torsdag 27. desember 2012

Malvin kommer til iPad

torsdag 27. desember 2012 0
Gyldendal fortsetter sin suksess med barnebøker for iPad. Først så vi bøkene om Lillesøster bli digitalisert, og nå kommer Kari Grossmanns fire første bøker om Malvin.

Du kan laste ned Malvin-appen gratis fra iTunes App Store. Bøkene er tilpasset både iPhone og iPad. Første bok er inkludert, og de andre kan du kjøpe for 28 kroner stykket som in app-kjøp.

Kilde: Macworld

fredag 14. desember 2012

Hvordan fusjonsiveren ødelegger bokbransjen

fredag 14. desember 2012 0
29. oktober ble det kjent at storforlagene Penguin og Random House fusjonerer. Tyske Bertelsmann, som eier Random House, vil med dette stå bak 25 prosent av verdens bokutgivelser på engelsk.

Den amerikanske forleggeren André Schiffrin skriver i Morgenbladet om hvordan fusjonene fører til færre titler, mindre konkurranse og mindre nyskapning i bokbransjen.

Schiffrin er sjefredaktør i forlaget The New Press, og internasjonalt kjent for sin bøker om og sin kritikk av forlagsbransjen, blant annet i The Business of Books. How the International Conglomerates Took Over Publishing and Changed the Way We Read(2000).

Morgenbladet

torsdag 13. desember 2012

Lesebrettsalget stuper

torsdag 13. desember 2012 0
Analyseselskapet IHS iSuppli tror det til sammen ble solgt 23,2 millioner lesebrett i 2011. I år venter de et salg på 14,9 millioner lesebrett. Det tilsvarer en nedgang på 36 prosent. Nedgangen vil fortsette de nærmeste årene, til 10,9 millioner enheter i 2014, og 7,1 millioner i 2016. Tendensen tyder på at lesebrett aldri vil oppnå noe i nærheten av den utbredelsen som nettbrett har fått.

iSuppli peker på at dedikerte enheter som digitale kameraer, MP3-spillere, GPS-enheter og lesebrett alle presses av flerfunksjonelt utstyr som smartmobiler og nettbrett. Lesebrett rammes spesielt hardt av dette presset: Mens det tok fire år for lesebrett å nå 10 millioner solgte enheter, tok det to år for det flerfunksjonelle alternativet å nå 120 millioner solgte enheter, selv om lesebrett er typisk 70 til 80 prosent billigere.

Kilde: Digi.no

tirsdag 11. desember 2012

Apper samler data om barn i stillhet

tirsdag 11. desember 2012 0
App-produsenter som retter seg mot barn samler store mengder data om sine brukere, og deler dette med reklameselskaper, uten å informere brukerne ordentlig om dette. Dette skriver skriver amerikanske Federal Trade Commission (FTC) i en rapport som ble publisert denne uken.


Nå kommer store teknologiselskaper som Google, Apple og Amazon under press for å beskytte barn som bruker nettbrett og mobiler bedre, melder Wall Street Journal.

Kilde: DN.no

torsdag 22. november 2012

E-boksalget mer enn firedoblet

torsdag 22. november 2012 0
Etter flere år med oppstartsproblemer, teknisk krøll og uenigheter om pris, ser norsk bokbransje endelig ut til å ha fått fart på e-boksalget.

Stadig flere nye titler kommer ut på e-bok, og salgsstatistikken så langt i år viser en kraftig økning i salget.

Til nå har norske forlag har solgt e-bøker for 19,4 millioner kroner i år, mot 4,6 millioner kroner i samme periode fjor – mer enn en firedobling.

Kilde: NRK

tirsdag 20. november 2012

Mangler rett til e-bøker

tirsdag 20. november 2012 0
Norske biblioteker har havnet i en knipe. Den lovfestede retten de har til å låne ut bøker, gjelder nemlig ikke e-bøker. Hvis norske lesere i framtida foretrekker e-bøker framfor papirutgavene, kan bibliotekene fort sakke akterut.

- Hvis dette problemet ikke løses, blir det vanskelig å gi et like godt tilbud av e-bøker som av papirbøker, sier Ingeborg Rygh Hjorthen, leder i Norsk bibliotekforening, til Klassekampen.

Biblioteker som vil gi låntakerne sine et e-boktilbud, er i dag prisgitt forlagene. Norske forlag vil begrense gratisutlånet av e-bøker for ikke å ødelegge salget.

- De praktiske konsekvensene er at forlagene plutselig kan bestemme om og hvordan vi skal låne ut bøker i biblioteket. Hvis de ønsker, kan de innføre en praksis som gir norske lånere et dyrt og dårlig bibliotektilbud. Det er ganske alvorlig, sier en bekymret Dag Erlend Lohne Mohn. Han er rådgiver i Buskerud fylkesbibliotek og leder et forsøksprosjekt med utlån av e-bøker.

Kilde: Klassekampen

Med nettbrett uten lærere

Eksperimentet ble gjort av One Laptop Per Child (OLPC), som delte ut Motorola Xoom i de to etiopiske landsbyene Wonchi and Wolonchete.

- Før det var gått fem måneder hadde de hacket Android, sier OLPCs grunnlegger Nicholas Negroponte til MIT Technology Review.

- Jeg trodde ungene kom til å leke med boksene. Innen fire minutter hadde et av barna ikke bare åpnet boksen, men funnet av/på knappen og startet det opp. Innen fem dager brukte de 47 apper per barn, per dag. Innen to uker sang de alfabetsanger i landsbyen og innen fem måneder hadde de hacket Android, sier Negroponte.

Kilde: Desk.no

mandag 19. november 2012

Her er Tromsø-paden

mandag 19. november 2012 0
De fleste har hørt om Apple's Ipad og Samsung sin Galaxy, de desidert mest populære nettbrettene på markedet. Nå får de derimot konkurranse fra to studenter ved Universitetet i Tromsø. Gründerne Jon A. Haug og Joachim Børresen har nemlig utviklet et helt eget nettbrett.

Tromsø-paden bruker Android som operativsystem og det gir det de samme muligheten som eksempelvis en Galaxy hva gjelder applikasjoner.

Nettbrettet kan nå forhåndsbestilles via tpad.no.

Kilde: nordlys.no

torsdag 15. november 2012

iPad som lærerverktøy

torsdag 15. november 2012 0
Frode Brueland har skrevet om bruk av iPad i videregående opplæring med fokus på klasseledelse og digital kompetanse. Oppgaven kan lastes ned iTunes, men "Denne boken kan kun leses på en iPad med iBooks2.0 eller nyere. iOS5.0eller en nyere utgave er påkrevd."

Fant heldigvis PDF-versjonen

Via JaO`s Blogg

tirsdag 13. november 2012

Gratis ebøker med reklame

tirsdag 13. november 2012 0
Mer enn 600 gratis e-bøker kan nå lastes ned fra Akademikas nettbutikk etter at det rr inngått samarbeid med det London-baserte e-bokforlaget Bookboon.

Bøkene kan lastes ned i pdf og finansieres gjennom annonsering fra norske organisasjoner fra både offentlig og privat sektor.

tirsdag 30. oktober 2012

Her er Googles svar på Ipad

tirsdag 30. oktober 2012 0
Mens Apple i forrige uke avduket sitt svar på syvtommers nettbrett fra blant annet Google, gjør Google nå det motsatte og annonserer en titommer som produseres av Samsung.

Det mest oppsiktsvekkende med nettbretter er nok oppløsningen på skjermen, som med 2560 ganger 1600 pixels og 300 punkter per tomme overgår selv den kritikerroste skjermen som brukes i den nye Ipad-modellen (2048 x 1536 pixler og 264 punkter per tomme).

Nexus 10 slippes i USA, Storbritannia, Australia, Frankrike, Tyskland, Spania, Canada og Japan 13. november. Prisen vil ligge på rundt 399 dollar for 16 GB-versjonen og 499 dollar for 32 GB-versjonen.

Kilde: PressFire.no

fredag 26. oktober 2012

Boklov: - Bønn om en bjørnetjeneste

fredag 26. oktober 2012 0
Bokbransjens ønske om en boklov (som Hadia Tajik ser ut til å ville etterkomme) er de etablerte spillernes bønn om beskyttelse mot ny teknologi og nye forretningsmodeller: Hvis ikke bransjen får holde prisene kunstig høye, vil forfatterne tape penger og kun bestselgere selge.

Dette minner svært om platebransjens kamp mot Internett: Uten plateselskaper og platebutikker, mindre musikk og færre musikere. Men uavhengig forskning viser at Internett ikke skader artister - musikerne øker både i antall og gjennomsnittsinntekt, selv om platesalget er halvert. Digital musikk dreper plateselskaper, ikke musikere.

Bokbransjen eksisterer for å skape flest mulig forfattere og koble dem til lesere, intet annet. Reguleringen av bransjen bør vurderes kun etter i hvilken grad den bidrar til å gjøre dette, enten det nå er på papir eller elektronisk.

Kilde: Aftenposten

tirsdag 23. oktober 2012

1 av 3 svenske kommuner tester nettbrett i skolen

tirsdag 23. oktober 2012 0
Computersweden melder tirsdag at 94 av Sveriges 290 kommuner har satt i gang prosjekter med nettbrett i grunnskolen. Først og fremst er det de minste barna som er i målgruppen.

Stiftelsen Datorn i Utbildningen har utarbeidet et interaktivt kart der de har plottet inn alle de ulike prøveprosjektene. Trenden er klar: Det svenske skoleverket har kastet seg over brettene, som går under betegnelsen lærebrett i skoleverket.

Kilde: Digi.no

mandag 15. oktober 2012

Wikipedia, gratis også via mobilnett

mandag 15. oktober 2012 0
Akkurat som Amazon gir deg gratis boknedlasting via 3G i hele verden på enkelte modeller av Kindle-lesebrettet sitt, vil nå Wikimedia (stiftelsen bak Wikipedia) tilby gratis tilgang til Wikipedia i flere land. Som partnere har de flere av verdens største teleselskaper.

I første rekke er det fattige land som har prioritet, siden en stor del av mobilbrukerne her ikke har råd til å gå på nett via telefonen.

Kilde: ITavisen

lørdag 13. oktober 2012

Dyre bøker er ikke til glede for leserne

lørdag 13. oktober 2012 0
Nå er det fortsatt uklart hvordan den kommende bokloven vil se ut, men regjeringen varsler allerede at et sentralt moment vil være «rabatt- og avanseregulering mellom forlag og bokhandlarar.» Det tyder på at loven vil legge seg på et svært detaljert reguleringsnivå.

I tillegg er det vanskelig å se for seg en lov som ikke omfatter de forlagene som i dag står utenfor bransjeavtalen og som dermed bidrar til et minimum av konkurranse i bokmarkedet.

Det er ingen dristig spådom at detaljerte reguleringer sammen med fraværet av konkurranse vil gi lavere effektivitet og høyere kostnader i produksjonen av bøker. Det vil igjen drive prisene på litteratur opp.

Kilde: DN.no

onsdag 3. oktober 2012

Pass deg for robotbøker

onsdag 3. oktober 2012 0
Robotbøkene registreres i store bokkataloger, som nettbokhandlere abbonnerer på. Slik spres de i nettbutikker verden rundt. Bokhandler som nordiske Adlibris, amerikanske Barnes & Noble, og britiske Waterstones har mengder med bøker fra såkalte robotforlag, som USA-baserte Books LLC og tyske Alphascript .

I Sverige har man allerede tatt tak i problemet. Her har det blitt satt i gang tiltak for å bli kvitt disse bøkene fra nettbokhandlenes bokbaser. En av dem er nettbokhandelen Adlibris.

– Vi har fått mange negative reaksjoner på disse bøkene. Kundene blir misfornøyde når de får boken fordi den ikke har det innholdet som man forventer seg, sier Magnus Svensson Bragsjö i nettbokhandelen Bokus.com til DN.se.

Robotbøkene finnes som datafiler til de fleste nettbrett, men også i papirutgave.I Norge er robotbøker foreløpig ikke spesielt utbredt. Det har å gjøre med at vi fortsatt er ganske ferske i forhold til ebøker, mener bibliotekar Thomas Brevik.

– Kanalene for ebøker er jo ikke helt på plass ennå her i landet, i motsetning til Sverige som har måttet ta grep om problemet allerede.

Kilde: NRK Nyheter

lørdag 8. september 2012

Amazons nye Kindle-brett

lørdag 8. september 2012 0
I fjor kom Amazons Kindle Fire til 199 dollar. Nå kommer to nye modeller i stedet, begge kalles Fire HD. Den ene har 8,9 tommers skjerm, den andre 7 som den gamle. Brettene støtter MIMO (multiple input, multiple output). Amazon-sjef Jeff Bezos påstår det er første nettbrett som støtter denne standarden.

Men det er ikke alt, for du kan også få sværingen utrustet med 4G. Da blir prisen 499 dollar. Det er også gjort visuelle forbedringer i den spesialtilpassede Android-versjonen. Jo, også er det kamera og Bluetooth-støtte,da.

Amazon har også lansert en oppgradert utgave av sin rene e-bokleser, Kindle Paperwhite, nå for første gang med innebygget lys. Oppløsning på 1024x768. Med tent lys skal du kunne ligge åtte uker under dyna og lese, påstår Bezos.

Kilde: PCworld

fredag 27. juli 2012

Jeg har kjøpt en norsk e-bok til Kindle!

fredag 27. juli 2012 0
Jeg har hørt mine ting om norske e-bøker. Du har sikkert hørt dem, du også. Men jeg har også nylig hørt Kristenn Einarsson (leder for Forleggerforeningen) si at nå er det superenkelt å kjøpe e-bøker (til hvilket Ida Jackson svarte et høylydt HAH!) Og jeg ville ha norske e-bøker. Så her er min ferd til norske e-bøker på Amazon Kindlen min. 35 minutter tok det.

bokmerker.org

fredag 20. juli 2012

Flesker til med 220 ipads til nye studenter

fredag 20. juli 2012 0
I prosjektet Tablets for schools utstyres nå samtlige elever i England med tilgang til nettbrett både hjemme og på skolen, i Tyrkia gis elevene ved 52 av landets videregående skoler pc-er og nettbrett. Også USA, Malaysia og Sør-Korea ligger langt fremme.

Til høsten skal 220 nye Ipad-er skal deles ut til de nye sykepleiestudentene ved Lovisenberg diakonale høyskole, mot at semesteravgiften blir hevet fra 800 kroner til 2900. Målet er at alle 800 studentene skal ha eget nettbrett innen kort tid, som den første utdanningsinstitusjonen i landet. Høyskolen har brukt 1,5 millioner (før moms) på Ipad-utrustningen til studentene så langt, og to millioner kroner på å utstyre alle de 90 ansatte med smarttelefoner, nettbrett og nye datamaskiner.

Nettbrett er på full fart inn i skoleverket, blant annet i USA. Etterhvert vil dette komme inn i sykehusene, og vi må forberede studentene på arbeidslivet. Dette gir bedre tilgjengelighet på faglig informasjon og læreverktøy, timeplaner og romplaner. I tillegg sparer vi miljøet, sier prosjektleder Hallgeir Lien ved høyskolen.

Kilde: DN.no

E-romanen slår ut papir

For første gang har e-boken gått forbi papir innenfor skjønnlitteratur. Det fremgår av den store forleggerundersøkelsen BookStats, som utarbeides av Book Industry Study Group og Association of American Publishers.

Netto-omsetningen fra e-bøker har mer enn doblet seg fra 2010 til 2011. Ifølge New York Times-bloggen Media Decoder steg omsetningen fra 869 millioner dollar i 2010 til 2,07 milliarder dollar i fjor. Dette gjelder alle grener av e-bøker. Totalt sett sto e-bøker for 15 prosent av det amerikanske bokmarkedet i fjor, fra 6 prosent i 2010. Det amerikanske bokmarkedet, alt inkludert, falt med 2,5 prosent i omsetningsverdi fra 2010 til 2011, melder nyhetsbyrået Reuters.

Kilde: Digi.no

mandag 16. juli 2012

På ryktebørsen med større Kindle

mandag 16. juli 2012 0
New York Times skriver at Amazon.com jobber med en større utgave av Kindle Fire. Ifølge The Verge kan det være snakk om en 10.1-tommer som kanskje lanseres allerede i slutten av juli.

Dette betyr i så fall at Amazon.com satser mer offensivt i mobilmarkedet om dagen. Rykter om selskapets første smartmobil – Kindle Phone? – skal være i testfasen nå, ifølge Wall Street Journal. Masseproduksjon av telefonen kan være i gang allerede til høsten eller tidlig neste år.

Kilde: Mobilen.no

lørdag 7. juli 2012

Amazon vil utfordre Iphone

lørdag 7. juli 2012 0
Amazon har sine røtter som nettbokhandel, men blir stadig mer involvert i produksjon av elektronikk. Selskapet har hatt stor suksess med sine Kindle eboklesere, og lanserte i fjor sitt eget nettbrett, Kindle Fire. Nå er de trolig i ferd med å utvide produktporteføljen, skriver Wired.com.Amazon skal samarbeide med produsenten Foxconn om en ny smarttelefon, ifølge kilder som ikke vil nevnes ved navn.

Amazon har bygget opp et bredt utvalg tjenester i en del markeder, men har klare mangler i andre markeder. I Norge mangler det for eksempel bøker på norsk. Men selskapets strategi med Kindle og Kindle Fire er å lage enheter som kun kan kjøpe innhold fra Amazons egen butikk. Dette vil trolig også være tilfelle hvis de lanserer en mobiltelefon.

Amazon bruker en versjon av Googles Android-system, men har låst brukerne til egen butikkløsning. Hvis de får suksess med en smarttelefon vil dette øke salget av deres innholdstjenester, og selskapet har med Kindle Fire vist at de er villige til å selge produktene billig for å få tjenestesalg i etterkant.

Kilde: DN.no

torsdag 5. juli 2012

E-bøker - kjøpe i stedet for å låne?

torsdag 5. juli 2012 0
De fleste ser på e-boka som ei bok i e-format, eller ei papirløs bok. Omtrent som bilen lenge var enhesteløs vogn. Men så var ikke det en nyttig metafor lenger. Prosessene med å produsere, selge og formidle bøker er i ferd med å gjennomgå store forandringer. Rollene forandres, grensene mellom rollene blir utydeligere. Hvem skal nå egentlig være reddest for amazon.com, bibliotekene eller forlagene? Mange forutser at selve bokmetaforen vil endre seg – eller forsvinne. Dette vil kunne skje delvis på grunn av ovennevnte foretningsmodellproblemer, men også fordi nettet står fram med så mange andre nye muligheter og metaforer for uttrykkshungrige forfattere. Åpen publisering kan framstå som et alternativ til bokutgivelse i tradisjonell forlagsregi. Bruk av interaktive og andre ikkelineære uttrykksformer vil sikkert erstatte mange bøker.

Altså: e eller ikke e, om 10 år tror jeg boka er et helt annet vesen enn i dag. Det dummeste bibliotekene kan gjøre er å håpe på at endringene skal bli så små som mulig. Samtidig er det viktig at de ikke kvier seg for å gå i gang med å prøve ut ordninger for utlån mm som kan synes usikre. Det er så mye i gjære nå at å kalkulere hvordan framtida blir er risikabelt. Det er bedre å delta, prøve seg fram, og så hoppe av hvis skuta går i åkeren.

Kilde: Bokogbibliotek.no

Apple vil masseprodusere "Ipad mini"

Ryktet har gått i svært lang tid, men så langt har de mindre enhetene glimret med sitt fravær på Apples presentasjoner. Apples avdøde sjef, Steve Jobs, mobbet dessuten konkurrentenes nettbrett med 7-tommer skjerm og kalte dem "tweeners" - altså mellom en telefon og et nettbrett, hverken fugl eller fisk.

Men ryktene skyldes trolig at Apple lenge har jobbet med utformingen av en Ipad i mindre format, så langt uten å sette den i produksjon. Nå rapporterer imidlertid Wall Street Journal at Apple har gitt sine leverandører i Asia beskjed om å gjøre seg klare for masseproduksjon av et mindre nettbrett. Det betyr trolig at en lansering er nært forestående.

Enheten som skal produseres skal ifølge avisens kilder ha en skjerm som er mindre enn 8 tommer.

Kilde: DN.no

onsdag 4. juli 2012

EU tillater salg av "brukt" programvare

onsdag 4. juli 2012 0
Den øverste EU-domstolen, European Court of Justice (ECJ) har nettopp servert et kraftig slag til verdens programvare-selskaper. I går ble det avgjort at programvare-selskaper ikke har rett til å blokkere videresalg av digitale kopier av programmere deres, og at brukere dermed kan trygt selge programvare de lovlig har lastet ned fra nettet til nye brukere.

– Domstolen har nå lagt ned helt grunleggende prinsipper for hele det digitale miljøet, forteller Geert Glas, sjef for advokatfirmaet Allen & Overy's IP Practice til Financial Times.

De samme prinsippene kan brukes for andre produkter også, som for eksempel ebøker. Ifølge kjennelsen virker det også som prinsippene kan overføres til all digital distribusjon, også ting som filmer, musikk og bilder.

Kilde: Teknofil.no

torsdag 28. juni 2012

Google med eget nettbrett

torsdag 28. juni 2012 0
Nexus 7 er, som navnet hinter om, et nettbrett med skjerm på syv tommer. Som nevnt er det Asus som skal stå for produksjonen, og det er mye vi kjenner igjen her fra Asus andre nettbrett. Selv om Nexus 7 er ment å være et relativt rimelig nettbrettalternativ, med priser fra 199 til 249 dollar i USA, ser det ikke ut til at det er spart på innmaten.

De to selskapene har valgt å gå for litt høyere oppløsning på skjermen enn det som er normalt for de fleste nettbrettene i denne størrelsen, 1280x800 piksler, mot normalt 1024x600 piksler på 7-tommers nettbrett. Det tilsvarer en punkttetthet på respektable 216 ppi, noe som skal gi et skarpt og klart bilde. Skjermen er basert på et IPS-panel, noe som normalt gir meget god innsynsvinkel, fargegjengivelse og kontrast.

Det er imidlertid et par steder det er spart inn. Nexus 7 er for eksempel kun utstyrt med ett kamera, plassert over skjermen. Dette kan benyttes til videosamtaler. Noe vanlig kamera på baksiden blir det ikke. Det kan gjøre det en smule tungvint å for eksempel lese inn QR-koder og tilsvarende.

Kilde: PCworld

mandag 25. juni 2012

Libraries, patrons, and e-books

mandag 25. juni 2012 0
Some 12% of Americans ages 16 and older who read e-books say they have borrowed an e-book from a library in the past year.

Most e-book borrowers say libraries are very important to them and their families and they are heavy readers in all formats, including books they bought and books lent to them. E-book borrowers say they read an average (the mean number) of 29 books in the past year, compared with 23 books for readers who do not borrow e-books from a library. Perhaps more striking, the median (midpoint) figures for books reportedly read are 20 in the past year by e-book borrowers and 12 by non-borrowers.

But most in the broader public, not just e-book readers, are generally not aware they can borrow e-books from libraries. We asked all those ages 16 and older if they know whether they can borrow e-books from their library and 62% said they did not know if their library offered that service. Some 22% say they know that their library does lend out e-books, and 14% say they know their library does not lend out e-books.

Pew Internet Libraries

fredag 22. juni 2012

Microsoft lanserer Surface

fredag 22. juni 2012 0
Surface leveres i to utgaver. Den enkleste varianten kjører Windows RT, som altså er en redusert Windows 8-versjon laget for nettbrett med ARM-prosessor, mens den mest avanserte kjører på fullversjonen av Windows 8 Pro.



Kilde: Mobili.no

onsdag 13. juni 2012

Medierike ebøker på PS3

onsdag 13. juni 2012 0
Fra før av har PS3 og Sony både musikk, film og ikke minst spill. Nå får du snart kjøpt bøker også via spillkonsollen din.

Ikke vanlige bøker som leses fra A til Å. Men bøker med såkalt utvidet virkelighet(augmented reality).



Kilde: ITavisen

10 Reasons Why Students Aren’t Using eTextbooks

When e-textbooks were first introduced, they were supposed to be the wave of the future, and experts thought we’d see e-reader-toting students littering college campuses, and of course being adopted in droves by online university students. But they haven’t taken off quite as expected: according to market research firm Student Monitor, only about 11% of college students have bought e-textbooks. So what happened? Here, we’ll explore several reasons why students aren’t yet warming up to the idea of e-textbooks today.

Online Universities

torsdag 7. juni 2012

Moms til besvær

torsdag 7. juni 2012 0
Hvorfor er norsk bokbransje så ute av takt med teknologitrendene?

Bokbransjen mangler ikke teknologisk kompetanse. Problemet ligger andre steder. Svaret finner vi mer sannsynlig i det norske momsregelverket, kombinert med behovet for å opprettholde eksistensgrunnlaget til forsyningskjeden i bokbransjen, herunder blant annet bokhandlerne som i stor grad eies av forlagene.

Med dagens momsregler er fysiske bøker (også på plastkort) unntatt moms, mens e-bøker er underlagt full moms. Dermed har bokbransjen alle insentiver for å opprettholde salg av fysiske bøker, og null insentiver for å selge e-bøker. Selger de en papirbok og e-bok til samme pris, kan de med papirboken sitte igjen med 25 % høyere fortjeneste. Når det i tillegg ligger forventninger fra kundene om at digitale varer bør koste mindre enn fysiske, blir fortjenesten enda lavere.

Slik passer momsregelverket perfekt: et fysisk sted for å handle fysiske produkter — bokhandlernes eksistens ivaretas, det samme gjør inntjeningen.

Resultatet er at bokbransjen blir stadig mer akterutseilt i konkurransen med utenlandske aktører. Dagens oppvoksende generasjon er godt vant med teknologi og engelsk litteratur. Å handle e-bøker over nett er en barriere som blir stadig mindre.

Martin Bekkelund

onsdag 6. juni 2012

Ark med e-bok app

onsdag 6. juni 2012 0
- Sammenlignet med ledende e-bok apper som Kindle og Kobo mener vi at vår første versjon av Ark e-bok på flere områder når opp, sier administrerende direktør John Tørres Thuv i Ark bokhandel i en pressemelding.

- Målet er at så mye som hver tiende bok fra ARK i sommer skal være en e-bok. Det vil være mer enn 200 000 engelske e-bøker tilgjengelig og over 2000 norske e-bøker. Norske forlag har i tillegg lovet at mer enn 6.000 norske e-bøker skal være tilgjengelig i løpet av året, sier Thuv.

fredag 1. juni 2012

Norge-Sverige 1- 5

fredag 1. juni 2012 0
Poetene Ko Un fra Sør-Korea, Adonis fra Syria og Adam Zagajewski fra Polen er sparsomt representert på norsk, med én gjendiktning hver. To av bøkene er fra 1980-tallet. Til sammenligning er det rene overfloden i Sverige.

Forskjellen er påfallende, ikke minst fordi norske bransjefolk ynder å bruke Sverige som skrekkeksempel på hvordan de frie markedskreftene nærmest har rasert kvalitetslitteraturen. Sverige har hatt såkalt fripris på bøker siden 1970-tallet, mens den norske bransjen arbeider for å få på plass en boklov som skal sikre fastprisen her.

Bokhandlerforeningen har ingen grunn til å skyve denne litteraturen foran seg i et forsøk på beskytte et privilegium som fastprisen.

Smal litteratur har alltid måtte tråkke opp sine egne veier. At det faktisk skjer, i både fripris- og fastprisland, er ikke noe de respektive bokbransjene kan smykke seg med, men et resultat av nærmest idealistiske arbeid fra litteraturens ildsjeler.

Kilde: Aftenposten

lørdag 26. mai 2012

Diesel eBooks Takes on Role of Freedom Fighter

lørdag 26. mai 2012 0
Diesel eBooks has just rolled out a suite of new mobile products designed to deliver more choice and freedom, and to counteract what it sees as a totalitarian eBook environment which tethers customers to specific devices and eBook Stores.

In addition to the new Diesel Reader software for iPad/iPhone and Android, the launch includes a universal mobile app called the “eFreedom” app.

“Our customers have increasingly shared their frustration with eBook devices being isolated to a specific store,” said L. Scott Redford, Founder and CEO of Diesel eBooks. “In response, we’ve built the eFreedom app which can be reached from anything with an internet browser. It’s essentially an optimized eBook Store for mobile devices built using HTML5 technology - it never needs downloading or updating.” HTML5 is a blanket term used to describe all of the internet technologies used to engineer websites, including CSS and javascript just to name a few.

PRweb

mandag 14. mai 2012

– Windows 8-nettbrett kommer i november

mandag 14. mai 2012 0
De første nettbrettene med Windows 8 forventes å komme i november, ifølge det amerikanske nettstedet Cnet. Høstlanseringen vil bli et stort øyeblikk for Microsoft. Windows 8 er forventet å komme i oktober, og mange har lurt på hva som egentlig blir å finne i butikken av Windows-baserte nettbrett og enheter. Nå har de første ryktene om Intel-baserte enheter dukket opp, som vil benytte seg av x86-plattformen, i stedet for ARM-plattformen vi finner i Android- og iOS-nettbrett.

Ifølge kildene til Cnet vil det ikke bare dreie seg om nettbrett, men også såkalte hybridmaskiner.

– Mer enn halvparten av de tolv antatte modellene vil være hybrider, altså enheter som kan kombinerer aspekter til tradisjonelle maskiner med tastatur, og berøringsfølsomme nettbrett, skriver Cnet.

Kilde: Hardware.no

torsdag 3. mai 2012

- Er det en bok?

torsdag 3. mai 2012 0
Hva er en bok? De fleste av oss vil nok forbinde boka med papir, men her foregår en utvikling i disse dager. Stadig flere av oss leser elektronisk, og dagens barn har lest skrift og bilder på skjerm fra de var små.

En kort begrepsavklaring er nødvendig. En elektronisk bok eller e-bok er en bok i elektronisk format. Den er altså en datafil som kan leses i et medium, for eksempel et lesebrett, en smarttelefon, pc, iPad, iPhone. E-boka krever også programvare som kan lese datafila. Slik situasjonen er nå, konkurrerer flere ulike programvareløsninger mot hverandre.

Mens e-bøker for voksne stort sett består av tekst som man manøvrerer i, skiller e-bøker for barn seg ut med å ha en mye større grad av interaktivitet. E-bøker for barn kommer stort sett i form av apper. En app eller en applikasjon er et mindre dataprogram som hjelper folk å utføre en bestemt aktivitet. I denne artikkelen kommer jeg til å ta for meg barnebok-apper.

Kilde: Barnebokkritikk

mandag 30. april 2012

Nook is worth more than Barnes & Noble itself

mandag 30. april 2012 0
Microsoft and Barnes & Noble have buried the patent hatchet and teamed up to compete against Apple and Amazon in the eBooks business. The new partnership sees Microsoft investing $300 million in a new Barnes & Noble subsidiary. (My colleague Laura Owen has the complete breakdown of the deal over on paidContent.)

The $300 million investment in the Nook subsidiary of Barnes & Noble gives Microsoft about 17.6 percent ownership of this business unit. That values this part of the business at about $1.7 billion. Before the markets opened this morning, the Nook business was valued about $900 million more than Barnes & Noble itself.

Microsoft satser på ebøker

Microsoft går sammen med USAs største bokhandlerkjede, Barnes & Noble, for å satse på digital lesing, melder selskapene i en børsmelding.

De to selskapene stifter et nytt selskap, som blant annet skal tilby Windows-brukere muligheten til å skaffe seg tilgang til en av verdens største samlinger av elektroniske bøker, aviser og magasiner.

Kilde: Aftenposten

onsdag 11. april 2012

USA går til sak mot Apple

onsdag 11. april 2012 0
I søksmålet påstår myndighetene at Apple og de store forlagene Hachette SA, HarperCollins, Macmillan, Penguin og Simon & Schuster har inngått et prissamarbeid for å begrense konkurransen når det gjelder prising av e-bøker, skriver Bloomberg.

De amerikanske myndighetene stiller spørsmål til hvordan Apple forandret måten forlagene tar betalt for e-bøker på iPad. Samarbeidet har ifølge myndighetene ført til at forbrukerne til sammen har måttet betale flere titalls millioner dollar mer enn de ellers ville ha gjort.

Før iPaden kom på markedet, var Amazons Kindle ledende på ebokmarkedet. Amazon tvang utgivere til å selge de fleste bøker for 9,99 dollar - en pris som er lavere enn kostnaden på bøkene, skriver CNN Money.


Kilde: DN.no

tirsdag 10. april 2012

Usynlige bøker selger dårlig

tirsdag 10. april 2012 0
Jaran Dammann skriver om et selvopplevd eksempel:

I februar debuterte jeg med krimromanen Mørkets ansikt. Etter utgivelsen var jeg heldig og fikk en dobbeltside i VG, med påfølgende god kritikk. Overbevist om at dette ville påvirke salget gikk jeg innom en av butikkene i en stor kjede for å forhøre meg. Den behjelpelige damen bak disken fant raskt ut at boken var utsolgt hos alle butikkene deres i Oslo, men opplyste samtidig at på grunn av innkjøpsstopp kom den ikke til å bli tatt inn igjen. Heller ikke i de øvrige kjedene resulterte omtalen i vesentlig salgsøkning. For boken ble fortsatt plassert alene i en usynlig hylle med ryggen ut. Og usynlige bøker selger dårlig.

Det at alle butikkene i det store må handle likt, byr på utfordringer for flertallet av forfatterne. De få utgivelsene kjedene satser på selger bra. Resten har et veldig stort og tungt hjul å dra i gang før det skjer noe. Jeg skjønner jo godt hvorfor kjedene gjør som de gjør. Som andre profesjonelle aktører har de krav til avkastning, og da er dette en god løsning. Men når jeg ser på ordningen kan jeg ikke annet enn å stille meg spørsmålet – får publikum de bøkene de vil ha. Eller får de bare de bøkene kjedene mener de burde ville ha?


Kilde: Aftenposten

lørdag 7. april 2012

The Rise of E-Reading

lørdag 7. april 2012 0
As the number of Americans that own tablet computers and e-book reading devices has increased, so has the percentage of adults who report that they have read an e-book in the past year.

Read the full report for detailed findings on these subjects:
Pew Research Center

Digital Underclass 2: The future of books and libraries

A year ago, I wrote an article entitled “Digital Underclass: What Happens When the Libraries Die.”

The article had a wide-ranging impact on the library community, and brought in opinions from both sides of the spectrum.

Some library scientists agreed with me that the eBook is indeed threatening the existence of the Public Library, while others such as notable library blogger Andy Woodworth were in firm disagreement, that libraries were still alive, but were entering a transformative phase.

I thought that it might be a good idea to take a look at the situation a year later.

mandag 2. april 2012

Are You a Press or Are You a Library?

mandag 2. april 2012 0
Think of a library and most people conjure up an image of a stately building with stacks and stacks of books. This vision is rapidly changing. Libraries are beginning to expand their missions by making forays into the publishing world. This is especially the case for academic libraries—those attached to research institutions such as Harvard, New York University and Michigan.

But the role of publishing has traditionally remained the purview of the university presses attached to the same research institutions. How is this rapid change in the mission of the university library affecting its relationship with the scholarly press?

The Chronicle of Higher Education

fredag 30. mars 2012

Google satser på nettbrett

fredag 30. mars 2012 0
Google er på Android-offensiven, og håper at egen nettbutikk skal øke bruken av Android på nettbrett, melderWall Street Journal.

Ifølge avisens anonyme kilder skal skal ikke Google produsere egne brett, men selge Android-baserte nettbrett fra partnere som Samsung og Asus.

Riktignok vet ikke avisen når nettbutikken skal stå klar, og Google ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Kilde: PCworld

torsdag 29. mars 2012

Nå kommer den bøyelige e-papirskjermen

torsdag 29. mars 2012 0
Nå annonserer LG at de starter masseproduksjon av E-Ink-skjermer basert på bøyelig plastikk. Det første produktet kommer til Europa allerede neste måned.

E-Ink-skjermer minner om papir og er kjent fra for eksempel e-boklesere på markedet. LGs nye bøyelige har en størrelse på seks tommer og er kun 0,7 mm tykk – bare en tredjedel av nåværende E-Ink-skjermer av glass.

Skjermen viser ikke farger, men har en relativ høy oppløsning på 1024 x 768. Vekten er på bare 14 gram. Skjermen kan bøyes opptil 40 grader fra sentrum og er veldig robust, hevder LG. Den tåler å bli mistet i bakken og å bli slått med en gummihammer uten å gå i stykker.

Kilde: Hardware.no

mandag 26. mars 2012

Interaktive bøker

mandag 26. mars 2012 0
Forlaget Gleerups kommer nå med interaktive bøker for gymnaset, med muligheter for å utvide læringsressursen med egne ressurser. Se på denne demoen for historiefaget.

Via JaO`s Blogg

Kamp om barnebokens sjel

Små barn har kastet seg over bøker på nettbrett. Men hvordan skal fremtidens barnebok utformes? Foreldre og toneangivende pedagoger trekker i hver sin retning.

Barneboken er på full fart til å bli digitalisert, lenge før de voksne har begynt å lese e-bøker for alvor. Men hvordan ser fremtidens bok ut? Skal bildeboken på papir fortsatt være modellen for kosestunden, slik at den voksne får barnets fulle oppmerksomhet? Eller skal barna selv få lage sine egne historier - allerede fra de er ett eller to år gamle?

De store forlagene har solgt titusenvis av bildebok-apper siden nettbrettene flommet inn over Norge for litt over et år siden. Utbredelsen er enorm, og det er allerede helt vanlig at barn "leser" bøker fra ettårsalderen.

Kilde: Aftenposten

onsdag 21. mars 2012

Digitalbok.no med eget lesebrett

onsdag 21. mars 2012 0
Cappelen Damm driver e-bokhandelen Digitalbok.no, og legger ikke skjul på at forlaget har tatt kritikken til seg. Nå har forlaget hermet nærmest nøyaktig etter Amazon, og har fått produsert et eget lesebrett i Kina.

Mens et vanlig lesebrett i Bokskya gjør det nødvendig at du registrerer deg på tre forskjellige steder og i mange tilfeller koble til en PC for å få boken inn på et leseenheten, er det med den nye løsningen bare nødvendig å bestille nettbrettet i en nettbokhandel. Når du får en ny «Digitalbok» i posten, trenger du ikke en gang legge inn kredittkortnummeret ditt. Det er allerede registrert.

Det eksisterende brukernavnet og passordet ditt er alt du trenger. Prisen er også lavere: 990 kroner. Digitalbok.no lanserer det nye produktet over påske.

Kilde: Aftenposten

mandag 19. mars 2012

E-bøker til låns ved flere folkebibliotek

mandag 19. mars 2012 0
Troms fylkesbibliotek, Akershus fylkesbibliotek, Bergen offentlige bibliotek og Trondheim folkebibliotek kommer nå med i prøveprosjektet. Fra før omfatter det Ryfylkebibliotekene, Buskerud fylkesbiblioteks E-bokprosjekt og Deichmanske bibliotek i Oslo.

Men at flere bibliotek kommer med i ordningen, betyr ikke at lånerne ved disse bibliotekene umiddelbart får låne e-bøker. Først må det tekniske på plass.

– Bibliotekene har selv ansvar for å skaffe de tekniske systemene for utlån, så i praksis kommer de fleste nok først i gang for alvor til høsten, sier seniorrådgiver Arne Vestbø i Kulturrådet til NTB.

Prøveprosjektet ble innført fra nyttår. Da kom e-bøker med i innkjøpsordningen for skjønnlitteratur for voksne. Av de 1.000 eksemplarene som kjøpes inn av en tittel under innkjøpsordningen, vil 970 være papirbøker og 30 e-bøker. Prøveordningen varer foreløpig ut juni neste år.

Kilde: ABC Nyheter

Norsk versjon av Amazon Prime

Nå kommer "Bok-Spotify" er riktignok oversikriften i Dagbladet, men Amazons utlånsordning gjennom Amazon Prime er trolig vel så relevant.

- Det har vært harde tak, men forlagene har kommet oss i møte, sier forfatter Tom Egeland til Dagbladet.
Sammen med blant andre Forfatterforeningens leder Anne Oterholm har han sittet i ukentlige forhandlinger i rundt tre måneder med den norske forlagsbransjen for å få på plass en rettighetsavtale for strømming av ebøker.

Med rettighetene avklart ligger alt til rette for at eksterne aktører kan opprette strømmingstjenester som gir abonnenter tilgang til et stort antall titler. Denne løsningen kan sammenliknes med musikkbransjens Wimp og Spotify.

- Vi er det første landet i Europa som har fått på plass en slik avtale. Vi har ikke lagt noen retningslinjer for hva eksempelvis et månedsabonnement med tilgang til 1000 titler vil koste, men det blir nok ikke særlig dyrere enn hva én ny bok ville kostet, sier Oterholm.

Avtalen gjelder bøker som er utenfor fastprisperioden, og åpner også for strømming av enkelttitler.

Kilde: Dagbladet.no

søndag 11. mars 2012

Augmented Reality - The Future of Education

søndag 11. mars 2012 0

E-boka tar over markedet

Fra februar 2011 til februar i år har salget av bøker i fysisk format falt med 13 prosent i England. Dårligst ut kommer skjønnlitteratur for voksne, hvor salget er redusert med hele 24 prosent.

– Vi ser nå at skjønnlitteratur for voksne faller fortere enn resten av markedet, sier David Walter til BBC. Han er analytiker i NielsenBookScan, selskapet som har lagt frem tallene.

Foreningen følger salgsutviklingen, og ser at det spesielt er i USA og England endringene i markedet viser seg. Norske tall viser at boksalget fortsatt går som normalt, men at det bare er et tidsspørsmål før vi kan merke en endring også her.– Salget av e-bøker vi øke kraftig i årene som kommer. Vi jobber nå med kartlegging av bransjen, og legger frem en rapport 20. mars, sier Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Den norske forleggerforening til NRK.no

Kilde: NRK Nyheter

Asus og Google samarbeider om nettbrett

Google og Asus vil i fellesskap lansere et 7-tommers nettbrett, skriver nettstedet Digitimes.com.

Nettbrettet kan komme på markedet så tidlig som i mai, og skal bli en direkte konkurrent til Amazons Kindle Fire-nettbrett. Prisen vil ligge på mellom 199 og 249 dollar, ifølge kilder Digitimes skal ha snakket med.

Ifølge kildene Digitimes har snakket med, vil Google/Asus-nettbrettet bli det første nettbrettet som benytter Googles nye Google Play-tjeneste.
Amobil.no

Samsung Smart School

Fra sin maskin kan læreren hente opp skjermbildet fra hvilken som helst av nettbrettene til den store skjermen som fungerer som klasseromstavle. Eleven trenger med andre ord ikke å komme opp til tavla for å demonstrere sine ferdigheter i matematikk, eller vise hvordan sterke verb skal bøyes.




Stig Ove Langø i Samsung sier han har tro på Smart School, og at han gjerne vil gjennomføre et pilotprosjekt basert på Galaxy Note 10.1.

– Vi har allerede en pilot gående ved Nedre Bekkelaget skole i Oslo. Der brukes Galaxy Tab 10.1 som skole-PC for førsteklassingene. Men Smart School, som ble vist i Barcelona, er en videreutvikling av dette konseptet, sier Langø.

Nettbrettet Galaxy Note 10.1, kommer til Norge i mai. I tillegg trengs en spesiell programvare som foreløpig bare er tilgjengelig på engelsk. Det betyr at det kan ta litt tid før det hele er klart for den norske skolen.

Kilde: Mobilen.no via HiBook

torsdag 8. mars 2012

Amazon satser mer på nettbrett

torsdag 8. mars 2012 0
Amazon har solgt nesten fire millioner eksemplarer av Kindle Fire, som ligger nær opp til nettbrett som Galaxy Tab og iPad i funksjonalitet og skjermkvalitet, men til en langt lavere pris.

Amazons bestillinger av e-blekkskjermer fra selskapet E-ink har sank med 62 prosent i februar, sammenlignet med februar i fjor.

Det burde være en klar nok indikasjon på at Amazon er gir full gass i nettbrettmarkrdet, og ikke nøyer seg med en nisje av bokormer.

Kilde: ITavisen

lørdag 3. mars 2012

Salget avebøker for barn eksploderer

lørdag 3. mars 2012 0
Å lage en digital app av en eksisterende barnebok er vesentlig dyrere og mye mer krevende enn å gjøre om en ren tekstbok på papir for voksne til e-bok. Lydopptak av oppleseren og animasjoner koster penger. I tillegg er utsalgsprisen bare en tredjedel av papirbøkene.

Likevel har flere digitalbøker for barn blitt særdeles lønnsomme. Gyldendal solgte oppunder 40 000 digitale bildebøker for barn i fjor, og forlaget rapporterer om god lønnsomhet i de mest populære prosjektene.

Den første app-barneboken var Tambar er et troll (Gyldendal). I 2010 solgte den 6000 eksemplarer på papir og over 9000 apper. I 2011 solgte boken tre ganger så mange digitale eksemplarer som papirbøker.

Blant forlagene er det Gyldendal som har satset tidligst og mest på bok-apper for barn med 15 tilgjengelige titler i dag. Ipad kom til Norge før jul i 2010, altså for bare litt over et år siden. Allerede i 2011 utgjorde digitalbøkene 42 prosent av antall solgte eksemplarer hos forlaget.

Kilde: Aftenposten

onsdag 29. februar 2012

Mozilla åpner sin nye "App Store"

onsdag 29. februar 2012 0
I dag inviterer Mozilla, skaperne av den populære nettleseren Firefox, utviklere verden over til å lage plattformuavhengige applikasjoner til sin kommende applikasjonsbutikk. Applikasjonene skal benytte seg av åpne standarder, i form av HTML 5, CSS og Javascript. Disse skal kunne kjøres på alle plattformer, i motsetning til andre applikasjonsbutikker vi har i dag, som for eksempel Apple App Store eller Android Market Place.

– Mozilla Marketplace er det første operativsystem- og enhetsuavhengige applikasjonsmarkedet som baserer seg på åpen webteknologi, skriver de på lanseringssiden sin.

Kilde: Hardware.no

Dagbladets Magasinet som app

Dagbladet lanserer nå sin andre avis-app – og denne gangen står Dagbladet Magasinet for tur. Lanseringen er en del av Dagbladets satsing på digitale medier, som skal gi leserne mulighet til å lese Dagbladet på flere plattformer. Til tross for at appen har et spesialutviklet design som skal gjenskape avisfølelsen på skjermen er ikke dette noen ressurskrevende løsning – Dagbladet ser tvert i mot gode inntektsmuligheter i appen.

I likhet med Dagbladets første app gir den nye Magasinet-appen leserne en fullstendig versjon av papirutgaven i et brukervennlig og egenutviklet design, slik at de får det samme produktet med en like god leseopplevelse på skjerm som på papir. Appen er samtidig likevel en dynamisk versjon av papirutgaven, slik at app-utgaven løpende kan tilpasses og utvides med nye artikler.

Kilde: Propaganda

fredag 24. februar 2012

iPad-fingre og nettbrett-nakker

fredag 24. februar 2012 0
Den britiske avisen Daily Mail Online skriver nå at stadig flere klager over belastningsskader som følge av nettbrett-bruk. Noen sier de nesten ikke har følelse i fingerspissene etter omfattende bruk av nettbrett. Tunge stive armer og ryggproblemer mener også mange skyldes nettbrett-bruken.

Den danske ergoterapeuten Kirsten Piper uttaler seg i lignende ordelag til Computerworld Danmark.

- Nettbrett som eneste arbeidsredskap kan ikke anbefales. Men det er et fint arbeidsredskap til den mobile arbeidsplassen, når den kun brukes i kort tid, sier Piper.

Kilde: Aftenposten

mandag 20. februar 2012

eBooks, Writing, and Ownership

mandag 20. februar 2012 0
Since the introduction of Amazon's Kindle eReader and its various competitors, the last main physical distinction between web writing and the publishing industry—the printed book, newspaper, or magazine—has been slowly losing ground to the digital text. What makes your book better than my blog? One obvious answer is that it is, in fact, a book. However, when both are rendered in similar formats on the screen of an eReader, this distinction disappears. In other words, when our texts are in the same format, all that matters is the content.

These are some reasons why Apple's recent announcement of iBooks Author, an application for creating rich-media ebooks for the iPad, is so intriguing. While it has been possible for individuals to create their own eBooks for some time—just as eReaders were available for some time prior to the release of the Kindle—iBooks Author could signal a change: a well-designed, easy to use program that allows for the creation of rich-content books that are directly connected to the distribution channels of an influential player in digital media. Now writers have a new and very powerful tool for not merely adding their text to the web, but for competing with major publishers in the eBook space.

DMLcentral

søndag 19. februar 2012

Between an ebook and a hard place

søndag 19. februar 2012 0

In the past, the writer-publisher-library-reader model had a modicum of equanimity. It is now obvious that the nature of the technology — the printed book — largely regulated that equanimity. All of us in the reading ecology — librarians, authors, repackagers, readers — are tied to the tracks by the Brobdingnagian power wielded by the highly consolidated publisher-industrial complex that is then magnified a thousand-fold by the conveniently elastic, virtual nature of digital publishing.

As Steve Lawson observes, publishers can get away with limiting access, so they limit it. As Kate Sheehan points out in a comment on her own post, publishers can cut us out of the conversation, so they cut us out. Though it has been proven time and again that library reading boosts individual book sales, that’s not good enough for for the publisher-industrial complex. They smell an opportunity, and their greed is overwhelming any vestige of decency or sense of social fairness.

tirsdag 14. februar 2012

QR-koder gir deg en ny opplevelse

tirsdag 14. februar 2012 0
Også i trykte bøker er QR-kodene nå tatt i bruk. En ringerunde til landets bokhandlerkjeder viser imidlertid at dette er helt i startgropen.

I boken «Paranormalitet», om hvorfor vi ser det som ikke er, har forfatteren lagt inn en rekke QR-koder. I en film ønsker professor Richard Wiseman leserne velkommen til boka si.

– Det er veldig kult. Mye morsommere å se dette enn å lese en kjedelig introduksjon. Det er veldig rart at folk ikke har gjort dette før.

NRK Nyheter

lørdag 11. februar 2012

Books in Browsers

lørdag 11. februar 2012 0


Books in Browsers

Everything is the same only different | booktwo.org

tirsdag 31. januar 2012

Betaler ikke på iPad

tirsdag 31. januar 2012 0
Bare 7,1 prosent av befolkningen betaler eller er villig til å betale for brettinnhold. Disse tallene står i sterk kontrast til flere optimistiske beregninger fra mediebedriftene selv.

Dette spørsmålet ble stilt: Er du villig til å betale for å lese nyheter som VG eller Dagbladet på nett brett?

- Abonnerer allerede: 2,5 prosent
- Ja: 4,6 prosent
- Nei: 83,3 prosent
- Usikker: 9,6 prosent

NextGenTel står bak undersøkelsen, og direktør for marked og kommunikasjon i, Morten Ågnes, mener undersøkelsen viser hvor vanskelig det er å spå om framtiden på nettet.

- Det er ikke vår oppgave å levere innhold. Vårt produkt er nettaksessen, og på tross av flere pessimistiske ekspertspådommer da internett var ungt, viser det seg at publikum i dag er villig til å betale for å komme på nett, sier han.

Kilde: N ettavisen

mandag 30. januar 2012

I Sverige er e-bøker altfor populære

mandag 30. januar 2012 0
Med ebøker forsvinner mange av ulempene med biblioteket. Plutselig er bibliotekbøkene øyeblikkelig tilgjengelig på leseenheten din overalt, uten at du trenger å gå til hverken bibliotek eller bokhandel. Norske biblioteker har til nå nesten ikke hatt tilgang på e-bøker, men i Sverige har låntagerne hatt ubegrenset tilgang på bøker i mange år.

Etter at nettbrett som iPad kom på markedet, har utlånet skutt i været i Sverige. Hele 80 prosent av lesingen av e-bøker har kommet fra utlån. For enkelte titler, som den populære selvbiografien Jag är Zlatan, har utlånsandelen vært enda høyere. E-boken er hittil kjøpt og lånt i totalt 13 000 eksemplarer.

I Sverige har e-bøker, i motsetning til i Norge, vært tilgjengelige i ti års tid. Bibliotekene har betalt rundt 20 kroner for hvert utlån, etter den såkalte utleiemodellen. Alle låntagere som ønsker det har kunnet låne bøkene, helt uten begrensninger. Hvert bibliotek har altså hatt et ubegrenset antall eksemplarer. Dette har ført til at rundt 80 prosent av svenske e-bøker har vært gratis for brukerne.

Kilde: Aftenposten

søndag 29. januar 2012

Barnes & Noble, Taking On Amazon in the Fight of Its Life

søndag 29. januar 2012 0
No one expects Barnes & Noble to disappear overnight. The worry is that it might slowly wither as more readers embrace e-books. What if all those store shelves vanished, and Barnes & Noble became little more than a cafe and a digital connection point? Such fears came to the fore in early January, when the company projected that it would lose even more money this year than Wall Street had expected. Its share price promptly tumbled 17 percent that day.

Lurking behind all of this is Amazon.com, the dominant force in books online and the company that sets teeth on edge in publishing. From their perches in Midtown Manhattan, many publishing executives, editors and publicists view Amazon as the enemy — an adversary that, if unchecked, could threaten their industry and their livelihoods.

NYTimes.com

mandag 23. januar 2012

- Lag dine egne e-bøker

mandag 23. januar 2012 0
Har du en forfatter i magen? Da kan løsningen være KindleGen, Amazons nye programvare.

Det dreier seg om et svært enkelt kommandolinje-program som konverterer fra en rekke kjente formater (for eksempel Word, HTML, XHTML og EPUB) til Kindle-vennlig format.

Det betyr at du kan skrive boka i det formatet du vil, og så lage en Kindle-versjon i etterkant. Det er fritt fram å legge bøkene sine ut for salg, selv om man ikke har kontrakt med et forlag.
Kilde: ITavisen

fredag 20. januar 2012

Apple vil gjøre skolebøkene elektroniske

fredag 20. januar 2012 0
«Ibooks 2» ble presentert under en pressekonferanse ved Guggenheim-museet i New York i ettermiddag.

Tjenesten er en oppdatering av «Ibooks», en gratis applikasjon til Ipad du kan kjøpe elektroniske bøker gjennom. Og nå skal Apple satse mer på faglitteratur.

– Det er ikke vanskelig å forstå at en fysisk lærebok ikke alltid er det ideelle læremiddelet. Det er tungvint, sa Apples markedsdirektør Phil Schiller under presentasjonen, ifølge Reuters.

Derfor setter Apple inn store krefter på å få skoleelever til å bruke deres nettbrett Ipad i stedet for fysiske papirbøker.

Kilde: NRK

onsdag 18. januar 2012

Simplifying publishing could mean a flood of new content

onsdag 18. januar 2012 0
Making ebook publishing easier has the potential to have a significant disruptive impact on information industries.

The first disruption of the web, after all, was making it possible for people to publish online without caring about money. Ebooks have already allowed a new generation of small-scale (and large-scale) publishers to reach an audience — sometimes for money, sometimes just for passion’s sake. But the process of ebook publishing today reminds me a bit of the early days of blogging, when publishing online was possible but still a pain.

The web as a platform dates back to 1991, and nerds like me were publishing personal webpages not long after. But it took the development of tools like Blogger, Greymatter, and Movable Type — nearly a decade after the web launched — for the power of personal publishing to start to be fulfilled.

Doing it by hand meant learning HTML, then manually FTPing an updated .html file to a remote server. It wasn’t outrageously complicated, to be honest — but it was enough of an obstacle to keep most folks from writing online. When tools reduced personal publishing to typing words in a box and clicking “Post,” a whole new universe of potential contributors was suddenly ready to pitch in, and you saw the blogging explosion of the early 2000s.

Nieman Journalism Lab

tirsdag 17. januar 2012

Forskere slakter utredning om bokbransjen

tirsdag 17. januar 2012 0
En utredning om bokbransjen, bestilt av Kulturdepartementet, er tilnærmet verdiløs som saklig grunnlag for litteraturpolitikken, skriver forskerne Vidar Ringstad og Knut Løyland.

På nettstedet Minervanett.no skriver de to forskerne i dag om utredningen som er gjort av Oslo Economics på oppdrag fra Anniken Huitfeldt.

Vidar Ringstad og Knut Løyland i Telemarksforskning, har stått bak flere av analysene av på norsk bokbransje de siste tyve årene.

Utrederne fra Oslo Economics har med ganske få unntak oversett alle tidligere analyser av norsk bokbransje og internasjonal litteratur på området, skriver Ringstad og Løyland.

– Hadde de ikke gjort det, ville de funnet at det er svært få indikasjoner på at faste bokpriser er overlegne frie priser, står det blant annet i artikkelen.

Kilde: Aftenposten

Apple to announce tools, platform to "digitally destroy" textbook publishing

Apple is slated to announce the fruits of its labor on improving the use of technology in education at its special media event on Thursday, January 19. While speculation has so far centered on digital textbooks, sources close to the matter have confirmed to Ars that Apple will announce tools to help create interactive e-books—the "GarageBand for e-books," so to speak—and expand its current platform to distribute them to iPhone and iPad users.

Along with the details we were able to gather from our sources, we also spoke to two experts in the field of digital publishing to get a clearer picture of the significance of what Apple is planning to announce.

So far, Apple has largely embraced the ePub 2 standard for its iBooks platform, though it has added a number of HTML5-based extensions to enable the inclusion of video and audio for some limited interaction. The recently-updated ePub 3 standard obviates the need for these proprietary extensions, which in some cases make iBook-formatted e-books incompatible with other e-reader platforms. Apple is expected to announce support for the ePub 3 standard for iBooks going forward.
Source: arstechnica.com

fredag 13. januar 2012

Amazon Kindle Owners Are “Borrowing” Nearly 300,000 Electronic Books A Month

fredag 13. januar 2012 0
Amazon is releasing new data on its Kindle Lending Library, which the e-commerce site says now has over 75,000 books. The Kindle Owners’ Lending Library is a collection of books that Amazon Prime members who own a kindle can borrow once a month, with no due dates.

Amazon recently launched KDP Select, a fund that lets indie authors and publishers make money off of lending. Basically, if a KDP author or publisher chooses to make any of their books exclusive to the Kindle Store for at least 90 days, those books are eligible to be included in the Kindle Owners’ Lending Library and can earn a share of the KDP Select fund.

According to the company, customers borrowed nearly 300,000 (295,000 to be exact) KDP Select titles in December alone, and KDP Select has helped grow the total library selection. With the $500,000 December fund, KDP authors have earned $1.70 per borrow.
Kilde: TechCrunch

onsdag 11. januar 2012

E-books sales surge after holidays

onsdag 11. januar 2012 0
An unprecedented surge in e-book sales is changing publishing and challenging traditional bookstores.

It's reflected on USA TODAY's Best-Selling Books list, which tracks combined sales of e-book and print editions. The latest list, based on sales data from Dec. 26 to Jan. 1, shows a remarkable burst of digital book sales after e-readers were unwrapped as gifts — for 42 of the top 50 titles, the e-book editions were the most popular format. The previous high, in July, was 25 of the top 50.

USATODAY.com

How Barnes & Noble Can Take a Bite Out of Amazon

Barnes & Noble’s strategy is to do everything that Amazon does, but to do it later. It’s rare in corporate America that a management fights so hard to be #2. This is not the same thing as the Avis car rental company’s media strategy of old: “We’re #2, so we have to try harder.” At the time of the Avis campaign, Avis was in fact tied for #2 with National Car Rental, behind #1 Hertz. Avis’s target was National, not Hertz. It was a winner. But the B&N strategy is of a different kind, a deliberate effort to be second best.

I happen to believe that B&N’s position is better than many pundits would have it. Comparing B&N to Borders is a mistake; Borders was a shipwreck even in a strong economy. B&N has displayed great skill in managing its bricks-and-mortar stores and has surprised everyone by coming from behind and grabbing 25% of the e-book market. B&N has also attracted investment from Liberty Media, which could help in getting the kind of media properties it feels it needs for the Nook tablet, though that in itself may not help it with its book business.

The Scholarly Kitchen
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket