mandag 16. august 2010

Forfatteren er viktigst

mandag 16. august 2010
E-bøkene er en katastrofe for bokhandelen og forlagene som eier dem, men det er ikke en katastrofe for forfatterne og leserne. Heller tvert om. Det totale antallet norske bøker som blir solgt og lest vil øke kraftig – fordi e-bøkene blir fryktelig billige og lett tilgjengelige. (Bremser forlagene e-boksatsingen og velger høye faste priser på e-bøker, slik de nå gjør, frykter jeg at engelskspråklige, billige bøker vil ta store markedsandeler på bekostning av norske forfattere, og i neste omgang vil Amazon, Apple og Google også ta over salget av norske e-bøker, fordi norske aktører sitter på gjerdet til toget er gått.)
Forfatterne vil få en større og velfortjent bit av e-bokkaka, og ikke som i dag bli avspist med 17 prosent. Det vil bli solgt mer smal litteratur, mer backlist, og uavhengige forlag vil ta markedsandeler fra de store forlagene. Dette er en kjent, tydelig og udiskutabel erfaring fra nettsalg.

Alt ser altså ikke mørkt ut, og e-boken gir mange nye muligheter som vi kan utnytte. Men det blir også problemer. Bokbransjen omsetter i dag for seks milliarder kroner. Hvis jeg får rett i at e-bokprisen blir en tredel av papirprisen, vil vi måtte tredoble salget for å få samme omsetning. Det tror jeg ikke vil skje. Prisene vil falle fortere enn omsetningen stiger. Resultatet er at bokbransjen totalt vil brødfø færre mennesker enn før. Dette vil ramme mange, og særlig bokhandelen. Det vil altså bli solgt og lest flere bøker, men kroneomsetningen vil sannsynligvis synke. Forfatterne vil likevel få bedre tider fordi de får en mye større andel av kaka – er 50 prosent et mulig mål?

Kilde: Morgenbladet.no

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket