onsdag 21. oktober 2009

EFN: Ja til moms- og DRM-frie e-bøker

onsdag 21. oktober 2009
Hvorfor er det momsfritak på papirbøker? Svaret fremgår av Merverdiavgiftsloven: Allmennyttige formål, kunst og kultur får i mange sammenhenger momsfritak pga. sin kultur- og kunnskapsfremmende betydning.

Av loven fremgår det også at tjenester og utleieordninger ikke kan gis momsfritak, og at enhver omsetning av digitale filer regnes som tjenester, og det er dette regjeringen legger til grunn for å opprettholde momsen på e-bøker.

EFN vil påpeke at premisset om at enhver omsetning av e-bøker eller andre digitale filer er eller må være en tjeneste er feil. "Det er to svært uheldige faktorer som idag skaper inntrykk av at digitale filer er tjenester", sier Thomas Gramstad, leder for EFN. "For det første at kjøp av digitale filer IKKE er omfattet og beskyttet av Forbrukerkjøpsloven -- og dermed får ikke kunden de samme rettigheter, garantier og eierskap/kontroll over eksemplarer som ved kjøp av papirbøker (og CD/DVD-plater etc.).

For det andre at de fleste forlagene vil utstyre e-bøkene med DRM (avspillings- og kopisperrer), som innebærer at omsetningen blir en form for utleie-ordning eller tjeneste, og dermed kommer i strid med lovens betingelser for momsfritak."

På denne bakgrunn vil EFN fremheve at forlagsbransjen selv kan gjøre mye for å oppnå momsfritak på e-bøker. For det første kan man la være å bruke DRM i sine utgivelser, slik at man istedet baserer seg på kjøp og salg av digitale eksemplarer, parallelt med kjøp og salg av eksemplarer av papirbøker. For det andre kan forlagsbransjen gå inn for at Forbrukerkjøpsloven skal utvides til
å omfatte kjøp og salg av e-bøker/digitale filer, slik at dette innebærer den samme rettslige status og rettigheter som ved kjøp og salg av papirbøker og plater.

efn.no/moms-ogdrmfrieboker-pm2009.txt

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket