onsdag 28. oktober 2009

- Formatkrigen på e-bøker er i gang

onsdag 28. oktober 2009
Kunden forholder seg til et proprietært format (AZW med egenutviklet DRM) som gjør at dokumenter (bøker, aviser, tidsskrifter) bare kan leses på en Kindle 2 og det er bare Amazons bokhandel en får adgang til. Dersom Amazon får aksept fra markedet på at dette er den foretrukne måten å motta og bruke digitalt distribuert innhold på, vil verdien på Amazons aksjer stige. Dette har Apple har greid med sine lydformater, mens for eksempel Sony har mislykkes med å gjøre sine formater til de foretrukne. Amazon har allerede en allianse med Apple om distribusjon av azwformatet til det også proprietære iPod-systemet. Tilfeldig? Neppe.

Standardisering av digitale formater for distribusjon av digitalt innhold diskuteres på en rekke områder som radio, fjernsyn, kinofilm, betalingsformidling, dokumenter og meldingstjenester.

Hvis Amazons kunder er tilfredse med azw-formatet og det i tillegg er mange andre nordmenn enn meg som har skaffet seg dette lesebrettet, vil også norsk bokbransje måtte forholde seg til det. Det er for tidlig å peke ut tapere og vinnere, men det er ikke tvil om at det vil skje forandringer, og det er ikke usannsynlig av .azw-formatet vil være de facto-standarden en periode.

Computerworld

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket