onsdag 21. oktober 2009

nook - ytterligere fart i leseplate-markedet

onsdag 21. oktober 2009

Nå kommer den amerikanske bokhandlerkjeden Barnes & Noble med nook, og her begynner en virkelig å se konturene av en forretningsmodell som står på flere bein. Nook kjører dessuten på Googles åpne Android-operativsystem, et system som ser ut til å få skikkelig fotfeste. Nook har ellers følgende sentrale egenskaper:

  • Nedlasting over trådløst nett, på samme måte som Kindle og kommene Sony-modeller. Dette blir åpenbart en feature man må tilby.
  • nook har en toskjermsløsning som jeg tror vil åpne for en bedre brukeropplevelse: en skjerm for optimal gjengivelse av skrift, og en mindre berøringsfølsom skjerm med farger.
  • Synkroniser ebøkene med iPhone, iPod Touch, BlackBerry, Mac og PC, slik at de forskjellige enhetene alltid vet hvor du har kommet i de bøkene du holder på å lese
  • Lån bøkene til andre brukere i opp til to uker - dette er en funksjon som det skal bli spennende å se hvordan påvirker folks bruksmønster
  • En annen spennende funksjon er at bøker kan leses gratis når brukerne av nook er i en av Barnes & Nobels mange butikker. Dessverre ligger det nok implisitt at vi ikke får se noe tilsvarende i Norge med det første.
Særlig den siste funksjonen kan ha et potensiale med ganske konkrete konsekvenser. Dersom dette implementeres på en velfungerende måte han en se for seg at studenter kan gis tilgang til elektroniske bøker i biblioteket, eller på campus. For noen dager siden var jeg med på befaring i det som kan bli et av Norges flotteste bibliotek, men hvor en nå må vurdere i hvor stor grad lokalene skal fylles med papir. Det er bare å håpe på at markedet utvikler seg slik at en får løsninger for denne typen "utlån" som kan fungere på tvers av de ulike leverandørenes enheter.


JonblOGG

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket