torsdag 30. desember 2010

Dalende interesse for iPad-magasiner

torsdag 30. desember 2010 0
Nyhetstjenestene WWDmedia og Venturebeat har fått tilgang til opplagstall for digitale utgaver av et utvalg kjente amerikanske magasiner, fra Audit Bureau of Circulations (ABC).

Statistikken har flere svakheter, blant annet at opplagstallene for flere blader er oppgitt som gjennomsnitt for utgivelser over flere måneder. Nedgangstendensen er likevel klar.

Inntil videre er iPad- og andre nettbrettutgaver av magasiner eksperimenter med et medium som langt fra har funnet sin endelige form.

Kilde: digi.no : Personlig teknologi

onsdag 29. desember 2010

– Kindle er ingen konkurrent til iPad

onsdag 29. desember 2010 0
Toppsjef i verdens største nettbutikk, Jeff Bezos, sa mandag at den nyeste utgaven av lesebrettet Kindle er blitt Amazons største salgsprodukt.

– Vi ser at mange av dem som kjøper Kindle også eier en LCD-tablet. Kunder forteller at de bruker sine LCD-tablet til spill, film og nettsurfing, og sine Kindle til å lese. De melder at de foretrekker Kindle til å lese på fordi den veier mindre, reduserer batteriangst fordi batteriet varer en månedstid, har den avanserte papiraktige Pearl e-ink-skjermen som anstrenger øyet i mindre grad, ikke forstyrrer sovemønstre ved leggetid, og kan brukes utendørs også i sterkt sollys, sa Bezos i en pressemelding.

Kilde: digi.no : Personlig teknologi

fredag 24. desember 2010

God jul og godt nytt år!

fredag 24. desember 2010 0
God jul og godt nytt år, til gamle og nye lesere...

Christmas cards from the Disney studio collected
by Disney animator, Claire Weeks from 1938 through the mid-1950s.

tirsdag 21. desember 2010

Honeycomb-nettbrett om to uker?

tirsdag 21. desember 2010 0
Motorola har laget skrytevideo med en historisk gjennomgang av flere typer "tavler", der egyptiske hieroglyfer får gjennomgå for for dårlig portabilitet og Apples Ipad blir omtalt som en diger Iphone.



Kilde: Amobil.no

- Ikke kjøp iPad-abonnement

Apple iPad, Samsung Galaxy Tab og andre nettbrett troner på toppen av mange ønskelister denne julen, og det med god grunn. Nettbrett er rett og slett en dritkul dings.

Alle nettbrett har Wi-Fi-støtte og da kan du surfe gratis via et trådløst nett - for eksempel hjemme i stua eller på jobben. Men ønsker du å ha internett når du er på farten ellers trenger du å koble deg opp via mobilnettet. Da må du også betale for datatrafikken som genereres.

Dersom du har en mobiltelefon som støtter såkalt "tethering" kan du surfe på nettbrettet via mobilens 3G-tilkobling.

Kilde: Nettavisen

søndag 19. desember 2010

Økt nedlasting av e-bøker og lydbøker i Norge

søndag 19. desember 2010 0
Andelen av befolkningen som benytter betalt nedlasting av e-bøker har gått opp fra 4 til 6 prosent fra høsten 2009 til våren 2010, en betydelig økning tatt i betraktning fraværet av norske e-bok løsninger. De som har benyttet seg av dette, har i snitt betalt for 5 e-bøker i en halvårsperiode. For aldersgruppen 15-20 år var snittet 2,5 e-bøker. Dette betyr at små, men viktige markedsandeler av den nye e-bokøkonomien tas av internasjonale aktører som Amazon, sier bokbransjeansvarlig Anitra Figenschou.

- Årsaken er at det ennå ikke finnes et godt tilbud av e-bøker på norsk, det blir spennende å følge utviklingen nå som Digitalbok.no også vil tilby norske boknyheter.

Betalt nedlasting av lydbok. For første gang målte vi også lydbok-nedlastingen, og det viste seg at den allerede hadde passert e-boken, noe som henger sammen med et mer etablert tilbud av norske lydbøker på nett. Mens 6 prosent av befolkningen hadde betalt for e-bok hadde 7 prosent betalt for lydbok. Disse har i snitt betalt for 3,2 digitale lydbøker i en halvårsperiode.

Kilde: Bloggogbibliotek.no

E-lån - framtidsvei eller blindgate?

Tyske bibliotekers erfaringer med e-lån er lovende. Titlene lånes flittig og nye brukergrupper nås. Likevel nøler mange forlag, og noen er innbitte motstandere av web-basert utlån.

13-16 DiViBib.jpgEt eksperiment har vært i sving et par år i boklandet Tyskland. 150 biblioteker tilbyr nå e-lån av ebøker, lydbøker, musikk og video, og flere kommer stadig til. Utlånstallene er gode, ved noen biblioteker svært gode. Likevel nøler mange forlag med å frigi sitt digitale innhold for e-lån via løsningen selskapet DiViBib tilbyr.

De tyske erfaringene er spesielt relevante for Norge, siden DiViBibs løsning om kort tid kan bli tilbudt også her. Biblioteksentralen har hatt sin norske variant BS Weblån klar lenge, men mangelen på e-bøker og annet innhold har ført til at lanseringen stadig har blitt utsatt.

Kilde: Bokogbibliotek.no

Apple iPad to Lead Android in Tablet Market in 2012

Apple's iPad will command 44 percent of the total tablet market by 2012, with tablets based on Google's Android operating system nipping at its heels with 39 percent, according to researchers at Piper Jaffray.

Apple that has the dominate position in 2010, selling 90 percent of the 14.5 million tablets shipped this year after launching its seminal product in April. Apple sold 4.2 million iPads in the fourth quarter, which closed Oct. 19.

Android 's 2010 market share will be 11 percent, Munster estimated. Worldwide sales of Samsung's Galaxy Tab topped 1 million in December, though the Android 2.2-based, 7-inch screen tablet only launched from wireless carriers in the United States in mid-November.

Source: eWeek.com

tirsdag 14. desember 2010

Vi har intet å frykte…

tirsdag 14. desember 2010 0

Redaktøren i Bok og Bibliotek beskriver den økende usikkerheten som tydligvis brer om seg i norsk bilbiotekvesen på grunn av ebøkene. Jeg lurer nå litt på den virkelighetsbeskrivelsen. De fleste bibliotekarer jeg kommer i kontakt med er nysgjerrige og interesserte, langt mer enn den jevne borger i Norge. Når ebøkene nå endelig kommer i salg vil jeg vedde på at en stor del av dem blir solgt til nettopp bibliotekarer. Det er også stor forskjell på folkebibliotek og fagbibliotek. For de fleste folkebibliotek er ebøker til en viss grad fortsatt oppfattet som noe nytt og ukjent, mens det i fagbibliotekene har blitt formidlet ebøker i mange år allerede ogbibliotekarene og brukerene er komfortable med og bruker ebøker som en integrert del av hverdagen.

Om vi ser på fenomenet ebøker så oppdager vi ganske raskt at det ikke er et fenomen. Det er for forlagsbransjen ebøker er et fenomen. For bibliotek er det som det har vært de siste 3000 år, “business as usual”
/../

Om folkebibliotekene (og spesielt Biblioteksentralen) slutter å dilte etter forlagenes fryktperspektiv på ebøker og heller setter seg ned og ser på hva ebøker er og hvordan de best mulig kan integreres i bibliotekets tjenester, da tror jeg vi kommer langt.

Og vi er så heldige at vi ikke behøver å vente på forlagenes etterlengtede boksky eller digitalbok.no´s hyggelige, men lille, soloutspill. Vi kan sette igang idag, av den enkle grunn at det finnes en stor mengde uorganisert, ikke-vurdert og veldig spennende litteratur på internett. Alt fra hypertekster til tradisjonelle bøker og berikede multimedieopplevelser.

Kilde: Blogg og bibliotek

– Nettbrett vil spise kraftig av pc-salget

– På lang sikt venter vi at nettbrett vil ta rundt ti prosent av pc-markedet, målt i volum, innen 2014, sier forskningssjef Ranjit Atwal i Gartner.

Han tror at nettbrett oppfattes både som et supplement og som en erstatning til pc. Pc-markedet vil også undergraves fra en annen kant, nemlig bedrifters overgang til virtuelle arbeidsflater.

– Pc-er betraktes fortsatt som nødvendige, men bransjens manglende evne til vesentlige fornyelser, og overavhengigheten av en forretningsmodell bygget på økt volum og prisfall tærer på evnen til å drive gjennom oppgraderinger, sier en annen Gartner-analytiker, George Shiffler.

Ifølge Goldman Sachs-analytiker Bill Shope er flukten fra pc-er til nettbrett langt mer markant. Han tror nettbrett vil spise fra 33 til 35 prosent av det globale pc-salget allerede i 2011.

Kilde: digi.no : Personlig teknologi

mandag 13. desember 2010

VG på iPad - etter noen dagers bruk

mandag 13. desember 2010 0
Etter å ha lest VG+ noen dager sitter vi igjen med en følelse av at iPad er bedre egnet for magasiner og publikasjoner med stoff som har lengre levetid enn i en avis. For at en iPad-avis skal overleve må den muligens være kontinuerlig oppdatert.

Vi kan selvsagt ta feil, det er vel egentlig altfor tidlig å konkludere med noe som helst. Det skal mye arbeid og hard innsats for at iPad skal bli mediebransjens redning. VG har absolutt vist at de er klare for utfordringen. Vi håper andre følger etter med like god innsats - og et bedre produkt.

Kilde: Macworld

Apple vil ha fildeling av apps

Apple har søkt patent på en teknologi som lar brukere dele apps direkte. Tanken er at man gjennom et fildelingsnettverk (peer-to-peer) skal kunne overføre apps til andre telefoner direkte. Sitter man innen rekkevidde av hverandre kan man bruke blåtann eller usb, for eksempel. Ellers kan man bruke samme trådløse nettverk eller internett, skriver Patently Apple.

Allerede i dag er en av de største markedsføringskanalene for apps tips og råd fra venner og kolleger. Ved å åpne for at man kan overføre appen man anbefaler direkte mellom telefonene der og da vil antakelig kunne øke salget ytterligere.

Kilde: DN.no

søndag 12. desember 2010

Anne B Ragdes dobbeltmoral

søndag 12. desember 2010 0
Anne B. Ragde målbærer nok et syn som mange kjenner seg igjen i:

– Jeg føler bare at de ekte Prada-veskene, de har en så kunstig høy pris.

Olav Torvund kommenterer:
Man skulle tro at en forfatter hvis inntekt er helt avhengig av at hennes rettigheter blir respektert, også respekterer andres rettigheter. I alle fall at de ikke går så høyt på banen med sin dobbeltmoral.

Nå skal det sies at jeg ikke er spesielt overrasket over at nettopp Anne B Ragde gjør dette.
/../
Men når Anne B Ragde har blottstilt sin dobbeltmoral og dummet seg ut på den måten hun gjør i Dagens Næringsliv, da har hun bare en ting å gjøre: Kjøp de 1.800 musikksporene som dere lastet ned til iPoden, slik at musikere og komponister får sin rettmessige royalty. Brenn piratveskene. Og kom med en beklagelse overfor alle de hvis rettigheter Anne B Ragde har krenket.

Kilde: Olav Torvunds blogg

Ebøker i nettskyen

Ebokmarkedet utvikler seg raskt, og på mange måter i en lovende retning. Det som for alvor setter ting i bevegelse er Googles inntreden med sin Google eBooks. Løsningen er interessant fordi Googles ebøker ikke knyttes til en egen maskinvare, dedikerte programmer (apps), ei heller til bestemte operativsystem. Det eneste du trenger er en maskin med en nettleser som støtter JavaScript. Faktisk var det ikke noe problem å lese Googles ebøker på en Kindle, via den innebygde nettleseren.

Amazons tilsvar er naturlig, ettersom de med sin Kindle-programvare har hatt en tilstedeværelse langt ut over maskinvaren Kindle. Løsningen har fått navnet Kindle for the Web, og denne skal lanseres for alvor utpå nyåret. På samme måte som Googles løsning finnes den imidlertid i en testversjon.


Eirik Newth skriver
Boka er et enkelt og lite plasskrevende medium å håndtere på nettet, og i den grad bøker trenger interaksjon, kan det for det store flertallet av titler håndteres innen rammen av eksisterende webstandarder. På sikt er dette en vinn-vinn-situasjon for alle involverte. Brukerne kan slutte å bekymre seg for om dingsen de eier kan vise ebøkene de kjøper, mens produsentene får en enklere jobb med å utvikle apps for ulike plattformer. Web-apps på nett og via installerbare apps på ulike plattformer kan altså fort bli den nye standarden.
Jeg er ikke helt komfortabel med bruken av begrepet "apps", da jeg mener at noe av det interessante med Googles løsning er at de nettopp fjerner seg fra "apps" og publiserer for web. Dvs at bøkene kan nås via en URL, uten å gå via en eller annen "bookstore" (jmf Amazon og Apples nåværende løsninger). Never dette fordi vi stadig diskuterer hvorvidt vi bør lage apps, hvorpå jeg (kanskje til det kjedsommelige) pereiserer at vi bør lage ting for web, men gjerne med et design som gjør at brukeren oppfatter det som noe eget (kall det gjerne web-app, som er det begrepet Eirik benytter).

Det mest interessante er imidlerid, etter mitt syn, mulighetene som web-publisering gir for integrasjon av medierike elementer, som lyd og levende bilder. Straks HTML5 støttes skikkelig, og man blir enige om hvordan multimedia skal integreres, kan vi se for oss nye sjangere. Ikke at dette er så teknisk grensesprengende, men det vil forhåpentligvis få konsekvenser for "bøkenes" design. I motsetning til mye av det vi finner på den øvrige weben bærer nemlig ebøkene med seg en annen, og langt "renere" designtradisjon, der utseende i mindre grad stiller seg i veien for innholdet.

Kilde: JonblOGG

Coming Soon to Kindle for the Web

Amazon følger med i timen, og gitt at google kommer med ebøker for nettskyen er Kindle for the Web et naturlig tilsvar:
  • Read the full text of Kindle books in your web browser. No download or installation required.
  • Synchronize your library, last page read, bookmarks, notes, and highlights with Kindle and Kindle-compatible devices including PC, Mac, iPhone, iPad, BlackBerry, and Android phones.
  • Bookstores, authors, retailers, bloggers and other website owners will be able to offer Kindle books from their own sites, let their readers start enjoying the full text of these books instantly, and earn affiliate fees for doing so.
  • Read a book sample from Amazon.com without leaving your browser. No download or installation required
  • Share book samples with your friends via email or social networks.
  • Embed a book sample in your personal blog or website and earn referral fees on sales.

fredag 10. desember 2010

Pangstart for avansert, indisk nettbrett

fredag 10. desember 2010 0
Det er de to modellene med den avanserte Pixel Qi-skjermen som allerede er utsolgt – inntil videre, mens modellen med LCD-skjerm og 3G-støtte også står i fare for å bli det ganske raskt.

Skjermen fra Pixel Qi skal være svært energisparende, samtidig som at den skal fungere godt også i direkte sollys. Den kan operere i to ulike modi, «transmissiv» eller «reflektiv». I det reflektive moduset fungerer den omtrent som e-papir. Mer om skjermen finnes på denne siden.

Maskinen leveres med Android 2.2, men Notion Ink har laget et eget brukergrensesnitt, kalt Eden, som blant annet gjør det mulig å vise tre ulike applikasjoner samtidig på skjermen.

Kilde: digi.no : Personlig teknologi

Ebok igjen…

Nå har endelig nyheten om Bokskyen kommet til datapressen. Det første oppslaget jeg har sett kom idag i Digi.no. Det er jo et lite skritt i riktig retning, men jeg har hørt det samme så mange ganger før at skepsisen sitter godt festet i ryggmargen. Jeg tror det når jeg ser det. Bokskyen i seg selv ser ut til å være en god ide og jeg er spent på hvordan det vil fungere i min ebokhverdag.

Men bokbransjen begynner å få hastverk. Google har lansert Google eBooks, en tjeneste som ser ut til å gjøre det samme som Bokskyen, men med Googles enorme merkevare i ryggen. Hvorfor skal jeg lagre bøkene mine hos Norsk bokbransje heller enn hos Google? Nå får Google nesten et halvt års forsprang på Bokskyen, så får vi se hvordan utviklingen vil gå.

Kilde: Blogg og bibliotek

Google Maps 5.0 på Nexus S video demo

Google Maps for mobile enheter blir vektorbasert. Datamengden som skal lastes skal dermed blir 1/100 av vanlige kart. Kartene kan også brukes offline. Siden kartene tar så liten plass, kan du ha dem liggende fast for steder du ferdes mye. Og du skal også kunne benytte talestyring. Si hvor du vil og kartet orienteres til det oppgitte stedet.

Google har nettopp vist Android-operativsystemet på nettbrett, så denne teknologien vil åpenbart finnes for større skjermer også.



Kilde: SlashGear

tirsdag 7. desember 2010

Nettbrett viser fram Honeycomb

tirsdag 7. desember 2010 0
Under konferansen D: Dive Into Mobile viser Googles Andy Rubin frem et nettbrett som kjører på Android versjon 3.0, med tilnavnet Honeycomb.

Blant annet vises den nye 3D-kartvisningen i deres Google Maps fram, samt e-postfunksjonen. Nettbrettet, som er en prototype fra Motorola, skal ha en tokjerne-3D-prosessor fra Nvidia, mulighet for videosamtaler, og som sagt Android Honeycomb.



Kilde: Amobil.no

Nettskyen gir DRM-løsning for e-bøker

Ved lanseringen har Google eBooks – Google Editions var arbeidsnavnet på prosjektet – tre millioner titler. De fleste av disse er gratis og antakelig for lengst tilgjengelig fra andre kilder. Noen «hundre tusener» er til salgs gjennom Googles portal.

Hovedpoenget fra Googles side er at brukeren tildeles en virtuell bokhylle i nettskyen. Ved lesing lastes tittelen ned til det apparatet man i øyeblikket ønsker å lese på. Når boka «klappes igjen», legges et virtuelt bokmerke inn i tittelen: Neste gang man laster ned boka – gjerne til et annet apparat – kan man åpne den igjen der man slapp sist.

Kilde: digi.no : Kommentarer

lørdag 4. desember 2010

Eboka bør koste kr. 249, mener CappelenDamm

lørdag 4. desember 2010 0

De to andre storforlagene reagerte med en blanding av bestyrtelse og snurthet på CappelenDamms utspill, jamfør intervjuet med Gyldendal-direktør Geir Mork i Klassekampen, der han i løpet av noen setninger klarer å omtale Digitalbok.no som henholdsvis en “hjemme alene-fest”, “en liten kinaputt” og “ei sminket internsjappe”. Forlagsbitching er imidlertid langt mindre interessant for potensielle ebokkjøpere enn dette:

For å ha et utgangspunkt i forhandlinger om framtidig pris og for å kunne argumentere med myndighetene om at moms på e-bøker er dårlig politikk, gikk Gyldendals Fredrik Nissen ut med en kalkyle som blant annet innebar 30 prosent avanse til forhandlerleddet. Denne kalkylen stilte Cappelen Damm seg bak, men nå faller de oss i ryggen med helt andre kalkyler.

Det er vanskelig å komme fra følelsen av at Gyldendals prisanslag var et politisk forhandlingsutspill, vel så mye som et reellt forsøk på å forklare hvordan man tenker prisfastsettelse.

Kilde: Eiriks forfatterblogg

Pris på en norsk ebok: 249 kroner

Skjønnliterære nyheter skal koste 249 kroner, inkludert 25 prosent moms. Det er mer enn 100 kroner rimeligere enn momsfrie papirbøker. For eldre utgivelser faller prisene gradvis ned mot en femtilapp. Skulle man ende med en lavere moms på ebøker, for eksempel åtte prosent, er det grunn til å anta at prisene vil falle ytterligere. Salgsleddets avanse er begrenset til 20 %.

Dermed legger Cappelen Damm seg betydelig under det som tidligere har vært antydet fra Gyldendal og Aschehoug, men fortsatt himmelhøyt over prisnivået i amerikanske ebokhandler. Er prisnivået for norske ebøker nå satt

Kilde: Dagbladet.no

fredag 3. desember 2010

Happolatis hevn

fredag 3. desember 2010 0
«Vært på Hjelpemiddelsentralen og fått deg Iphone?» Det var misunnelsens mobbende mantra denne sommeren og høsten. For Ipad er sesongens høystatuspryl. Med potensial til å forandre verden. Litt av den, i alle fall.

De første som bør skjelve i buksene er flyplassbokhandlerne. Om ett år vil deres marked være så lite at det er kroken på døren. For selv om Ipad-en ikke er noen fullgod erstatter for den fysiske boken, er den perfekt for lesning av flyplassromaner.

Med håndholdt skjerm er det mye behageligere å lese på en Ipad enn på en vanlig datamaskin, det er én ting. Dessuten slipper man å velge fort og gæli rett før avgang, men kan ha noen utvalgte titler liggende på Ipad-en. Og så er det mindre å drasse på, for Ipad-en har man med seg, uansett.

Kilde: Morgenbladet.no

onsdag 1. desember 2010

Google starter eboksalg

onsdag 1. desember 2010 0
Nå går det nye rykter om at salget kan komme til å starte i USA mot slutten av 2010, ifølge en talskvinne fra Google, som snakket med nettstedet cnet.com. Prosjektet er ganske ambisiøst, og tjenesten blir lansert når den er klar, sier talskvinnen.

Den største forskjellen mellom Googles prosjekt og eksempelvis Amazons boksalg, skal visstnok være at kunden skal ha større frihet. Ebøkene skal kunne kjøpes hvor som helst, og leses på en hvilken som helst enhet.



Kilde: Hardware.no

søndag 28. november 2010

Fra trykt til utrygt – den store norske ebokkonferansen

søndag 28. november 2010 0
I tillegg til å få presentert Bokhylla.no og weblån fra Biblioteksentralen kom Edmund Austigard, administrerende direktør i bokdatabasen, med noen nye og interessante glimt inn i planene til bokdatabasen.
Begrepet bokskyen kom plutselig på alles lepper.

Bokskyen er bokdatabasens verktøy for å slå både Apples iBooks og Amazons Kindle i brukervennlighet og platformuavhengighet. Austigard lovet at med bokskyen ville de bøkene du kjøper fra bokdatabasen alltid være tilgjengelig på alle leseplatformer du måtte ønske. Bøkene lagres i et personlig bibliotek som er tilgjengelig på nettet og hvor du kan laste ned til ethvert leseapparad du måtte ønske. Det vil altså være slutt på at du mister ebøkene når apparatene går i bakken eller blir utdatert. Kindle har allerede dette, men det er låst til Amazon sin platform. Bokskyen ser ut til å bli mer åpen, og ikke minst, ser det ut til at det vil være plass til bibliotekenes tilbud inne i bokskyen. Lansering av bokskyen ser ut til å bli på vårparten.

Kilde: Blogg og bibliotek

onsdag 24. november 2010

Apple og Rupert Murdoch sammen om iPad-avis

onsdag 24. november 2010 0
Rupert Murdoch og News Corp er i ferd med å lansere en iPad-avis kalt «Daily». Avisen skal være utviklet i samarbeid med Apple.

Fordi man slipper kostnader for trykk og distribusjon, er prisene presset svært lavt ned. Ifølge britiske The Guardian kommer abonnementsprisen til å ligge på 99 cent i uka, under en krone om dagen. Rupert Murdoch skal ha bekreftet planene overfor Fox Business.

Kilde: macworld

Ny milepæl for Galaxy Tab

Samsung har nådd en ny milepæl på 600 000 solgte Galaxy Tab, siden enhetens første debut for knappe to måneder siden. Galaxy Tab kjører Android 2.2, og suksessen Samsung nå har hatt på tablet-markedet ser dermed ut til å kunne støtte spådommen om at iPads ledelse ville være kortvarig, så snart det kom nye Android-enheter på banen.

Kilde: ITpro

søndag 21. november 2010

Klar med skjerm for e-bøker i farger

søndag 21. november 2010 0
E Inks teknologi har hittil bare vært tilgjengelig i sorthvitt eller gråtoner. Nå har de kunngjort et nytt produkt som lover e-boklesere med fargeskjermer, «E Ink Triton Imaging Film», med den teknologiske beskrivelse «Color Active Matrix».

I bunn for Triton ligger den samme teknologien som for elektronisk papir i sorthvitt: Et bildepunkt inneholder tusener av bitte små sorte og hvite kuler. Når punktet utsettes for positiv spenning, samles de hvite kulene på punktets synlige side. Ved negativ spenning er det de sorte kulene som synes. Vekslende spenning avgjør følgelig om punktet framstår som hvitt eller sort. Det er ingen bakgrunnsbelysning. Skjermen virker etter samme prinsipp som papir: Mer lys i omgivelsen gir bedre kontrast, og lesbarheten i sollys er utmerket.

I Triton er enkeltpunktene mindre enn i sorthvitt utgaven, og mellom øyet og punktene er det et fargefilter som gjør at de ikke veksler mellom sort og hvitt, men mellom sort og henholdsvis rødt, grønt og blått, etter samme prinsipp som alle andre skjermer. Lesbarhet og kontrast krever fortsatt lys fra omgivelsene.

Kilde: digi.no : Personlig teknologi

Forfatternes økonomiske fremtid

Skal man tro denne statistikken fra New York Times, er det godt mulig at selvpublisering kan bli langt mer utbredt fenomen i fremtiden:
Last year, according to the Bowker bibliographic company, 764,448 titles were produced by self-publishers and so-called microniche publishers. This is up an astonishing 181 percent from the previous year. Compare this enormous figure with the number of so-called traditional titles — books with the imprimatur of places like Random House — published that same year: a mere 288,355 (down from 289,729 the year before). Book publishing is simply becoming self-publishing.

Nå er det få som for alvor tror at selvpublisering av ebøker via Kindle Store og iBooks vil flytte grunnfjellet i det norske bokmarkedet. Så langt viser erfaringene at nye bestselgere fra etablerte forleggere dominerer ebokmarkedet (så nei, “halesalg” blir neppe så viktig som mange av oss trodde for noen år siden). Men eboka senker terskelen for publisering betraktelig, og nettbrettenes tekniske muligheter øker sjansen for undergravende innovasjon i bokbransjen. Se for deg fortrinnene f.eks. NRK og Schibsted-gruppen vil ha når det skal skapes aktuelle “enhanced books”.

Kilde: Eiriks forfatterblogg

onsdag 17. november 2010

Barnes and Noble NookColor Review

onsdag 17. november 2010 0
In the early, heady days of e-readers, the term “e-reader” was synonymous with an electronic paper-based device. The Barnes & Noble NookColor explodes that narrow definition: The first LCD-based e-reader optimized around reading, the NookColor ($249, price as of November 16, 2010) delivers a superbly integrated, largely satisfying, and (for now) unique e-reading experience. Better yet, it has the potential to deliver far more as Barnes & Noble’s library of periodicals and children’s books grows.
Not just a tablet

Following the recent release of the Samsung Galaxy Tab, much attention surrounds the growing tablet market. And it would be easy, at first glance, to mistake the NookColor for a tablet. After all, a 7-inch capacitive touchscreen dominates the front surface; and inside it runs Android 2.1 and a Texas Instruments Omap3 series processor. It also has a MicroSDHC card slot to accommodate up to 32GB of storage, and a generous 8GB of user-accessible onboard storage—enough space to support a mix of material (Barnes & Noble gives the example of 1000 books, 25 full-color magazines, 10 newspapers, 50 kids’ books, 500 songs, and 150 photos).

Source: Macworld

iPadmøte blant netthodene

Smekkfull sal på Grand Hotell, gnistrende ordstyrer og kompetent panel gjorde medlemsmøtet om iPad til en stor suksess. Her er noen av sporene møtet etterlot seg på nettet:





Kilde: Netthoder

Test av Samsung Galaxy Tab

Galaxy Tab er den beste bærbare underholdningsmaskinen du får tak i akkurat nå. Ikke bare fordi den er ypperlig til surfing, men også fordi den til tross for en gedigen skjerm er såpass "liten" at du kan ha den med deg i jakkelomma.

Galaxy Tab er helt perfekt til å se på video med på tur, og dersom du for eksempel sitter på et fly eller toget til Trondheim har den mer enn nok batteri til å la deg surfe, høre på musikk, spille eller se video hele veien.

I tillegg kommer nyttefunksjoner vi har lært oss å sette stor pris på. E-postklienten er rett og slett knallgod, med visning av innboks og meldinger på tilnærmet lik måte som e-postklienter på PC-er. Her kan du se listen over e-post og selve meldingen side ved side. Kontaktlisten og kalenderen er også bygget opp på denne måten.

Likevel er ikke en Galaxy Tab en fullgod erstatning for en bærbar PC. Vi merker oss for eksempel at Flash gjør nettleseren treg og hakkete. Det er fortsatt ikke praktisk å skrive mye tekst på en trykkskjerm.

Disse tingene kan du rette på ved å deaktivere Flash og å koble til et tastatur.

Kilde: Mobili.no

mandag 15. november 2010

Nå lanseres iBooks i Norge

mandag 15. november 2010 0
Den norske utgaven av Apples iBookstore lanseres i Norge om kort tid. 17. november er det informasjonsmøte mellom Apples agent i Norge og norske forlag.

- Vi er spent på responsen fra forlagene, sier Sjur Mossige i eBokNorden, firmaet som er agent for Apple i Norge.

Sjur Mossige har innehatt mange ulike stillinger i bokbransjen, fra markedssjef i Samlaget til innkjøpssjef på bøker i Interpress for å nevne noe. Han sitter også på eiersiden i Bokkompaniet og opererer nå som agent for Apple iBooks i Norge og Norden. Mossige har ikke fått en endelig dato for når iBooks lanseres i Norge, men mye tyder på at det skjer før jul. Noe som vil være lenge før den norske bransjeløsningen for e-bøker er klar, en løsning som har blitt utsatt flere ganger og som er ventet å være klar rundt mars neste år.

Kilde: Bok og samfunn

onsdag 10. november 2010

RIM lover rimeligere nettbrett enn iPad

onsdag 10. november 2010 0
RIM lover at Playbook vil prises til under 500 dollar. I USA koster den rimeligste utgaven av markedsledende Apple iPad 499 dollar.

Etter spesifikasjonene å dømme, er Playbook orientert mot et annet marked enn iPad. Den tilbyr mye av det iPad mangler, som ekte fleroppgavekjøring («multitasking»), Java og støtte for Adobe Flash, og virker konstruert fra grunnen av med tanke på profesjonelle brukere. Berøringsskjermen er på bare sju tommer, mot neste ti tommere på iPad. Enheten drives av det kompakte og effektive Unix-baserte sanntidsoperativsystemet QNX, tilpasset flerkjernede prosessorer. Playbook har en tokjernet prosessor i 1 GHz, veier 400 gram, har kamera både foran og bak, og kan brukes til videokonferanser. Den er tilrettelagt for bedrifter gjennom integrasjon med RIMs øvrige produkter og tjenester.

Kilde: digi.no : Personlig teknologi

søndag 7. november 2010

Dette er fremtidens skjerm

søndag 7. november 2010 0
Samsung kommer med en 4,5 tommers bøybar AMOLED-skjerm, av typen WVGA, med en oppløsning på 800 x 480 piksler. Den skal også tilby den samme fargekvaliteten som vi ser i dagens Samsung Galaxy S-telefoner. Skjermene skal kunne bøyes uten å ta skade eller miste bilde.



Det er ennå uvisst når denne nye skjermtypen vil komme på markedet, men det gir som sagt mange nye muligheter innen design og bruksområde. Se for deg at du kan gå med en skjerm rundt armen, slik vi gjør med klokker i dag.

Så er det bare å vente på at det utvikles lignende skjermer med eInk-lignende teknologi.

Kilde: Digital Foto & Video

lørdag 6. november 2010

Ebokhandel kaster ut norske kunder

lørdag 6. november 2010 0
Nylig fikk jeg følgende epost fra Waterstones.co.uk, som jeg har kjøpt flere ebøker fra til Sony Reader-lesebrett:
Dear Customer,
We see from our records that you have previously purchased an eBook from Waterstones.com whilst having a registered address outside of the UK and Ireland.

We regret that with immediate effect, we are no longer able to sell eBooks to customers placing an order from anywhere outside of the UK and Ireland. We have had to take this action to comply with the legal demands of publishers regarding the territories into which we can sell eBooks.

Please accept our sincere apologies for any inconvenience that this may cause. Please note: Your previously purchased eBooks are not affected by this and will still be available in your ‘Digital order history’ in your online account.

Kind regards,
Waterstones.com Customer Service

Kilde: Ebokhandel kaster ut norske kunder | Eiriks forfatterblogg

Samsung Galaxy Tab

Galaxy Tab er nettbrettet som visker ut skillet mellom mobiltelefon og bærbar PC. Med en 7 tommer stor skjerm, operativsystemet Android 2.2 og innbygget SIM-kort for data og tale, plasserer den seg midt mellom de bærbare tavle-PC-ene og en ordinær smartmobil.

Det er ingen tvil om at Galaxy Tab er et suverent verktøy for e-post, nettsurfing, spill og underholdning. Samtidig har vi brukt den for å sjekke avtaler, skrive møtereferat og lese notater.

Muligens kunne vi klart oss med en litt enklere mobiltelefon, nå når vi har Tab. Men vi tviler. Vi vil jo helst kunne bruke mobilen til mest mulig, også i de tilfellene Tab-en blir for stor til at vi tar den med. For selv om Tab er betydelig mindre og lettere enn en PC eller iPad, så blir det upraktisk å ta den med på fjelltur eller i skibakken.

Utvalget av nettbrett er beskjedent, så i dette segmentet er Samsung Tab suveren. Prisen vil antakelig falle en del etter hvert som flere aktører kommer med sine produkter.

Om vi sammelikner med iPad vinner Galaxy S på skjermkvalitet, funksjonalitet og mobilitet, mens iPad har større skjerm, bedre batterikapasitet og et enda litt enklere brukergrensesnitt.

Kilde: mobilen.no

lørdag 30. oktober 2010

VG tester 12 brettutgaver

lørdag 30. oktober 2010 2
Fortsatt utnyttes lesebrettets muligheter dårlig, sier VGs ekspertpanel. De har vurdert 12 lesebrettutgaver som allerede er på markedet.

Vårt fagpanel mener at det klassiske herremagasinet Esquire og teknomagasinet Wired har de beste brettutgavene så langt. Mange publikasjoner varsler at de snart kommer med egne brettutgaver, blant annet Henne, Bonytt, Aftenposten, Dagbladet og VG.

Kilde: VG Nett om Data og nett

tirsdag 26. oktober 2010

Mer pc enn pad

tirsdag 26. oktober 2010 0
Krigen om surfetavlemarkedet trappes ytterligere opp når Hewlett Packard begynner salget av sin Slate 500 i USA på fredag.

Selv om produktet ikke har kommet i butikkene ennå, har enkelte teknologiskribenter fått tilgang på fakta om den nye tavlen, som har en skjerm som er noe mindre enn Apples iPad.

I følge The New York Times' teknologinettsted Gadgetwise.com er det mye som skiller Slaten fra iPaden. På mange måter fungerer Slate 500 mer som en Macbook Air fordi den defineres som en ultraportabel pc. Den bruker en fullverdig versjon av Windows som operativsystem og på den måten kan man har flere overlappende vinduer åpne samtidig. Dette er som kjent ikke mulig på iPad.

Kilde: DN.no

mandag 25. oktober 2010

iPad vs Galaxy Tab

mandag 25. oktober 2010 0
Det er ingen tvil om at Apple iPad og Samsung Galaxy Tab har mye til felles. De er begge nettbrett med berøringsskjerm, multitouch og et solid operativsystem. Og de legger seg begge i sjiktet mellom mobiltelefonen og bærbare pc-er.

Mest mobil er likevel Galaxy Tab, som også fungerer som en stor mobiltelefon. Apples iPad kan ikke brukes til ordinære mobilsamtaler. Galaxy Tab går også ned i en litt romslig innerlomme. Det gjør ikke iPad.

iPad har en stor og oversiktlig skjerm og det gjør at produktet fungerer veldig bra til hjemmebruk. Brettet har også god batterilevetid og er svært enkelt å bruke.

Vi har fått prøve begge produktene, og sier som Ole Brumm; ja takk, begge deler. Men må vi velge blir det Galaxy Tab, som vinner på mobilitet. Trenger vi større skjerm enn 7 tommer kan vi tross alt like gjerne bruke en bærbar PC.

Kilde: mobilen.no

søndag 24. oktober 2010

Det er ingen frelse i Ipad

søndag 24. oktober 2010 0
Leseplatene inviterer til å løse opp pakkene og lage kortest mulig vei mellom leser og informasjon. VG har hatt stor suksess med en egen Iphone/Ipadløsning for tv-programmene. På papir er de to sidene en integrert del av avisen, på smarttelefoner og leseplater fungerer de bedre som en frittstående applikasjon. Det samme vil en egen stort-og-smått-fra-her-hvor-jeg-bor-applikasjon, en lokal næringslivsapplikasjon eller en hva-skjer-i-helgen-applikasjon gjøre. Heller enn å fomle meg fram til den digitale avisens sportssider, vil jeg ha den beste Vikingdekningen med ett fingertrykk.

Dette er de tre trollene som avisbransjen står overfor: Det blir ikke mange nok leseplater, samtidig blir det for mange utgaver av dem, og leserne kommer ikke til å bruke platene til å lese de ryddige og varierte pakkene som redaksjonene har hundre års erfaring i å lage. Avisene kan ikke satse på at Steve Jobs skal lede dem ut av fortapelsen. De må frelse seg selv, de som kan.

Kilde: Stavanger Aftenblad

tirsdag 12. oktober 2010

Amazon Introduces ‘Kindle Singles’

tirsdag 12. oktober 2010 0
Today, Amazon is launching Kindle Singles, which are Kindle books that are in the company’s words, “twice the length of a New Yorker feature or as much as a few chapters of a typical book.” Generally, Amazon characterized Kindle Singles as 10,000 to 30,000 words (roughly 30 to 90 pages).

Amazon says that Kindle Singles will have their own section in the Kindle Store, which currently has over 700,000 books, and will be priced much less than a typical book (although Amazon didn’t reveal a range of pricing for the new format). Like standard e-books on the platform, Kindle Singles can be read on the Kindle, Kindle 3G, Kindle DX, iPad, iPod touch, iPhone, Mac, PC, BlackBerry, and Android-based devices.

It sounds like anyone can submit a story or piece to be included as a Kindle Single, and Amazon is using the announcement as a “call to serious writers, thinkers, scientists, business leaders, historians, politicians and publishers” to submit writings.

Source: Techcrunch

lørdag 9. oktober 2010

E-moms og bløtkakehumor

lørdag 9. oktober 2010 0
Det at finansminister Johnsen (Ap) vil kreve inn moms på elektroniske varer og tjenester, er ikke oppsiktsvekkende. Mer oppsiktsvekkende er det at han skiller mellom tekst på papir og skjerm og forlanger moms på e-bøker. Men det som virkelig har fått ekspertene til å heve øyenbrynene, er at Johnsen vil kreve inn moms fra hver eneste lille fillebedrift på kloden som selger en elektronisk vare eller tjeneste til en norsk kunde.

I torsdagsutgaven av Klassekampen mente Olav Torvund, professor i rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, at norske myndigheter vil få store problemer med å håndheve de nye bestemmelsene. Hverken Sigbjørn Johnsen, Norge eller EU har myndighet til å pålegge for eksempel en amerikansk forhandler å registrere seg i Norge, kreve inn moms fra kundene og betale den inn til den norske stat. Finansministeren har hverken armer eller ben, men han fortsetter å slåss.
Frivillighet

I Dagsnytt 18 på onsdag hevdet finansministerens for anledningen svært ubehøvlede væpner, statssekretær Roger Schjerva (SV), at EU har god erfaring med et tilsvarende momssystem. Det han ikke nevnte, er at situasjonen er en helt annen utenfor EU. Og han gjorde heller ikke noe nummer ut av det han innrømmet overfor NTB samme dag, nemlig at myndighetene foreløpig ikke har den fjerneste anelse om hvordan de skal få utenlandske forhandlere til å følge det norske regelverket. I stedet håper han på en lys idé før sommeren, og regner med at de 150 land på kloden som har et merverdiavgiftssystem, vil samarbeide av frykt for at momsgrunnlaget vil forvitre. Schjerva kom dessuten med den forbløffende påstanden at forbrukerne overhodet ikke vil merke noe til momsen. Hadde forleggerforeningen vært enig i det, ville en norsk e-bokløsning vært lansert for lenge siden.

Kilde: Aftenposten.no

Exploring the Narrative Possibilities of the E-Book

Jürgen Neffe has had a lot of crazy ideas. Some of them have become bestsellers, Neffe's journey following in the footsteps of Charles Darwin, for example.
/../
The new format, which Leffe ended up designing himself, is called Libroid. It is similar to an e-book, but avoids the standard digital book format which involves manually "turning pages" by clicking through. And in just two to four weeks, the program -- which cost a low six-figure sum to develop -- will appear as an iPad application. Last week, Neffe presented the Libroid format to the public for the first time.

The concept of Libroid is easy to grasp: If you hold the tablet vertically, you only see text. If you turn it horizontally, two narrow columns appear on either side of the main central text column. In the example of Neffe's Darwin book, the left hand column is used for photos whereas the right contains a world map with the current location, a list of additional reference sources, and -- importantly for this book -- links to the appropriate places in Darwin's own records of his travels.

SPIEGEL ONLINE - News - International

Bremser e-bøkene

Boktrykkere vil blø, det samme vil bokdistributører og bokhandlere. Her i Norge vil også de store forlagene blø fordi de ikke lenger er forlag, men konsern som eier hele verdikjeden. Nylig ble bokavtalen forlenget i fire nye år. Begrunnelsen er at bokavtalen er helt nødvendig for å opprettholde norsk kultur og litteratur.

Enhver liberalisering av Bokavtalen blir møtt med kraftig motstand av bokbransjen. I denne kampen bruker noen store ord – som omfattende bokhandeldød og rasering av norsk språk og litteratur. I virkeligheten er antall boktitler mangedoblet og antall bokhandler økt i en grad at det egentlige problemet nå er overproduksjon og overetablering. Kampen dreier seg i liten grad om kultur, men om bokbransjens næringsinteresser.

Kilde: Aftenposten.no

7" iPad Already Done

The Loop reports Apple made a 7" iPad right along side its 9.7" iPad. For some reason Steve Jobs decided bigger was better, and the 7" iPad was shelved.

Apple could release a 7" iPad if it wanted, but Dalrymple reasons, "The iPad is the one of the best selling devices in history. Why would Apple need to release a smaller version to compete in a market it owns. It doesn’t."

Kilde: Businessinsider

onsdag 6. oktober 2010

Sterk kritikk mot e-moms

onsdag 6. oktober 2010 0
Fra 1. juli neste år blir det dyrere å kjøpe utenlandske e-bøker, abonnere på e-aviser, streame musikk, se tv-programmer eller leie film på nettet. Regjeringen innfører nemlig merverdiavgift for kjøp av «elektroniske tjenester» i utlandet, etter modell fra EU. Det betyr etter alt å dømme at prisene hos Kindle og Spotify øker for deg og meg, kanskje med så mye som merverdiavgiftssatsen på 25 prosent, mens staten venter seg 150 millioner kroner årlig.

Norske innholdstilbydere betaler allerede merverdiavgift for salg av e-kultur, og Finansdepartementet argumenterer med at ordningen vil gi like vilkår i et marked som er økende.

Men den nye avgiften møter sterk kritikk, fordi den sees i sammenheng med diskusjonen om moms på norske e-utgaver av aviser, bøker og tidsskrifter, som i sine papirversjoner er fritatt.

Kilde: Dagsavisen

Moms på e-bøker og e-tjenester

Regjeringen har sagt nei til momsfritak for e-bøker, og foreslått moms på e-tjenester levert fra utlandet. Diskusjonen rundt disse forslagene har vært rotete. Moms på e-bøker og moms på e-tjenester levert fra utlandet er to ulike spørsmål.

Når man har valgt å støtte litterturer ved å gi momsfritak for bøker er det meningsløst at dette ikke også skal gjelde e-bøker. Det bør være like regler, uavhengig av medium. Så enkelt er egentlig dette spørsmålet.

Finansdepartementets begrunnelse er underlig og svak. Det kan synes som om Finansdepartementet mener at momsfritaket skal være prisutjevning mellom papirbøker og e-bøker, når man mener at lavere produksjonskostnader for e-bøker tilsier at disse tåler moms. Man skulle tro at momsfritaket egentlig er en støtte til Norske Skog, og ikke kulturstøtte.

Kilde: Olav Torvunds blogg

Målrettet litteraturstøtte

Statssekretær Roger Schjervas innlegg i Dagens Næringsliv:

I en kronikk i Dagens Næringsliv 22. september argumenter professor Karine Nyborg godt for offentlig støtte til norsk litteraturproduksjon for å oppnå mangfold og kvalitet. Jeg er enig i det. Hun peker ikke på momsfritak som eneste mulig måte å gi slik støtte. Jeg er også enig i det, men vil gå et skritt lenger: Momsfritak er antagelig den minst målrettede måten å støtte norsk litteratur på.

mandag 4. oktober 2010

Nærmere fjærpennen enn fjesboka

mandag 4. oktober 2010 0

På kort sikt kommer temmelig sikkert norsk forlagsbransje til å tape kampen om det elektroniske bokmarkedet, og bli tvunget til å selge sine varer gjennom en dominant markedsaktør. På lengre sikt er det mer håp - se bare hva som skjer i musikkmarkedet, der Spotify gir deg musikk, ikke MP3-filer. Spotify lar deg lytte så mye du vil, for en fast månedspris. Her tror jeg vi har forlagenes fremtid - man trenger ikke kvitte seg med papiret, bare med stykkpristenkingen.

Nordmenn har alltid lest på abonnement - forretningsmodellen til de norske bokklubbene har til stor del vært basert på at kundene glemmer å avbestille. For digitale bøker spiller ikke avbestillinger noen rolle, siden marginalkostnaden er null. Med en abonnementsmodell kan forlagene konsentrere seg om det de burde gjøre - filtrering, foredling og formidling - og lære håndverket fra kvalitetskanalen HBO, som ikke trenger å trekke daglige seere til tåpelige minste-felles-multiplum-programmer finansiert gjennom annonser, men i stedet må sørge for å lage i hvert fall et godt program hver måned, slik at seerne ikke sier opp abonnementet. Teknisk sett er denne modellen lettere også - man trenger ikke vikle seg inn i den kollektive hallusinasjonen (for å sitere Cory Doctorow) som heter kopibeskyttelse.



Kilde: Tversover

søndag 3. oktober 2010

Aftenposten - der du er

søndag 3. oktober 2010 0
Hvordan blir så Aftenpostens iPad-utgave? Hvordan kommer den til å skille seg fra papirutgaven – og fra nettutgaven?

To svar: I inndeling og innhold kommer du til å kjenne igjen papirutgaven. Og det oppdaterte nyhetsbildet du finner på nett, vil vi også ta med oss. Men for øvrig vil du oppleve det som noe nytt – en utgave av Aftenposten som står på egne ben – med sitt eget uttrykk. Flere artikler kommer til å være utstyrt med tilhørende videoreportasje. Andre kommer til å tilby spennende bildeserier. Og du vil lett kunne lagre artikler slik at du kan lese dem også når du ikke har netttilgang, for eksempel på flyet.

Akkurat nå arbeider vi med å lage grunnmuren til denne utgaven. Fortsatt gjenstår mye arbeid og mange vurderinger, både om innhold og om pris. Derfor er det i dag ikke mulig å si så mye mer om hvordan utgaven vil bli, eller hva den vil koste.

Kilde: Aftenposten.no

lørdag 2. oktober 2010

Reversal of Royalties: A Modest Proposal

lørdag 2. oktober 2010 0
When does a book go out of print if it is made available in eBook?

Many contracts, particularly those pre-dating the eBook explosion, are not clear on this point. Some clauses state if sales fall below some ridiculously low number, like less than 100 sold on the last two royalty statements. That means a publisher can keep rights to a book if it sells just 100 copies in a year.

That does neither the publisher, nor the author, much good. It is actually an inducement for authors to NOT promote their books, hoping sales fall low enough to get the rights back. To make the effort to promote a book at 25% of 70% for eBooks is not that thrilling. And for any book that has not earned out, there is zero incentive.

I propose a solution: Reverse royalties.

Give the rights to the book back to the author, along with rights to the cover (if available) and an electronic version of the edited book. In return, the author pays the publisher a 25% royalty. I can assure the publisher that they will make more money this way than keeping the rights, and I have the numbers to back this up (later in blog).

Source: Digital Book World

fredag 1. oktober 2010

Norske forlag, grip mulighetene

fredag 1. oktober 2010 0
Norske forlag går inn i en krevende og viktig tid. Tidligere forsøk på digitalisering i bransjen har feilet på grunn av prematur teknologi, umodne konsumenter og svake kommersielle krefter. Den pågående digitaliseringstrenden i bokbransjen har imidlertid langt bedre grobunn, og vil føre til en konkurransesituasjon som er fundamentalt forskjellig fra dagens. Denne gangen er det alvor for e-boka.

Historisk sett har den norske bokbransjen vært skånet for konkurranse. Det siste tiåret har dette endret seg noe, som en følge av at internasjonale nettbokhandlere i økende grad blir brukt av norske lesere, samt at vi har hatt en oppmykning av Bokavtalen. I perioden vi nå går inn i vil norsk bokbransje møte ytterlig økt konkurranse, både fra internasjonale selskaper og nye norske aktører. Det er ingen ”hvem som helst” som entrer det norske markedet. Apple, Google, Sony og Amazon er bare noen av de ledende teknologiselskapene som nå satser knallhardt på digitalt konsum av bøker. Dette vil føre til varige endringer i det norske konkurransebildet.

Digitale bøker har marginalkostnad tilnærmet null. I tillegg kan alle som ønsker det i praksis starte e-bokhandel på Internett med en svært begrenset investering gjennom bransjens egen løsning, Bokbasen. Dette vil føre til økt konkurranse i salgsleddet, og vi vil se at forlagene ikke lenger kan kontrollere hele verdikjeden. I tillegg vil plattformen og utstyret som e-bøker blir konsumert på og handlet gjennom være laget av andre aktører. For norske forlag, er det riktig å overlate utviklingen av dette utstyret, med tilhørende plattformer, til de store internasjonale aktørene. Et lesebrett kun rettet mot norske brukere vil være dømt til å mislykkes i konkurranse med alternativer fra kjemper som Apple og Google. Norske forbrukere vil garantert ta i bruk og foretrekke de internasjonale nyvinningene, og tillegg vil mobiltelefoner og tavle-PCer stå for en betydelig andel av konsumet. Men fortvil ikke – det er nok av roller som norske forlag kan og bør ta fremfor produksjon av lesebrett.

Nøkkelen for norske forlag er å fokusere på aktivitetene hvor de har sin kjernekompetanse, og det er nettopp selve forlagsarbeidet som må stå sentralt i deres virksomhet. For de tre store forlagshusene vil den nye virkeligheten bety mindre kontroll, og man må dele scenen med de internasjonale aktørene. Forlagene må, i tillegg til å sørge for innhold av høy kvalitet, ha en holdning som fremmer samarbeid med de internasjonale gigantene.

Etter hvert som e-bokkonsumet øker, vil maktbalansen mellom forlag og forfattere endre seg. Forfatterne blir mindre og mindre avhengige av både forlagene og den tradisjonelle bokhandelen. For å sikre sin posisjon i markedet bør forlagene i større grad dyrke sin rolle som kvalitetsstemplere av innhold. I en fremtid hvor leserne har tilgang til et raskt økende utvalg av både internasjonale titler og amatørtitler blir vissheten om at en bok er fra et anerkjent forlag viktigere. Dette har klare implikasjoner for hvordan forlagene bør jobbe for å rendyrke og ta vare på sitt eget image. Den som innser viktigheten av dette i dag vil ha et stort konkurransefortrinn på den nye markedsplassen.

Kilde: Accenture

torsdag 30. september 2010

De harde spørsmålene

torsdag 30. september 2010 0
Vi må erkjenne at bibliotekene kan, og mest sannsynlig vil, bli en faktor i markedet, en aktør på sitt vis, på en helt annen måte enn i de gode, gamle analoge systemet der et eksemplar var et eksemplar, og lageret var tomt da det var det. Vi må erkjenne at både bredde - de smalere, mindre etterspurte titlene - kan bli skadelidende dersom publikums bestselgerhunger kan tilfredsstilles betingelsesløst. Vi må erkjenne at alle - både forleggere, bokhandlere og bibliotekarer - må ta økt ansvar for denne bredden, og at det er på grunn av denne bredden, og ikke bestselgerne, litteraturen er omgitt av et bredt system av offentlige støtteordninger. Forlag og bokhandel og forfattere må begynne å snakke forretning med bibliotekene, og vice versa.

Og bibliotekene må gå i seg selv og spørre: Hva er vår egentlige funksjon under sånne skiftende forutsetninger? Har vi et ansvar utover det å låne ut en gitt tittel på etterspørsel?

For én ting kan jeg garantere: Om det skulle bli fullt frislipp i bibliotekene, er det de mest populære titlene som først forsvinner både fra innkjøpsordninger og lokale mediebudsjetter.

Kilde: Bok og Bibliotek

onsdag 29. september 2010

Amazon tester ut webbasert Kindle

onsdag 29. september 2010 0

Amazon har lagt ut en betaversjon av en tjeneste som blir kalt for "Kindle for the Web". Her skal potensiellle kunder kunne lese og samle ebøker uten å trenge å laste ned eller installere noe, det vil si bortsett fra en nettleser. Tjenesten skal ifølge Amazon virker best med Firefox 3.6, Safari 5 eller Chrome 5.

"Kindle for the web" finner du på amazon.com, og på denne siden finner du en oversikt over ebøker for Kindle. På denne siden finner du gratisprogrammer som kan brukes på ulike datamaskiner/enheter.

Kilde: Hardware.no

tirsdag 28. september 2010

Low-power, wireless displays made possible!

tirsdag 28. september 2010 0

Have you ever wanted an extra reading screen for your laptop – one that could be plugged in via USB (or wirelessly driven) when you need the extra screen real estate, or need to show someone else screen information? Of course, this extra screen would need to be small & light enough to carry, very low power, offer crisp text for good reading and be readable in any light – even in sunlight.

Download short movie clip here. An outdoor comparison of Pixel Qi screen running off of USB-only compared to a standard LCD screen with 5-fold the power consumption (causing rapid battery drain in the case of standard LCD). Even with the high power load the standard LCD screen images aren’t visible, and the Pixel Qi screen images are crisp while just sipping low power from USB-only. We have also enabled wireless-USB solution is also enabled to allow driving the screen without tethers or wires at all – a new kind of tablet with connection to laptop or cellphone!

Today we announce such a solution, the Display Solutions d-screen-Qi10. Display Solutions AG has developed the d-screen-HYBRID driver board which has been combined with the low power, sunlight readable Pixel Qi 10” screen. This module can be plugged into a laptop (or even some phones) via USB for easy access to a second screen. Even better, you can skip the cables completely and use this second screen via wireless-USB: meaning the data is sent to the screen wirelessly and the screen runs on batteries alone.

The Pixel Qi screen used is an innovative 10.1” TFT Liquid Crystal Display with LED backlight which supports 1024×600 mode and can display 262,144 colors in the transmissive mode.

What’s Happening at Pixel Qi – Mary Lou Jepsen’s Blog

Connexions

Connexions is an environment for collaboratively developing, freely sharing, and rapidly publishing scholarly content on the Web. Our Content Commons contains educational materials for everyone — from children to college students to professionals — organized in small modules that are easily connected into larger collections or courses. All content is free to use and reuse under the Creative Commons "attribution" license.

Content should be modular and non-linear
Most textbooks are a mass of information in linear format: one topic follows after another. However, our brains are not linear - we learn by making connections between new concepts and things we already know. Connexions mimics this by breaking down content into smaller chunks, called modules, that can be linked together and arranged in different ways. This lets students see the relationships both within and between topics and helps demonstrate that knowledge is naturally interconnected, not isolated into separate classes or books.

Sharing is good
Why re-invent the wheel? When people share their knowledge, they can select from the best ideas to create the most effective learning materials. The knowledge in Connexions can be shared and built upon by all because it is reusable:
  • technologically: we store content in XML, which ensures that it works on multiple computer platforms now and in the future.
  • legally: the Creative Commons open-content licenses make it easy for authors to share their work - allowing others to use and reuse it legally - while still getting recognition and attribution for their efforts.
  • educationally: we encourage authors to write each module to stand on its own so that others can easily use it in different courses and contexts. Connexions also allows instructors to customize content by overlaying their own set of links and annotations.

Collaboration is encouraged
Just as knowledge is interconnected, people don't live in a vacuum. Connexions promotes communication between content creators and provides various means of collaboration. Collaboration helps knowledge grow more quickly, advancing the possibilities for new ideas from which we all benefit.


Connexions

A BeagleBoard-based Open Source Ebook Reader

Ebook readers were hailed several months ago as the end-all-be-all of digital devices. They were supposed to put books out of business. In effect they have, they've put some book distributors out of business. But somehow, the Ebook itself is somewhat unsatisfying - after all the hoopla, we're left with "just" a screen tablet-like device, with a few buttons and a mini keyboard. It just doesn't feel like there's enough new to it... so I got inspired to build my own as a platform for experimenting with the "user experience" of Ebooks.
/../
I decided to turn the Open SciCal into a hackable ebook reader, based on the FBReader source code.


The Open Source Ebook reader is based on a handful of modules:

-BeagleBoard - the guts of my Ebook uses the TI OMAP
-BeagleTouch - it has a touchscreen OLED screen
-BeagleJuice - it's powered for 8 hours at a time with lithium ions
-FBReader - open source software, quite nice and hackable
-Liquidware Ebook Boot - an open source boot SD card with a tweaked version of Angstrom to integrate all the parts

The base parts are pretty straight-forward, they just snap together and go. If you're a hacker, you could build it all together pretty straightforward-like from source and use Angstrom. But if you're lazy, you can just buy the "Ebook Boot" SD card which took Chris and Will and me about 2 weeks of hacking around to build, from source, from scratch.

Source: Antipasto Hardware Blog

torsdag 23. september 2010

Matematikk på iPad

torsdag 23. september 2010 0


HMH Fuse: Algebra 1

onsdag 22. september 2010

Chris Anderson: - Derfor lykkes vi på iPad

onsdag 22. september 2010 0
Wired. De har valgt å lage sin iPad-utgave til en digital utgave av papirmagasinet, og den er ikke integrert med nettutgaven.

- Web er fantastisk, men du kommer ikke å få folk til å betale for innholdet der, sier Andersson.

- Jeg tror på magasinet, og Wired for iPad er et slags magasin pluss pluss. Noe som folk betaler for, sier Anderson til Kampanje.

Hvert nummer koster nå 21 kroner, og Wired-redaktøren forteller at det så langt har vært en økonomisk suksess.

- Vi solgte cirka 110.000 utgaver av det første nummeret, og har kommet med fire utgaver etter det. De solgte alle tosifret antall tusen, sier Anderson

Kilde: www.kampanje.com

tirsdag 21. september 2010

Google Docs kommer til iPad

tirsdag 21. september 2010 0

Eier du en iPad eller en Android-enhet vil du snart kunne redigere dokumenter på Google Docs, melder Macworlds internasjonale nyhetstjeneste.

- I dag har vi demonstrert nye mobile funksjoner for Google Docs som har støtte for iPad og Android. I løpet av de kommende ukene kommer brukere på disse plattformene til å kunne redigere dokumenter direkte i nettleseren, opplyser David Girouard, sjef for Googles bedriftsenhet i et blogginnlegg.

Kilde: Macworld

mandag 20. september 2010

Hele pensum på en plate

mandag 20. september 2010 0
Universitetsbiblioteket ved Universitetet i Oslo bruker allerede 75 prosent av innkjøpsbudsjettet på elektronisk litteratur, og andelen øker. Noe av dette er pensumlitteratur for studentene. Nå vil biblioteket at studentene skal bruke ressursene bedre.

Gjennom et prøveprosjekt får alle 40 masterstudenter som tar geologikurset «Depositional environments and biostratigraphy» låne iPad hele høstsemesteret.

All pensumlitteratur blir tilgjengelig elektronisk, samtidig som studentene kan bruke platen til å notere under forelesning, bruke kartverktøy og andre hjelpemidler. Alle får gavekort for å kjøpe nødvendige «apps», programmer, som gjør at de blant annet kan laste ned verktøy for å notere i bøker og artikler via skjermen.

Kilde: Aftenposten

- Apple utvikler digital aviskiosk for iPad

Finansnettstedet Bloomberg, som siterer to anonyme kilder, hevder at den digitale aviskiosken vil være separat fra Apples iTunes App Store og iBooks-appliksjoner, og være spesielt rettet mot iPad-brukere. iNewsstand, som applikasjonen ryktes å hete, vil fungere på samme måte som iBooks.

Apple sitter nå i forhandlinger med flere utgivere om tjenesten, men ifølge Bloomberg skal det være uenighet om blant annet hvem som skal kontrollere brukerdata og hvordan abonnementsfortjenesten skal fordeles.

Apple tar i dag 30 prosent av fortjenesten på salg av musikk, spill og applikasjoner, noe utgiverne mener er for mye, skriver Telegraph.

Kilde: Macworld

fredag 17. september 2010

The line between book and Internet will disappear

fredag 17. september 2010 0

An API is an "Application Programing Interface." It's what smart web companies build so that other innovative companies and developers can build tools and services on top of their underlying databases and services.

We are a long, long way from publishers thinking of themselves as API providers -- as the Application Programming Interface for the books they publish. But we've seen countless times that value grows when data is opened up (sometimes selectively) to the world. That's really what the Internet is for; and that is where book publishing is going. Eventually.

I don't know exactly what an API for books would look like, nor do I know exactly what it means.

I don't know what smart things people will start to do when books are truly of the Internet.

But I do know that it will happen, and the "Future of Publishing" has something to do with this. The current world of ebooks is just a transition to a digitally connected book publishing ecosystem that won't look anything like the book world we live in now.

Source: O'Reilly Radar

– iPad dreper laptop-salget

I følge sjefen for den amerikanske kjeden Best Buy, har iPad tatt over 50% av salget som tradisjonelt ville gått til laptoper. I et intervju med Wall Street Journal forteller Brian Dun at kunder som ellers ville sett på bærbare PCer, går nå rett over til hyllene med iPad.

Dun forteller at de ellers vil fokusere på mindre gadgets fremfor store elektronikkprodukter, som 3D-TVer. Fremover mot jul vil Best Buy-butikkene satse på nettopp iPad, Kindle, spillrelaterte produkter som Kinect og PlayStation Move, og nedprioritere dyre og store enheter.

Kilde: ITavisen

torsdag 16. september 2010

Kjemper mot momsministeren

torsdag 16. september 2010 0
– Jeg mener det er en enkel jobb å ivareta et momsfritak for bøker, også de elektroniske, så lenge det som står i dem er identisk med papirutgavene. En diskusjon om eventuelle andre, mer sammensatte produkter ligger et godt stykke fram i tid. E-boken er det vi må diskutere nå, sier MadsNygaard.

Statssekretær i Finansdepartementet Roger Schjerva avviser kritikken fra Aschehoug-sjefen.

– Med all respekt for forlagene så er hovedproblemet som hindrer oss forbrukere i å få tilgang til norske e-bøker nå at forlagene står sammen om å nekte oss det. Det ville ikke være noe problem for dem å sette i gang med det samme. Infrastrukturen ligger der og bøker er forfattet. Enhetskostnadene vil være lave, og vi forbrukere vil kunne få tilgang til e-bøker som er langt billigere enn trykte bøker også med dagens momsregime, sier Schjerva.

– Forlagene presser opp prisen på e-bøker

Mange mener at e-versjonen av for eksempel en norsk roman bør kunne selges til en brøkdel av prisen for papirboken, fordi man unngår mange av produksjonskostnadene. Men trykking og distribusjon av en bok er mye billigere enn det folk er klar over, sier Bjarne Buset i Gyldendal.

– Det som gjør norske bøker dyrere enn for eksempel amerikanske, er hodekraften som går inn i å lage en bok, det vil si kreativiteten til forfatteren, forlagets bidrag til det og bokhandlerleddets markedsføring av det hele. Dette koster norske lønninger.

Dette er ikke statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet enig i. Han kom med skarp kritikk av forlagene i Kulturnytt tirsdag ettermiddag.

– Jeg tror forlagene overdriver kostnadene, og jeg tror de overdriver problemene. Jeg tror at hvis vi hadde kommet i gang med e-bøker, så hadde det vært til stor glede for norske forbrukere. Jeg syns forlagene spiller et høyt spill når de stadig utsetter lanseringen av e-boken.

Kilde: NRK

Hvordan bør ebøker prises?

En masteroppgave ved NHH (link nederst) tar for seg prissetting av ebøker.

Ved lansering av ebøker som et nytt produkt er prising forlagenes viktigste utfordring. Denne masteroppgaven tar for seg prisingsutfordringen med utgangspunkt i strategisk prising.

I oppgaven presenteres generell teori om prising, forlagsbransjen og deres satsing på ebøker, før analysedelen drøfter hvordan ebøker bør prissettes. Kjennskap og betalingsvillighet for ebøker kartlegges gjennom en spørreundersøkelse. Resultatene suppleres med en drøftelse av strategiske forhold som har implikasjoner for prissettingen.

Aviser gir etter for Apple-krav

Apple kommer snart til å lansere abonnementsordninger for vanlige amerikanske aviser, skriver Silicon Valley Mercury News. Bransjeorganisasjonen Audit Bureau of Circulation gjengir nyheten.

Donald W. Reynolds som er sjef for digital publisering ved journalistinstituttet ved Columbia i Missouri sier Apple trolig vil ta 30 prosent av abonnementsinntektene, og oppmot 40 prosent av annoensinntektene når abonnementene selges via apper på App Store. Dette er i tråd med hva Apple tar for salget av apper i dag.

Kilde: DN.no

Leserne flykter fra papiravisene

Det er alltid interessant å se papiravisene skrive om seg selv. Tross dramatisk leserflukt virker det som om det går riktig så bra.

Sannheten er at leserflukten fortsetter med ny styrke. Og det finnes finnes ikke ett eneste unntak blant landets største aviser.
Kilde: Gunnar Stavrum

tirsdag 14. september 2010

Googles Speedbook skaper rykteflom

tirsdag 14. september 2010 0
Google har registrert varemerket Speedbook, og det blir hevdet at registreringen i USA er lagt i kategorien maskinvare (computer hardware).

Mange tror at Google kommer til å lansere en surfetavle eller mini-pc under eget varemerke. Det spekuleres også i om hvorvist enheten vil være basert på Android operativsystemet, eller det kommende Chromium OS.

De rike leser blader på iPad

Amerikanske magasiner mistet 16 prosent av det som defineres som velstående lesere, men men 12 prosent av den samme gruppen bruker mer tid på internett, og kjøper iPad og andre eletroniske lesebrett, melder Advertising Age.

Basert på Ipsos-undersøkelsen har én million av USAs 44 millioner velstående husholdninger allerede tavle-pc-er, og ytterligere to millioner har eboklesere.

Undersøkelsen ble foretatt i juni, bare to måneder etter at iPad ble lansert.

Kilde: DN.no

mandag 13. september 2010

- iPad er allerede utdatert

mandag 13. september 2010 0
- Tatt i betraktning den vanvittige hastigheten som mobile enheter endrer seg, er iPad som vi kjenner den raskt i ferd med å bli et fortidsminne, skriver Jeff Bertolucci i et blogginnlegg.

Ryktene har for lengst begynt å gå om at Apple snart kommer til å lansere en iPad med kamera for videosamtaler. Dette er nødvendig for at man skal kunne benytte den nye funksjonen FaceTime som også finnes i iPhone 4 og nye iPod touch. Den nye iPad-utfordreren Samsung Galaxy Tab er nemlig utstyrt med kamera både foran og bak, noe som gjør den til et mer attraktivt kjøp for bedrifter.


Kilde: Macworld

lørdag 11. september 2010

Hvordan staves e-bokrevolusjonen?

lørdag 11. september 2010 0
Den russiske revolusjon i 1917 falt sammen med den store norske rettskrivingsreformen. Nordmenns lidenskap for konsonanter og vokaler, i mangel av viktigere prosjekt, ble behørig karikert av Ragnvald Blix i en tegning hvor en russer og en nordmann står bak en barrikade hvor heftige kamper pågår. Russeren spør: - Hvor langt er dere kommet med revolusjonen? Nordmannen svarer: -Foreløpig slåss vi om hvordan den staves.

Mens e-bokrevolusjonen raser i andre land, er den norske litterære offentlighet, hvori opptatt Tore Renberg, mest opptatt av hvor mye e-boken skal koste. Det er en diskusjon fullt på høyde med middelalderens disputter om pavens skjegg. Foreløpig er det ikke mange norske ebøker å få kjøpt, til noen pris.

Kilde: Stavanger Aftenblad

tirsdag 7. september 2010

Feilslått kamp mot moms på e-bøker

tirsdag 7. september 2010 0
Den bakstreverske bokbransjen går en uviss fremtid i møte. Problemstillingen er denne uken aktualisert ved at 260 av landets ledende skjønnlitterære forfattere samlet seg til et felles opprop. De krever at regjeringen snur i saken om moms på e-bøker. Hele den norske litteraturens fremtid står på spill, heter det.

BIs førsteamanuensis Espen Andersen kom med en interessant spådom om forlagenes fremtid:

- Om syv år vil Aschehoug og Gyldendals viktigste aktivum ikke være deres bokkatalog og forfatterkontrakter, men deres eiendommer rundt Sehesteds plass. Utenlandske aktører vil ha overtatt markedet for elektroniske bøker.

I mellomtiden må vi se over dammen for å finne fremoverlente forfattere, som prøver seg frem med nye og spennende konsepter til lav pris. Se bare på dette eksempelet, der skribentene byr på verdens første sosiale e-postføljetong. Helt uten forlag.

Kilde: digi.no : Juss & samfunn

mandag 6. september 2010

IKEA-katalogen på iPhone

mandag 6. september 2010 0

I tillegg til å være en digital versjon av katalogen så har man klokelig nok gjort produktet noe mer intelligent enn papir-utgaven. På mange av produktene er det hotspot-markører som gir deg produkt-informasjon.

Her ser du pris og produktomtale, og du kan også gå ett skritt lengre i å sjekke tilgjengelighet i butikk samt legge til en huskeliste.

Kilde: PCworld

lørdag 4. september 2010

Toshiba går etter iPad-markedet

lørdag 4. september 2010 0
Heller ikke Toshiba har planer om å la Apple ha markedet for lesebrett i fred. Den japanske elektronikkprodusenten lanserer sin Folio 100 innen utgangen av året, skriver Wall Street Journal.

Folio 100 er i følge den amerikanske storavisen ventet å kostet 399 euro, mens Toshiba Norge opplyser til Dagensit.no at anbefalt utsalgspris her til lands vil bli 3.495 kroner. Den kommer i hyllene i Norge i oktober.

Kilde: DN.no

torsdag 2. september 2010

Her er Samsungs vidunderbrett

torsdag 2. september 2010 0

Nettbrettet Samsung Galaxy Tab er et nettbrett med Android 2.2 operativsystem, 7 tommer berøringssensitiv skjerm (kapasitiv) og innbygget plass for standard SIM-kort.

Galaxy Tabs viktigste konkurrent er Apples iPad. De viktigste forskjellene er at Samsung Galaxy Tab har Android operativsystem, mindre skjerm, lavere vekt og at du kan bruke Galaxy Tab som mobiltelefon.

Også Huawei har et 7 tommer nettbrett med Android i salg. Samsungs nettbrett vil antakelig koste rundt 7500 kroner, noe som gjør den mer enn dobbelt så dyr som Huaweis S7.



Kilde: mobilen.no

tirsdag 31. august 2010

- E-boka trenger tid

tirsdag 31. august 2010 0
- Det er fortsatt stor betalingsvilje i det norske bokmarkedet - boka har rett og slett en annen posisjon i norske leseres liv og hjem enn det løssalgsavisa har. Dessuten er det veldig gode statlige innkjøpsordninger på hardback-bøker, i tillegg til at det så langt er mangel på gode norske e-bokløsninger og mangel på lesebrett der ute.

Når det gjelder det framtidige e-bokmarkedet, tror Vidar Kvalshaug at det antakeligvis er visse utgivelser som blir berørt:

- Slik det er nå, tror jeg e-boka blir et fint supplement til vanlige bøker når den første interessebølgen har lagt seg. Jeg tror e-boka vil bli et boltrested for bestselgere og at den litterære litteraturen er best tjent med papir. Men tar e-bøkene likevel mer av markedet, vil det bare være bra. Storsalg av e-bøker øker først og fremst tilgjengelighet og interesse for lesing og litteratur. Det er ingen trussel.

- Dagens lesebrett er premature. Mulig iPad-en er kommet langt nok, men der vil ikke norske e-bøker, per i dag, slippe inn uten at vi gir slipp på alle de gode prinsippene som har gjort oss til et unikt bokland i verdenssammenheng. Å lese på brett som ikke tilbyr mer enn skannede boksider med svakt sidelys, har lite for seg. Smarte brett er nødt til å komme. Uten interaktivitet eller lesermedbestemmelse, har e-boka lite for seg, sier Kvalshaug.

Kilde: Klassekampen

Kindle og den engelske leserkulturen i Norge

Amazon har klart å skape en nesten perfekt kombinasjon av pbok- og ebokhandel for engelsklesende nordmenn.

Som tidligere blogget tror jeg ikke tapet av denne gruppen som bokkjøpere i Norge bekymrer bokbransjen stort. Norske forlag forholder seg til en annen leserkultur. En majoritet som handlet mindre på nettet ifjor enn i 2008 (og enda mindre i utlandet, selvsagt), som leser sine lokalproduserte krimserier med glede, og knapt kan vente til neste bok om mistilpassede vestkantsærlinger fra Lars Saabye Christensen. For mange i denne gruppen er bokkjøp på Kindle-manér like hverdagsrelevant som romturisme. Og slik vil det forbli i årevis fremover.

Men om engelsklesende ikke bidrar stort til forlagenes budsjetter, burde andre trekk ved gruppen være av interesse. Vi snakker tross alt om den første generasjonen av bokkjøpere på nettet, som nå er i ferd med å gå over til ebøker i større skala. Deres erfaringer, vaner, kjøpsmønstre og forventninger er en studie verd, om ikke annet så for å få en slags forestilling om hva slags kunder man må forholde seg til når det en dag åpnes for fullt salg av norske ebøker.

Kilde: Eiriks forfatterblogg

fredag 27. august 2010

E-avisene kommer i år

fredag 27. august 2010 0
LG har lenge jobbet med fleksible skjermer som kan bøyes og vris, såkalt e-papir, og nå melder selskapet at de vil starte masseproduksjon av en 19-tommers variant. Med andre ord, en skjerm i omtrent det samme formatet som VG og Dagbladet.

Den nye skjermen er utrolige 0,3 millimeter tynn og veier ikke mer enn 130 gram. Fleksibiliteten oppnås ved å bruke metallfolie i stedet for glass.

Teknologien er ikke helt uten barnesykdommer. Bilder på 19-tommeren kan foreløpig kun vises i svart-hvitt og kontrasten i skjermen er lav. LG lager imidlertid en 10-tommers variant av skjermen som støtter farger.




Kilde: mobilen.no

torsdag 26. august 2010

E-boklesere gir nye lesevaner

torsdag 26. august 2010 0
En artikkel i Wall Street Journal tar for seg e-boklesere og e-bøker, og redegjør blant annet for tre undersøkelser om hvordan e-boklesere som Kindle fra Amazon, iPad fra Apple eller Sony Reader påvirker folks lesevaner.

40 prosent av respondentene svarte at de leste flere bøker etter å ha skaffet seg en e-bokleser. Bare 2 prosent sa de leste mindre enn tidligere. 55 prosent svarte at de ville bruke e-bokleseren til å lese flere bøker i tiden framover.

Kilde: digi.no : Personlig teknologi

onsdag 25. august 2010

Fremtidens bok: Gyldendal sitter på svar

onsdag 25. august 2010 0
For ikke lenge siden lanserte Gyldendal sin klassiske bok “Sikre sopper” i en ny utgave. Oppdatert og moderne. Som en egen applikasjon for iPhone. Og det er flere grunner til at akkurat denne utgivelsen kan gi en indikasjon på om det er håp for norske elektroniske bøker.

Applikasjonen baserer seg på en eksisterende bok. Med andre ord har ikke innholdsproduksjonen vært spesielt dyr. Bilder må konverteres, tekst må tilpasses. Men det grunnleggende innholdet eksisterte.

Selve programvaren er gjennomarbeidet, men ikke unødvendig avansert eller overdådig. De har implementert bokens innhold i en enkel navigering. Og utvidet med en interaktiv guide for å finne frem til forskjellige sopptyper. I tillegg har de lagt inn mulighet for å merke av soppsteder basert på GPS-posisjonen i telefonen. Svært nyttig når du er ute og finner et nytt soppsted som du vil huske.

Kilde: NRKbeta

Amazon mister ebok-avtale

I juli inngikk Amazon en avtale med litteraturagenten Andrew Wylie som ga netthandelsstedet eksklusiv rett til å gi digital tilgang til en rekke e-bøker. Nå er avtalen så godt som falt i fisk, skriver Wall Street Journal.

Avtalen kom opprinnelig i stand etter at Wylie ikke klarte å lande en avtale med elektroniske forleggere for hans forfatteres allerede utgitte verker. Amazon-avtalen ble sett som en fjær i hatten for nettbutikken i krigen mot de største rivalene for elektronisk publisering; Apple og bokhandlerkjeden Barnes & Noble.

Wylie har blitt tvunget til å trekke seg fra avtalen etter at forleggeren Random House bestred at Amazon kunne selge deres verker i digital form. Random House var den opprinnelige utgiveren av 13 av de 20 bøkene som så langt var blitt gjort tilgjengelig gjennom Amazon.

Kilde: DN.no

Selger raskere enn noensinne

- Kindle er det bestselgende produktet på Amaozon.com for andre året på rad, og den nye generasjonen Kindle fortsetter dette momentumet, sier Steven Kessel, senior visepresident i Amazon Kindle.

Det nye lesebrettet ble lansert for fire uker siden i USA. Siden har det vært det mestselgende produktet uansett sjanger hos netthandelen. Det til tross for at produktet først blir sendt ut til kundene fra og med denne uken.

I den amerikanske ebok-butikken Kindle finnes det 670.000 forkjelllige bøker til salgs. I tillegg kommer over 1,8 millioner titler med gamle bøker, som er gratis tilgjengelig fordi rettighetene har gått ut på dato.

Bare i år har det kommet til 235.000 nye titler.

Kilde: DN.no
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket