen liga når det kommer til brukervennlighet og design, ligger den etter når det kommer til skjermoppløsning og tilkoblingsmuligheter.
Kilde: mobilen.notirsdag 17. august 2010
7-tommers iPad 2 på vei
For øvrig er dette den andre meldingen som er kommet om at Apple nå er i ferd med å utvikle en iPad med 7-tommersskjerm. En annen taiwansk avis som pleier å være godt oppdatert på landets it-bransje, Digitimes, meldte i forrige uke at taiwanske bedrifter var i begynt å sette sammen en ny iPad med 7-tommers skjerm.
Kilde: Macworld
Nye lesebrett fra Sony?
Begge modellene har berøringsskjermer med såkalt e-papirteknologi. Denne skjermteknologien etterligner vanlig blekk på papir for å gi brukeren en behagelig leseropplevelse, fordi bildet er stabilt, kan leses i direkte sollys og har høy innsynsvinkel. Lesebrettene er meget slanke, bare 10 millimeter tykke.
Kilde: PCworldmandag 16. august 2010
Forfatteren er viktigst
Forfatterne vil få en større og velfortjent bit av e-bokkaka, og ikke som i dag bli avspist med 17 prosent. Det vil bli solgt mer smal litteratur, mer backlist, og uavhengige forlag vil ta markedsandeler fra de store forlagene. Dette er en kjent, tydelig og udiskutabel erfaring fra nettsalg.
Alt ser altså ikke mørkt ut, og e-boken gir mange nye muligheter som vi kan utnytte. Men det blir også problemer. Bokbransjen omsetter i dag for seks milliarder kroner. Hvis jeg får rett i at e-bokprisen blir en tredel av papirprisen, vil vi måtte tredoble salget for å få samme omsetning. Det tror jeg ikke vil skje. Prisene vil falle fortere enn omsetningen stiger. Resultatet er at bokbransjen totalt vil brødfø færre mennesker enn før. Dette vil ramme mange, og særlig bokhandelen. Det vil altså bli solgt og lest flere bøker, men kroneomsetningen vil sannsynligvis synke. Forfatterne vil likevel få bedre tider fordi de får en mye større andel av kaka – er 50 prosent et mulig mål?
Kilde: Morgenbladet.no
tirsdag 10. august 2010
Amazon Is Said to Look at Hardware Beyond Kindle
If you look at the job board for Lab 126, the division of Amazon responsible for the Kindle e-reader, you will see a flurry of listings related to electronics hardware, with titles like Supply Chain Project Program Manager, Hardware Engineer and RF Systems Engineer.
Some of the people hired for these positions will most likely work on the next versions of the Kindle, possibly integrating touch screens or even creating a color version of the device.
Source: NYTimes.com
søndag 8. august 2010
Nicholas Negroponte: The Physical Book Is Dead In 5 Year
By “dead,” he of course doesn’t mean completely dead. But he means that digital books are going to replace physical books as the dominant form. His argument is related to his One Laptop per Child Foundation. On those laptops, he can include hundreds or thousands of books. If you think about trying to ship that many physical books to the emerging world for each child, it would be impossible, he reasons.
Source: Techcrunch.com
lørdag 7. august 2010
Leie, ikke eie e-bøker
En direkte overføring til nett av utlånsordningen slik vi kjenner den, ville være katastrofal for både forfatterne og forlagene, som er avhengige av å selge bøker for å overleve. På internett er bokhandelen og biblioteket på samme sted, og hvem vil betale for e-bøker når man kan lese dem helt gratis?
Dersom man overfører tanken bak musikktjenester som Spotify til den norske bokbransjen, vil det kunne bety at forlagene sammen kan skape et abonnementsbasert digitalt bibliotek. Markedet vil ha det.
Ville ikke du gladelig betalt en hundrelapp i måneden for fri tilgang til alle nyheter, bestselgere og et gigantisk historisk arkiv?
Det er forbløffende om ingen private aktører ennå har sett muligheten for å etablere en slik løsning for e-bøker. For forlagene representerer overgangen til den digitale verden en stor mulighet. For bibliotekene betyr det et kappløp med tiden – hvis de skal unngå å bli redusert til varmestuer.
Kilde: Aftenposten.no
fredag 6. august 2010
Three new ebook platforms nearing their debut
Three entirely new ebook platforms are now poised to make their debut. Each of them has an angle, or a USP, that the others don’t and that the vendors, devices, and platforms that preceded them — notably Kindle, iBooks, Kobo, and Sony — don’t. The three new platforms are Google Editions, Blio, and Copia.
Google’s special proposition is ubiquity; Blio’s special proposition is enhanced feature sets; and Copia’s special proposition is building social networking right into the content consumption platform.
Source: The Shatzkin Files
Bokhandlane står i vegen
– Men bokbransjen får alle desse millionane for mellom anna å verna om det norske språket. Gjer dei det dei får betalt for når dei ikkje er der du og eg er?
– Det var det då. Eg trur ikkje at det største trugsmålet kjem frå dei som til dømes kjøper store mengder pocketbokkrim, eller tilhengjarane av seriøs norsk litteratur som kjøper dei innbundne bøkene. Trugsmålet kjem nok meir frå dei som skal kjøpa bøker for fyrste gong. Eg, til dømes, tok eit studium der alle bøkene var på engelsk. Eg hadde ikkje gått til Akademika i dag, eg hadde kjøpt alt som e-bøker.
– Kvifor er norske forlag så defensive?
– Samanblandinga med bokhandleriet gjer alt så vanskeleg. Amerikanske forleggjarar eig ikkje bokhandlar, for dei er Amazon og e-bøker berre endå ein salskanal. Men Gyldendal og Aschehoug eig så mange bokhandlar at kvar gong dei uttalar seg om e-bøker, så høyrer du at dei eigenleg talar om bokhandlar dei strengt teke ikkje treng for å få selt bøkene sine.
Kilde: Dag og Tid
Ebokmarkedet høsten 2010: Amazon slår tilbake
De siste ukene har Amazon vist med all mulig tydelighet at selskapet ikke akter å rulle seg over på ryggen fordi Apple lanserte en tavle-PC i våres. Selskapet har sluppet tall som viser kraftig vekst i eboksalget, det har åpnet for en potensielt svært nyttig kobling mot Facebook og nå sist lansert to oppgraderte versjoner av Kindle-leseplatene til sterkt redusert pris (inklusive moms og toll koster Kindle 3 ikke mye mer enn tre norske papirromaner til fastpris). Amazon-sjef Jeff Bezos har også gjort det klart at selskapet satser videre på elektronisk blekk. Som han sier i New York Times:
“I predict there will be a 10th-generation and a 20th-generation Kindle. We’re well-situated to be experts in purpose-built reading devices [...] There will never be a Kindle with a touch screen that inhibits reading. It has to be done in a different way. It can’t be a me-too touch screen.”
Jeg tror dette er et smart grep.
Updated txtr app allows Adobe protected eBooks onto iPads
The free app was previously available for the iPhone however, as with all iPhone apps, it required ‘stretching’ to fill the iPad screen which could lead to blurred text and an unpleasant reading experience. The new version includes native support for the iPad’s 9.7” screen and delivers crisp, easily read text as well as a night reading mode.
Source: eBook Magazine
onsdag 4. august 2010
Apple vokser med iPad
I løpet av årets andre kvartal spratt Apple opp fra syvende til tredje plass på listen over bærbare dataprodusenter, melder Macworld.se. Bak seg har de selskaper som Asus, Lenovo, Toshiba og Dell. Kun Acer og HP er større på det globale markedet.
- Apples iPad spiser markedsandeler fra øvrige dataprodusenter. Tross lanseringen av iPad har markedsandelene for Apples MacBook økt under det andre kvartalet i år, mens konkurrentenes vekst har stanset opp, skriver Chris Whitmore i sin rapport, ifølge Fortune.
Kilde: PCworldNy Kindle klar i slutten av august
... for prisen av en iPad er mulig å utstyre en famile på fire eller fem med hver sin Kindle. Hvis man er opptatt av at barn skal ha tilgang på bøker og at det å lese bøker på engelsk i ung alder er en god investering, så er det utrolig flott med en bokhandel der 420 000 bøker er tilgjengelig også for norske kunder. I følge Amazon koster over 150 000 av disse bøkene under 6 dollar og mange nye bestselgere koster typisk under 12 dollar, eller godt under 100 kroner.
Alt dette gjør at Kindle og andre billige og brukervennlige lesebrett ikke lenger er fjern fremtid, men raskt er i ferd med å bli en viktig del av bokbransjens nåtid. Derfor er et av vår tids største mysterier hvorfor ikke norsk bokbransje forlengst er i gang med å posisjonere seg i forhold til det som er i ferd med å skje.
Kilde: Paul Chaffey