søndag 3. april 2011

Mørke skyer på bokhimmelen

søndag 3. april 2011
Forlagene hegner om gamle foretningsmodeller når de lanserer e-bokløsning. Teknologisk utvikling og konkurranse ofres for å sikre full kontroll med boksalget, mener Forbrukerrådet.

De største norske forlagene har inngått et ekskluderende samarbeid om distribusjon og salg av egne e-boktitler. Dette betyr at kun aksjonærer i Bokskya får selge forlagenes e-bøker.

- Bokskya viser at forlagenes binding til egne bokhandlere går ut over bokkjøpernes tilbud, sier fagdirektør Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet.

- Ved å frata andre muligheten til å selge forlagenes bøker blir norske forbrukere bundet til forlagenes teknologiske løsninger og ikke minst prisregime.

Forbrukerrådet hadde håpet at selskapene hadde lært mer av musikkbransjens møte med digitaliseringen.

- Vi tror selskapene er i ferd med å gjøre seg selv en stor bjørnetjeneste. Norske forbrukere forventer fleksibilitet og et tilbud forlagene ikke ønsker å tilby, sier Thomas Nortvedt.

Forbrukerrådet er redd forlagenes haltende e-boksatsing vil føre til at norske lesere går over til å handle engelske e-bøker, eller finner innholdet andre steder.

- Norske forbrukere ville vært tjent med at forlagene konsentrerte seg mer om å selge bøker, enn hvor de faktisk blir solgt, sier Thomas Nortvedt.

- Det er også en opplagt svakhet at forleggere og forfattere etter flere år med diskusjoner fortsatt ikke enige om royaltysatsene på salg av nye e-bøker. Det blir som å komme inn i en bokhandel og så er alle de fremste bokhyllene tomme.

Kilde: Forbrukerportalen

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket