søndag 3. april 2011

- Bokskya kan føre til piratkopiering

søndag 3. april 2011
Når Den norske Bokdatabasen lanseres i morgen, står en lang rekke små og mellomstore forlag på sidelinjen. Dette har resultert i en splittet e-bokløsning, ettersom de viktigste mellomstore og små forlagene i stedet har sluttet seg til konkurrenten distributøren Emviem. Det bekymrer forbrukermyndighetene.

Fagdirektør Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet mener forlagsbransjen burde lært av platebransjen. Musikkdelertjenesten Spotify og Wimp er eksempler på at det er kjøperne som settes i fokus, ikke innholdsprodusentene.

– Forlagene hegner i stedet om gamle forretningsmodeller, og ofrer teknologisk utvikling og konkurranse for å sikre full kontroll med boksalget. Bokskya viser at forlagenes binding til egne bokhandlere går ut over bokkjøpernes tilbud. Ved å frata andre å selge forlagenes bøker blir norske forbrukere bundet til forlagenes teknologiske løsninger og ikke minst prisregime, sier han.

Forbrukerrådet har lenge vært i dialog med bokbransjen og trodde lenge at Bokskya ville tilby alle norske bokutgivelse, også utenlandske.

– Det er trist at de ikke lærer av andre innholdsbransjer om hvordan tilby produkter elektronisk til forbrukerne. Jeg synes dette er en merkelig måte og gjøre det på. I stedet for å la de som har erfaring med disse plattformene slippe til – som Apple og Amazon, som har vist at dette er noe de kan – holdes disse utenfor for å beskytte egne salgsledd, sier Nortvedt.

Kilde: Aftenposten

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket