onsdag 30. desember 2009

- Tavle pc-en vises frem i januar

onsdag 30. desember 2009 0

Silicon Valley Insider rapporterer at et antall spesielt utvalgte iPhone-utviklere har blitt bedt om å gjøre klar "helskjermsversjoner" av sine applikasjonen til en demonstrasjon som skal holdes i neste måned, nærmere bestemt den 26. januar. Den endelige lanseringen vil trolig finne sted i mars.

Og ifølge kilder til nettstedet Boy Genius Report er det "100 prosent sikkert" at Apple kommer til å demonstrere en tavle-pc med 7-tommersskjerm i januar. Samtidig anses det som svært trolig at det kommer en ytterligere modell med 10-tommersskjerm noen måneder senere.

Skulle opplysningene vise seg å stemme, ser det altså ut til at Apple er på vei til å slippe en større versjon av iPod touch, også kalt "iPad" eller "iTablet" i ryktekretser, skriver Macworld.se.



Macworld

onsdag 23. desember 2009

OLPC i tabletversjon

onsdag 23. desember 2009 0
One Laptop Per Child-prosjektet har planer om å bygge tablets. XO-3 er navnet på tableten som er avbildet, men først på markedet blir XO-1.5 og XO-1.75.

X0-3 er halvparten så tykk som iPhone og får en berøringsfølsomskjerm på 22x28 centimeter. På baksiden sitter det et kamera og planen er å bruke induksjonslading som Palm Pre.

XO-1.5 (med VIA CPU) skal komme allerede i januar 2010 og vil koste 200 dollar (1100 kroner), mens XO-1.75 (med Marvell ARM CPU) kommer tidlig i 2011.

ITavisen

søndag 20. desember 2009

Notion Ink Tegra Android smartpad

søndag 20. desember 2009 0
Notion Ink’s as-yet unnamed Android "smartpad" is based on an unnanounced NVIDIA Tegra T20 chipset supporting 1080p Full HD video playback, has integrated WiFi, Bluetooth and UMTS/HSDPA, and – perhaps most interestingly – is the first confirmed device to use the Pixel Qi transflective display.

Notion Ink are saving the live hardware shots for CES – hence the renders – but they did send us some photos of the 10.1-inch 1024 x 600 Pixel Qi panel in action, which you can see after the cut along with the full specifications.


SlashGear

fredag 18. desember 2009

Slik blir framtidas magasiner

fredag 18. desember 2009 2
Svenske Bonnier vil vise at det faktisk er et digitalt liv for det gode, gamle magasinet - med kjendisintervjuer, produkttester og reisereportasjer på glanset papir.

Å lese magasiner på PC er imidlertid ikke så praktisk, selv om det finnes løsninger som Zinio.

Vimeo/Bonnier går for et lesebrett som ligner litt på Amazons Kindle, men som har mye høyere oppløsning og i tillegg viser farger som en hvilken som helst fargeskjerm. Navnet er rett og slett «Mag+».

Mag+ from Bonnier on Vimeo.



ITavisen

onsdag 16. desember 2009

Mobipocket eBook Reader software

onsdag 16. desember 2009 0
Whether you need to create personal content to take along with you, distribute or sell ebooks to others, or design more advanced content and applications, the Mobipocket Creator family of products enables to easily create ebooks from a variety of sources to be viewed on all the PDA and smartphone platforms where Mobipocket Reader is supported.

Download the free Mobipocket eBook Reader software to read on your PDA and Smartphone.

søndag 13. desember 2009

Uenige om nytten av lesebrett

søndag 13. desember 2009 0
Utviklingen går fort, og det finnes ingen felles industristandard for lesebrettene.

- Det blir litt som den gang videoen kom, og en lurte på hva en skulle velge, VHS eller betaformat. Det er mange fallgruver, og en skal være klar over at dersom en kjøper et Kindle-brett er det knyttet opp til netthandelen Amazons bøker, sier forfatter og lesebrettentusiast Eirik Newth.

Foreløpig finnes det få norske ebøker på markedet, men til våren lanseres det rundt 1.000 titler gjennom de norske forlagenes bokdataprosjekt.

- Slik den norske tekniske løsningen er skrudd sammen, vil du kunne lese ebøkene på absolutt alle apparater, unntatt Kindle, sier informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal, som i årevis har fulgt utviklingen av ebøker.

Buset mener at du slett ikke bør ha et lesebrett for å lese ebøker.

bt.no

Hvilken leseplate bør du velge?

Eirik Newth guider deg gjennom leseplate-jungelen før jul. Han tar utgangspunkt i fem, litt forskjellige, behov:
  1. Du vil hovedsaklig kjøpe kommersielle engelskspråklige ebøker
  2. Du vil kjøpe og låne kommersielle norske ebøker
  3. Du vil hovedsaklig lese PDF-filer og fagtekster, og gjøre notater på skjerm
  4. Du vil ha en leseplate du kan putte i lommen og ha med deg overalt
  5. Du er imot DRM og vil hovedsaklig lese fritekster

Butikker som selger leseplater i Norge


Eiriks forfatterblogg

Kindle og e-boka i den norske bokbransjen

Trond Giske viste liten interesse for det digitale litteraturfeltet, og vi må håpe på at hans etterfølger viser større interesse. I tillegg til å gripe fatt i krisen som har rammet Store norske leksikon og skaffe seg et synspunkt på fildelingsproblemet, må Anniken Huitfeldt og hennes mannskap raskt ta tak i e-bokmarkedet.

Et første skritt vil være å fjerne merverdiavgiften på e-bøker, deretter må hele det digitale litteraturfeltet utredes, fra Store norske og Wikipedia til læremidler og leseplater: Hvordan integrere digital litteratur i dagens vederlags- og støtteordninger? Trengs det helt nye ordninger? Ikke minst må Kulturrådet sikres ressurser til å utrede utlån av e-bøker i bibliotek. En rekke folke- og fagbibliotek gjennomfører nå prøveordninger med leseplater og e-bøker, men så langt finnes det ikke programvare eller retningslinjer som gjør det mulig å utvide forsøkene.

Det vi vet er at e-bøker bryter med eksemplarbegrepet, som danner fundamentet for innkjøpsordningene. Vi vet også at det må eksistere et klart skille mellom e-bokhandel og e-bibliotek, om en støtteordning skal ha legitimitet.

I dette perspektivet er det verdt å merke seg at Amazon Kindle egner seg svært dårlig for bruk i bibliotek - i motsetning til andre leseplater. Kindle er ikke bare teknisk inkompatibel med resten av e-bokbransjen, den er grunnleggende inkompatibel med det norske litterære systemet. Dermed vil det en tid finnes et betydelig handlingsrom på det digitale litteraturfeltet. Hvordan vil bokbransjen og Anniken Huitfeldt utnytte dette handlingsrommet?

PROSA - faglitterært tidsskrift

torsdag 10. desember 2009

Årets miljø-julegave?

torsdag 10. desember 2009 0
Leseplaten og eboka frikoblet fra papirindustrien. Det er i det store og hele en god ting, jamfør denne statistikken.

Dermed er det ikke sagt at leseplaten er et miljønøytralt produkt. En typisk leseplate er laget av oljebasert plast, definitivt ikke en fornybar ressurs. Produksjon og transport fram til sluttbruker fører også til utslipp, og det vil hefte en liten karbonkvote knyttet til drift av serverne som lagrer ebøker. Ifølge en rapport som ble laget på oppdrag for Cleantech Group tidligere i år, er de samlede utslippene knyttet til en typisk Kindle-leseplate ikke større enn at de vil oppveies ved å lese 22,5 bøker.

Eiriks forfatterblogg

onsdag 9. desember 2009

Publishers Delay E-Book Releases

onsdag 9. desember 2009 0
Following the decision to delay the publication of electronic editions of several high-profile books, Simon & Schuster announced plans Wednesday to postpone by four months the e-book releases of 35 titles that will come out in hardcover editions between January and April.

Titles included in the delayed schedule are “The High School Reunion Diet” by David Colbert, “Point Omega” by Don DeLillo, “Courage and Consequence” by Karl Rove and “French Women Don’t Get Fat Cookbook” by Mireille Guiliano.

Adam Rothberg, a spokesman for Simon & Schuster, said the company — which previously delayed the e-book release of Stephen King’s “Under the Dome” by several weeks — had noticed that e-book sales were cannibalizing hardcover sales. “We’ve decided that we need to see what happens when we have this e-book sequencing of delaying the e-book for four months and how that affects the hardcover sales and how that affects e-book sales,” Mr. Rothberg said. “We’re not going to draw any conclusions about that until we can assess the data.”

ArtsBeat Blog - NYTimes.com

mandag 7. desember 2009

Tablet slik vi vil ha det

mandag 7. desember 2009 0

Hvis denne mockup’en av “Sports Illustrated” på en Tablet er noe i nærheten av hvordan dette blir i virkeligheten, runger det et samstemt “JA” fra NRKbeta-redaksjonen.


Tech Crunch har en video av prototypen i bruk: http://www.techcrunch.com/2009/12/02/video-time-tablet-magazine/



NRKbeta

Hvordan lure Sony Ebook Store til å selge deg bøker

Etter å ha ventet i måneder på at Sony skulle gjøre det samme som Amazon, og få til en avtale med amerikanske forleggere, bestemte jeg meg for å ta en spansk en. Inspirasjonen kom fra min kommentator bønna (takk til deg, forresten), som for noen dager siden la inn en kommentar der han sier følgende:

Det er lett å få kjøpt bøker fra bokhandels-softwaren som følger med, bare last ned Hotspot Shield som gir deg amerikansk IP-adresse, og så må du bare registrere en amerikansk liksomaddresse og så kan du lett betale med norsk visa-kort. Latterlige regler, men lett å komme rundt heldigvis.



Eiriks forfatterblogg

fredag 27. november 2009

ebok eller dbok, lesebrett eller eleser - hva tror du?

fredag 27. november 2009 0
Hvis ebøker solgt til leseplater skal bli en økonomisk suksess i Norge, må man nå en langt høyere prosentandel av vårt lesermarked enn Amazon så langt har gjort i USA. Én million solgte Kindler og en omsetning på rundt prosenten av det samlede markedet er bra på to år, men omregnet til norske forhold snakker vi om 15 000 leseplater og en omsetning på 60-70 millioner. Så knappe som marginene i forlagsbransjen er, trenger man langt høyere tall enn dette på relativt kort tid for at øvelsen skal bli økonomisk interessant.

Og da er eboka nødt til å nå utover nerdene med stort dingsebudsjett, som er villige til å leve med smalt utvalg og som tiltrekkes av rare produktnavn. Bokkjøpere er notorisk konservative (jamfør det faktum at kun 15 % av bøkene her til lands selges via nettet), de er språkbevisste, gjennomgående godt utdannet og langt over 15. Spørsmålet vi må stille er: hva slags produkt vil få Anne B. Ragde-leseren til å svitsje, og hva skal det hete?

Eiriks forfatterblogg

Kindle får bedre funksjonalitet

Barnes & Noble lanserer i disse dager sin Android-baserte «Nook», som i likhet med Sonys e-boklesere har støtte for PDF-dokumenter.

Amazon vil ikke være noe dårligere, og gir eiere av bokgigantens Kindle denne muligheten gjennom en tvungen firmware-oppdatering (versjon 2.3).

Det blir nå mulig å lese PDF-filer rett på Kindle, uten å måtte gå den tunge omveien om en konvertering som før. Filene kan overføres via e-post (koster penger) eller med USB-kabel.

digi.no : Personlig teknologi

søndag 22. november 2009

Will books survive? A scorecard...

søndag 22. november 2009 0

In my interview with Cory Doctorow, I wondered, in the midst of an overly-elaborate three-part question, whether ebooks will provide enough of what we value about physical books (pbooks) that pbooks will lose the historic significance Cory had pointed to.

We won’t know the answer until we invent the future. But, I’m going to hypothesize, predict, or stipulate (pick one) that at some point we will have ebooks (which may be distinct hardware or be software running in something other device we carry around), with paper-quality displays that are full-color and multimedia, that are fully on the Net, with software that lets us interact with the book and with other readers, that are a part of the standard outfitting of citizens, and within a physical environment that provides ubiquitous Net connectivity.

Those are a lot of assumptions, of course, and each and every one of them could be disrupted by some 17 year old at work in her parents’ basement. Nevertheless, if the future is something like that, then what of pbooks’ value will be left unreplaced by ebooks?



Everything is Miscellaneous

onsdag 18. november 2009

Sony Daily Edition

onsdag 18. november 2009 0


YouTube - Sony adds Daily Edition to e-reader line

Library in a Pocket

A New York Times Technology report today titled Library in a Pocket takes a look at the how smartphones are being used to read books. This trend is so strong that one out of every five new iPhone apps released last month was a book. From the article:

Many people who want to read electronic books are discovering that they can do so on the smartphones that are already in their pockets - bringing a whole new meaning to “phone book.” And they like that they can save the $250 to $350 that they would otherwise spend on yet another gadget.

"These e-readers that cost a lot of money only do one thing," said Keishon Tutt, a 37-year-old pharmacist in Texas who buys 10 to 12 books a month to read on her iPhone, from Apple. "I like to have a multifunctional device. I watch movies and listen to my songs."

Over the last eight months, Amazon, Barnes & Noble and a range of smaller companies have released book-reading software for the iPhone and other mobile devices. One out of every five new applications introduced for the iPhone last month was a book, according to Flurry, a research firm that studies mobile trends.

Via Smart Mobs

mandag 16. november 2009

Googles bokforlik er reforhandlet

mandag 16. november 2009 0
Den viktigste endringen i det reforhandlede forliket er at det bare omfatter bøker vernet av amerikansk copyright eller publisert i Australia, Canada eller Storbritannia. Det gjør at omfanget av bokavtalen er redusert med flere millioner bøker, anslagsvis rundt halvparten av mengden i det opprinnelige forliket. En annen viktig endring er at Googles rettigheter til å utnytte skannede bøker kommersielt, er noe innskrenket.

Et viktig tema i debatten gjelder håndteringen av bøker som fortsatt er underlagt rettighetsvern, men der det ikke er mulig å komme i kontakt med rettighetshaverne.

Det reviderte forliket fastholder, i likhet med det opprinnelige, at Google skal ha eksklusiv immunitet fra søksmål initiert av ukjente rettighetshavere. Googles konkurrenter mener dette er uholdbart. Amazon.com og Microsoft har uttalt at alle som digitaliserer utgåtte bøker må ha de samme vilkårene, og følgelig kan ikke Google tilkjennes eksklusiv immunitet gjennom et rettslig forlik mellom Google og utvalgte partnere.

digi.no : Juss & samfunn

fredag 13. november 2009

Kulturrådet forbereder seg på e-bøker

fredag 13. november 2009 0
E-bøker kan, som kjent, leses på lesebrett, pc, mobiltelefon, spillkonsoll og så videre. Hvilke muligheter skal en kjøper ha til å låne ut sitt private eksemplar?

Olsen gir innsikt i resonnementene som ligger til grunn for løsningene i BS Weblån, et system for digitalt utlån utviklet av Biblioteksentralen i samarbeid med den tyske biblioteksentralen og selskapet DiViBib GmbH. BS Weblån er et pilotprosjekt i kommunene Oslo, Trondheim, Stavanger og Ski, og opererer med en streng eksemplarstyring av utlånene: Hvis et bibliotek har fått åtte lisenser til en e-bok, kan det bare gis tilgang til åtte låntakere. Først når en lisens blir «ledig» - ved at en låntakers kopi slettes eller autodestrueres - kan neste leser i køen slippe til.

I dette systemet brukes altså langt sterkere kopisperring og lisenskontroll enn i noe opplegg fra kommersielle aktører innen musikk, film eller video. Man havner i den tankevekkende situasjonen at teknologiens iboende evne til ubegrenset kopiering - til å tilfredsstille lesernes behov - strupes fordi man ønsker å bevare det samme «eksemplar»-begrepet som nødvendigvis hefter ved fysiske gjenstander. Man får håpe at Olsens blottlegging av denne absurde situasjonen får Kulturrådet til å ta noen grep.

Digi.no

Universiteter vraker Kindle

University of Wisconsin-Madison og Syracuse University, har drevet med testing av e-bokleseren Kindle DX, og har nå kommet til den konklusjonen at de ikke lenger ønsker å bruke enheten som et alternativ til vanlige bøker.

Grunnen til dette skal blant annet være problemer i forbindelse med tekst-til-tale-funksjonen, noe som gjør at enheten blir vanskelig eller ubrukelig for blinde og svaksynte brukere. Bakgrunnen for at tekst-til-tale-funksjonen ikke er ordentlig på plass i Kindle er at foreningen for amerikanske forfattere (Author's Guild) mener at forfattere ikke får kompensasjon for å lese inn sine egne tekster.

(Kilde: Betanews via Hardware.no)

Sony PRS-600 - førsteinntrykk



E-lån

Trådløse brett

Det lanseres og går stadig rykter om en rekke nye lesebrett om dagen. Alt fra kjente aktører som Barnes & Nobles til mer ukjente aktører er på vei inn i ebok- og lesebrettmarkedet. Her finner du en liste over kommende brett.

Felles for mange av brettene som lanseres om dagen er at de har trådløs nettverksmuligheter. Gjennom den samme teknologien som i mobiltelefoner, kan brettene kobles til nettet fra overalt der det er mobildekning. Amazons Kindle var vel det første lesebrettet med denne muligheten innebygd, og har knyttet sitt lesebrett tett mot nettbutikken sin.

Fordel for bokhandlere, men hva med bibliotek?
Fordelen for bokhandlere er åpenbar. Ved å koble brettet rett mot en butikkløsning, der du kan bla i butikkens utvalg og kjøpe direkte fra lesebrettet, sikrer du brukerne en enkel kjøpeprosess samtidig som man får enerett på å selge bøker til akkurat det brettet.



E-lån

tirsdag 10. november 2009

Å kjøpepe lesebrett i dag, er som å kjøpe videospiller på 1980-tallet

tirsdag 10. november 2009 0
Går du med tanker om å kjøpe deg et lesebrett bør du regne med å måtte betale mellom 2000 og 2500 kroner inkludert frakt og moms. Produsentene er stadig flere, og ifølge Newth er det en formatkrig på gang. Så hvilke brett bør du velge?

–Å kjøpe lesebrett i dag er som å kjøpe en videospiller på 1980-tallet. Det er usikkert hvilke formater som blir valgt i fremtiden, sier han.

Newth opplyser at den amerikanske bokhandlerkjeden Amazon foreløpig dominerer markedet med sitt Kindle-brett. Før Europa-lanseringen ble det kun solgt i USA. Amazon selger bøker til hele verden, men likevel sto e-bøkene for 10 prosent av omsetningen.

I USA er 350.000 boktitler tilgjengelige på brett.

På grunn av uavklarte lisensforhold er foreløpig bare 290.000 titler tilgjengelige utenfor USA.

Fremdeles mangler mange av bestselgerne.

Skal du kjøpe en bok til Kindlebrettet ditt koster det omkring 70 kroner. Utfordringen akkurat nå er at resten av bransjen, inkludert de største norske forlagene, har valgt et annet format.

Aftenposten

Ny rapport om e-boka

Rapporten er utarbeidet på oppdrag av Norsk kulturråd og tar opp en rekke spørsmål knyttet til e-bokas inntreden på bokmarkedet.

I statusrapporten bemerkes det blant annet at det haster med en avklaring om likebehandling mellom papirbok og e-bok. Det anbefales også å fjerne moms på e-boka så snart som mulig, og å innføre fastpris på e-bøker, på lik linje med papirbøker.

Framveksten av e-boka vil endre bibliotekenes rolle som arena for utlån av bøker.

- Det er viktig å ha et sterkere fokus på hva e-bøkene kan gjøre med bredde og kvalitet i bibliotekene, og være oppmerksom på hvordan dette slår inn kulturpolitisk, sier Morten Harry Olsen i rapporten.

- Må utrede fildelingsspørsmålet

Fildelingsspørsmålet har lenge vært et hett tema i musikkbransjen. Nå må litteraturfeltet også forberede seg på en elektronisk revolusjon.

Rapporten går gjennom flere aktuelle punkter som berører innkjøpsordningene, blant annet avtaleverk, teknologi og marked.

Kulturrådet bevilget i 2009 midler til utarbeiding av rapporten for å få en oppdatert status for forholdet mellom e-bokproduksjon og innkjøpsordningene. Morten Harry Olsen har siden 2005 hatt et overordnet ansvar for å følge den digitale utviklingen i bokbransjen gjennom sitt verv som medlem av Kulturrådets Faglig utvalg for litteratur, som blant annet arrangerte seminaret Vil e-boka rokke ved innkjøpsordningene i september 2008.

Her kan du laste ned rapporten: E-boka og innkjøpsordningene: Statusrapport og vurderinger.



Norsk kulturråd

Amazon - Kindle kan nå lastes ned

Amazon har nå lagt ut programmet Kindle for PC tilgjengelig for nedlasting i en beta-versjon.

Programmet er bokgigantens forlengede arm i kampen om flere e-bokkunder, og fungerer som et vindu mot deres butikk med over 300.000 digitale boktitler.

Selve programmet er gratis, men bøkene må du betale for. Foreløpig støttes Windows-versjonene XP, Vista og Windows 7. Ifølge Amazon kommer det snart en Mac-versjon.

digi.no : Personlig teknologi

mandag 9. november 2009

Ingen avklaring om e-bokroyalty

mandag 9. november 2009 0
- Dagens avtaler mellom forlag og og forfattere åpner for individuelle forhandlinger om royalty på e-bok. Mellom forfatterforeningen og forlagene pågår det også samtaler om løsninger for et to- til treårig pilotprosjekt for e-bøker. Men det er opp til enhver forfatter og forlag å finne andre løsninger seg imellom. Lanseringen av e-bøker vil antagelig skje i løpet av første kvartal 2010. Men det er blant annet et momshinder, sier Per Christian Opsahl, direktør i Den norske Forleggerforening, til Dagens Næringsliv.

Forfatteren argumenterer for at de skal ha like mye betalt i kroner og ører for en e-bok som en p-bok, i og med at jobben de har gjort er like stor, uavhengig av måten boken distribueres på. Men når e-bok-prisen trolig blir 20-30 prosent lavere enn p-boken, må royaltysatsen økes betydelig for at forfattere skal få like godt betalt som for en p-bok.

- Forfatternes arbeid er akkurat det samme som før, mens de to andre leddene har store innsparinger. Bokhandlerne og forlagene må forklare hva de bidrar med som de skal ha betalt for, sier Anne Oterholm til Dagens Næringsliv.

Bok og samfunn

Ingenting å tjene på e-bok

Ifølge årsberetningen til Elittera er en avtalt emisjon med Cappelen Damm underkjent i Cappelen Damms styre, og Elittera har besluttet å selge ut deler av selskapets aktiva for å kunne imøtegå kreditorenes krav.

Videre drift i Elittera skal ikke være i fare:
- Vi har nå fått finansieringen på plass og kan garantere at driften fortsetter, sier markedsansvarlig Thomas Schreiner til Dagens Næringsliv.

Bok og samfunn

Wikireader

Wikireader har 3,7-tommers trykkfølsom monochrom 240 x 208 piksler skjerm, og et microSD-kort med lagringskapasitet på 4 GB. Selskapet bak enheten tilbyr gratis oppdateringer hvert kvartal, eller man kan abonnere på innhold for en avgift på 59 USD per år, noe som visstnok skal levere ferskt Wikipedia-innhold på et nytt microSD-kort.

Enheten er uten nettforbindelse, men leksikonet skal kunne oppdateres ved å laste ned nytt innhold til microSD-kortet via en datamaskin som støtter et slikt kort, eventuelt en kortleser.

Enheten har innebygd nettleser som viser Wikipedia-artiklene. Hele Wikipedia-filen er ifølge Openmoko på rundt 25 GB (uten bilder), men selskapet har klart å komprimere dette til rundt 4 GB.

Wikireader skal ifølge selskapet kjøre ett år på to AAA-batterier, dersom enheten brukes rundt 15 minutter per dag.

Nettbutikken Amazon tilbyr enheten for 99 USD.

Les mer om Wikireader på thewikireader.com eller se videodemostrasjon på Youtube:

Hardware.no

søndag 8. november 2009

Come on, baby, light my Kindle

søndag 8. november 2009 0
Hvordan er det å lese på Kindle, sammenlignet med en vanlig bok? Noe er bedre, og noe er dårligere. Det som er bedre, er først og fremst tilgjengeligheten. Du kan ha rundt 1500 bøker inne i minnet på en gang. Et stort pluss for oss med hull i engelskkunnskapene er også at du kan styre kursoren mot hvert ord i teksten og få forklaringer fra den innebygde New Oxford American Dictionary. Jeg har ennå ikke funnet ord som ikke gir tilslag.

Du kan også legge inn bokmerker og kommentarer i teksten. Alt blir sikkerhetskopiert til nettstedet ditt på Amazon, sammen med sikkerhetskopier av bøkene. Skulle Kindle gå i stykker, kan du altså laste alt du har kjøpt ned på et nytt eksemplar.

Du kan også bestille abonnement på aviser og blader. Det tok meg igjen bare sekunder å få min første utgave av Technology Review til rundt 15 kroner måneden. Jeg sikler også på New York Times, men den er såpass dyr at jeg må tenke meg om. Jeg kan ta et to ukers prøveabonnement, men jeg kan raskt kan bli hekta …

forskning.no

Framtidens bibliotek

Hva gjør e-boka med norske bibliotek? Vil stadig mer digitalisering av innholdet i bibliotekene føre til mindre bruk av det fysisk biblioteket? Hva må skje om biblioteket skal fortsette å være et tilbud folk faktisk bruker? Kan bibliotekene lære noe av måten Litteraturhuset i Oslo drives? Eller har folkebibliotekene mer å lære av Idea Store i London?

Bli med å diskutere disse og flere spørsmål om framtidens bibliotek - med mange av Norges mest sentrale biblioteksfolk! Denne samtalen er en oppfølging av Prosas reportasjeserie om bibliotek, som har pågått i alle årets seks nummer i 2009 (se http://www.prosa.no/bibliotek/).

TIDSSKRIFTDAGEN 14. NOVEMBER 2009

fredag 6. november 2009

Calibre

fredag 6. november 2009 0

calibre is a one stop solution to all your e-book needs. It is free, open source and cross-platform in design and works well on Linux, OS X and Windows. calibre is meant to be a complete e-library solution and thus includes library management, format conversion, news feeds to ebook conversion, as well as e-book reader sync features and an integrated e-book viewer.

calibre

søndag 1. november 2009

Formatkrigen i ebokmarkedet

søndag 1. november 2009 0
EPUB/ADE er i ferd med å bli standarden for røkla i ebokmarkedet, inklusive Sony, Barnes & Noble, Philips, Google og mangt et folke- og nasjonalbibliotek. Dette er også løsningen Bokdatabasen, som etter planen blir landets første store ebokhandel i første kvartal av 2010, baserer seg på.

/../

Kanskje vil den endelige avgjørelsen på dette området falle når (eller hvis) Apple lanserer sin lenge varslede tavle-utgave med innebygd ebokhandel. Hvis Apple går for løsningen til sin gamle samarbeidspartner Adobe eller en annen EPUB-variant, er løpet kjørt for Amazons løsning. I så måte er det interessant at Amazon-filformatet Topaz, som nå er under utvikling, skal basere seg på EPUB.


Eiriks forfatterblogg

torsdag 29. oktober 2009

Google's Eric Schmidt on What the Web Will Look Like in 5 Years

torsdag 29. oktober 2009 0

There's lots more in the full 45 minutes of Schmidt's interview, including a statement that a Google OS Netbook will be here in 2010, with HTML5 local caching for offline use.

That's the roadmap, though, that's guiding much of what Google is doing today. From Chrome OS to Google Social Search.



Readwriteweb

Litteraturens nye trussel

Problemet for forlagene er at de har havnet i en tvangssituasjon. Årsaken til at piratkopiering av bøker ikke er blitt større hittil, er at lesebrett til å lese piratkopier ikke har vært utbredt. Men det vil de nå bli, enten de norske forlagene vil være med eller ikke. Samtidig tar Amazon en så urimelig stor andel av den digitale bokkronen at det norske litterære miljøet kan bli rasert, om selskapet skulle bli dominerende i Norge. Der Apple gjerne tar 30 prosent av kaken, tar Amazon hele 65 prosent av omsetningen. De lave prisene på bøkene er herlige for leseren, men er tilpasset det digre amerikanske bokmarkedet. I Norge vil det trolig være umulig å overleve, for både forlag og forfatter, med så lave priser.

I øyeblikket øynes ingen enkel løsning. Mye tyder på at e-bokprisene i Norge bare vil ligge 25-30 prosent lavere enn de kostbare papirbøkene, når bransjen lanserer sin løsning i februar/mars. Hvem vil da kjøpe deres lesebrett til flere tusen kroner? Vil norske Kindle-brukere i stedet hente norske bøker på The Pirate Bay, siden de norske forlagenes e-bøker trolig ikke blir kompatible med Kindle?

Aftenposten.no

Fremtidens forfatter ... og forlegger

Dette er en bok - og en forfatter - som inkluderer opplevelse og dialog i sin produksjon, og ser det som en helt naturlig del av sin rolle som forfatter.



Tversover

onsdag 28. oktober 2009

Sony’s E-Book Reader Adds Touchscreen, Wireless Downloads

onsdag 28. oktober 2009 0
After letting Kindle dominate the e-book reader market for two years, Sony has fired a huge salvo in return. The new Sony Reader Daily Edition adds wireless 3G connectivity from AT&T, a larger 7-inch screen, and a touchscreen. The company has also created a feature called Library Finder that will allow users to borrow e-books from their local libraries, for free.

The Reader Daily Edition will cost $400 and is expected to be in stores this December.

Gadget Lab | Wired.com

Skeptisk til Kindle

Underdirektør i Forbrukerrådet, Hans Marius Graasvold, mener blant annet at vilkårene i seg selv er så innfløkte at de er vanskelig å forholde seg til som privatperson.

Ett av disse punktene er bindingen som oppstår mellom deg og Amazon idet du tar i bruk Kindle. Det er nemlig ikke slik at en ebok kjøpt via Amazon kan brukes på andre enheter etter at den er kjøpt, den kan kun leses via Amazons egen bokleser på grunn av det spesielle Kindle-formatet, "azw".

Dette minner ifølge Forbrukerrådet om situasjonen med Apple og deres iTunes musikkbutikk for noen år tilbake, der førstnevnte endte med å klage sistnevnte inn for Forbrukerombudet fordi de mente bindingen mellom Apples mp3-spillere og iTunes-butikken ble for sterk. Det var en konflikt Forbrukrrådet gikk seirende ut av, og de utelukker ikke at samme taktikken kan bli tatt i bruk overfor Amazon.

DinSide økonomi

- Formatkrigen på e-bøker er i gang

Kunden forholder seg til et proprietært format (AZW med egenutviklet DRM) som gjør at dokumenter (bøker, aviser, tidsskrifter) bare kan leses på en Kindle 2 og det er bare Amazons bokhandel en får adgang til. Dersom Amazon får aksept fra markedet på at dette er den foretrukne måten å motta og bruke digitalt distribuert innhold på, vil verdien på Amazons aksjer stige. Dette har Apple har greid med sine lydformater, mens for eksempel Sony har mislykkes med å gjøre sine formater til de foretrukne. Amazon har allerede en allianse med Apple om distribusjon av azwformatet til det også proprietære iPod-systemet. Tilfeldig? Neppe.

Standardisering av digitale formater for distribusjon av digitalt innhold diskuteres på en rekke områder som radio, fjernsyn, kinofilm, betalingsformidling, dokumenter og meldingstjenester.

Hvis Amazons kunder er tilfredse med azw-formatet og det i tillegg er mange andre nordmenn enn meg som har skaffet seg dette lesebrettet, vil også norsk bokbransje måtte forholde seg til det. Det er for tidlig å peke ut tapere og vinnere, men det er ikke tvil om at det vil skje forandringer, og det er ikke usannsynlig av .azw-formatet vil være de facto-standarden en periode.

Computerworld

Kindle og bokbransjen - Fritt Ord og NFFs møte

Oppsummering: For en som har vært på flere møter om bokbransjens fremtid enn jeg liker å tenke på de siste tiårene, ble dette møtet det mest virkelighetsorienterte og konkrete så langt. Kanskje var det sammensetningen av panelet, eller rett og slett den konkrete og krystallklare utfordringen fra Kindle - uansett skal Fritt Ord og NFF ha takk for at de tok seg bryderiet med å samle såpass mange viktige aktører på ett sted.

Kortversjonen: NRK lanserer sin ebokhandel på nrkbutikken.no i november, og det kommer en stor norsk eboksatsing (i første omgang rundt 1000 nyere titler fra en rekke forlag) i første kvartal av neste år. Kindle blir ikke plattform for denne satsingen, da Amazons vilkår (de krever bl.a. 65 % av salgssummen) ikke er godtagbare for forfattere og forlag.

Det blir problematisk å få god økonomi i dette, gitt de svært knappe marginene i bransjen, men både forlag og bokhandlere er rede til å omstille seg. Vanskeligst kan dette bli for forfatterne - hvis ikke boksalget øker kraftig samtidig som prisene ventelig faller, kan deres inntekter reduseres.

Eiriks forfatterblogg

TEST: Amazon Kindle

Kindle reformaterer alt innhold som legges ut til en nedstrippet utgave av HTML. Det betyr at bøker med innholdsfortegnelser, PDF-dokumenter med avansert layout og andre dokumenter man ønsker å ha tilgjengelig, må gjennom en konverteringsprosess som ikke alle dokumenter kommer heldig ut av. Amazon har fått kritikk får denne «proprietære» tilnærmingen, men kritikken er misforstått.

Kindle er laget for å fungere på lesebrettenes premisser, istedenfor å være en digital kopi av papir. Det åpner for nye muligheter.

Tekststørrelsen kan trinnvis stilles opp og ned, og engelskspråklige tekster har en svært velfungerende «tekst-til-tale»-funksjon.

tu.no - Teknisk Ukeblad

tirsdag 27. oktober 2009

Amazon lover Kindle til Mac

tirsdag 27. oktober 2009 0
Gratisprogrammet, som slippes i november, vil gjøre det mulig for pc-brukere å laste ned og lese e-bøker fra Amazons nettbutikk, uten å måtte kjøpe selve e-bokleseren.

I første omgang er det kun Windows-brukere som vil kunne ta glede av Kindle-programmet, men Amazon har bekreftet at selskapet også vil komme med en versjon av Kindle til Mac.

Amazon har ikke spesifisert når Mac-versjonen vil bli gjort tilgjengelig. Windows-versjonen kan lastes ned fra Amazons nettsider fra og med november.

PC World

mandag 26. oktober 2009

The E-Reader Explosion

mandag 26. oktober 2009 0
By almost any imaginable definition, last week was the newsiest ever in the still-new world of e-book readers. We witnessed the unveiling of Barnes & Noble’s ambitious Nook. We got more details about Plastic Logic’s long-awaited device. We learned of an underdog known as the Spring Design Alex. We were informed that Amazon was killing the original Kindle 2 and lowering the price of the model with international roaming, and saw a demo of an upcoming Amazon Kindle reader application for Windows (a Mac version is also in the works). In short, the era in which it was logical to use "Kindle" as shorthand for “book-reading gizmo” is over. It seems like a good time, then, to put some basic facts and figures about a bunch of major and/or new e-reader competitors in one place.

Technologizer.com

E Ink Team on Improved e-Book Viewing

Freescale Semiconductor, the microprocessor spinoff of Motorola and ARM processor licensee, announced a licensing deal this week to integrate E Ink display controllers into Freescale's processors.

The deal will merge E Ink's Vizplex electronic paper displays with Freescale's i.MX family of ARM-based system-on-chips (SoC). Both vendors are fairly dominant in the e-book market -- they are both used in the three top-selling e-book devices, Amazon's Kindle, Sony's Digital Reader and iRex's line of e-readers.

The companies said they expect their work also will "spark innovation for emerging product categories," including e-newspapers, tablet PCs, laptop secondary displays and e-notebooks.

InternetNews.com

Kindle blir gratis

I går lanserte Microsoft Windows 7 offisielt. Samtidig lanserte Amazon PC-utgaven av sin Kindle e-bokleser - optimalisert nettopp for 7-ern. Lanseringen skjedde ikke med samme brask og bram som Microsofts festligheter, der vi selv deltok i går kveld.

For akkurat som da Amazon forkynte at Kindle kommer til Europa, og dermed også Norge, ble begivenheten bare markert med en melding på Amazon.com.

I følge meldingen er programvaren en fullblods, virtuell Kindle. Og har du Windows 7 og en kompatibel maskin, vil du kunne få pekeskjerm med multi-touch (zoome inn og ut med fingrene, som på iPhone).

Men også Vista- og XP-brukere vil ha glede av programvaren. men da altså ikke med mulighet for pekeskjerm, og heller ikke såkalte «snarveilister» (Jump lists).

ITavisen

søndag 25. oktober 2009

enTourage eDGe

søndag 25. oktober 2009 0
The enTourage eDGe™ is the world’s first dualbook, combining the functions of an e-reader, netbook, notepad, and audio/video recorder and player in one. It’s a comprehensive device that lets you read e-books, surf the Internet, take digital notes, send emails and instant messages, watch movies and listen to music anywhere, at any time. This is nothing you've ever seen before! Get books wirelessly, move files onto your enTourage eDGe™ using an SD card or a USB flash drive. And with a netbook built in, you can forget the limitations of other e-readers, the enTourage eDGe™ does it all!

enTourage eDGe Store - enTourage eDGe

Spring Design Springs Alex Video On Us



Spring Design has this new eBook reader called the Alex but it is still in the pipelines. All that they can show you right now is a video with what appears to be a prototype (or may be pre-production unit).


eBook Readers: Read It Right With These Gizmos

Why the International Kindle Will Change the Book As We Know It

Most literate people are familiar with at least some of the consequences of the print revolution of the 15th century, but far fewer are as aware of the much more profound change that occurred when rolls were replaced by codices-pages bound between covers—in the late Roman period. Think of the scattered, tattered remainders of the Dead Sea Scrolls - each text is isolated and vulnerable. Codices were originally mini-libraries, much more useful and easy than storing masses of loose individual texts.

In "Christianity and the Transformation of the Book" (2007), Anthony Grafton and Megan Williams argue that the codex was one of the keys to the nascent power of Christianity in the late Roman period: "The rise of the codex, with its compact proportions, greatly intensified the physical—as well as the symbolic—concentration of cultural power that a sizable library embodied." The Gospels became both a single object and a small library. The simple act of binding involved the bringing together of voices and interests, a move from having the Lamentations of Jeremiah and histories of the Kings of Israel and the laws of Moses to having the Bible which contains them all.

WSJ.com

24 timer med Kindle

Ved et trykk på Menu-knappen får jeg opp diverse valg, hvorav Shop in Kindle Store er høyt plassert. Deretter er det tre valg: Bøker, Aviser og Magasiner.

Jeg velger bøker, og får den første a-ha-opplevelsen: Uten at jeg har logget inn på noen måte, så får jeg opp relevante bokanbefalinger, basert på mine tidligere kjøp hos Amazon, blant annet James Lee Burkes nyeste bok - Rain Gods. Jeg velger kjøp, og i løpet av svært kort tid har jeg lastet ned boken.

Kredittkortopplysningene fra tidligere Amazon-kjøp ligger allerede inne, personaliseringen er på plass. Brukervennligheten føles bare bedre og bedre.

Aviser er neste stopp. Noen få nye tastetrykk og jeg har tegnet et 14 dagers gratis prøveabonnement på New York Times’ Kindle-utgave.

Fra jeg startet opp Kindle for første gang til jeg har lastet ned min første bok og første avis er det gått ti minutter.

Dag Otters blogg

Kindle Global Edition - et førsteinntrykk

Selv om Kindle bruker samme skjerm som Reader, blir ikke leseopplevelsen helt den samme. Amazon har utstyrt Kindle med en standardskrift som jeg opplever som mindre vennlig mot øynene enn Times New Roman (Sonys og Cybooks førstevalg). For mye av den begrensede skjermplassen går dessuten med til informasjon - det er statuslinjer både over og under, og dermed mister man verdifulle billedpunkter på en skjerm som bare måler 600 x 800 punkter.

I motsetning til PRS-600 har Kindle ikke berøringsfølsom skjerm. Det gir den bedre kontrast, men til gjengjeld må grensesnittet styres med fysiske knapper. Her har Amazon virkelig ikke spart på konfekten. I tillegg til et fullt QWERTY-tastatur med tallrekke, har Kindle fire blaknapper, tre menyknapper samt en styrepinne. Kindle er utvilsomt den mest datamaskinlike leseplaten jeg har vært borti til nå - som seg hør og bør, på en maskin med innebygd ebokhandel og mulighet for Wikipedia-søk (det eneste nettstedet norske brukere har tilgang til).

For at dette skal fungere, må grensesnittet være kjapt. Slik er det ikke alltid med elektronisk blekk, som danner tekst og bilder ved å “trykke” med magnetisk blekk. Men Kindle 2 er en positiv overraskelse sammenlignet med leseplater som Cybook OPUS og Sony PRS-505: når man trykker på "Menu", kommer menyen raskt fram, og det er lite forsinkelse når man beveger seg nedover med styrepinnen.Unntaket er markering i tekst, som Arne Olav Nygård påpeker. For den som ønsker å notere og understreke i ebøker, er Sony PRS-600 et langt bedre valg.

Eiriks forfatterblogg

Braindump on ebooks

what makes me really excited at this stage is something else. It is the potential new things we could do with Ebooks, things that would not have been possible with books in the old format. This weekend, I did some changes to a Epub file, and extended the Read Activity a bit to come up with a few such things: Of course, this is just a proof of concept, and probably most Epub readers will simply ignore the interactive content part. Moreover, there may be security issues with such books as well (the idea of having a Python shell inside a book will make many nervous) – but I think this is where Bitfrost, and its software implementation, Rainbow (which is essentially an isolation shell) comes in

Sayamindu's Ramblings

Kindle dag 2 + 3

Kva er då Kindle god for? Er e-boka i Kindles format designa rundt den fullstendige feilaktige trua på at lesing er ei lineær og mot forfattarens intensjonar trufast øving?

Kan hende er idealet om at tekstlesing i eigentleg (danna) forstand = romanlesing (som har ridd norsk skule i mange år) dominerande: Romanen er vel stort sett svært lite krevjande når det gjeld layout, samanlikna med fleire andre sjangrar (tekniske fagbøker, tekstar som krev både illustrasjonar, tabellar, referansetilvisingar, fotnotar og heftige kryssreferansar). Eg har til dømes papirutgåva av den eine fagboka eg lasta ned i går, og les den med ein peikefinger i referanselista lenger bak i boka. Slike hopp fram og tilbake er utenkjelege, i alle høve slik Kindle har løyst det teknisk, og det gjer det heller lite aktuelt å lese slik faglitteratur anna enn i papirutgåva.

Boka eg har byrja å lese, har vidare tabellar som viser svært dårleg i Kindle - nokre av tabellane er så små at dei er heilt uleselege, og umoglege å forstørre, og dei er svært dårleg formaterte. Og kvifor skal ikkje boka, tabellane, bileta etc. kunne vere dynamiske? Når eg les ein vitskapleg publikasjon, kvifor skal eg ikkje kunne berikast av animasjonar, bilete, intervju, lydspor, etc?

Kom igjen, vi plasserte folk på månen for 40 år sidan, vi må vel kunne greie meir enn det ein kan gjere med ein scanner?

Digital literacy

fredag 23. oktober 2009

"Vooks"

fredag 23. oktober 2009 0
For more than 500 years the book has been a remarkably stable entity: a coherent string of connected words, printed on paper and bound between covers.

But in the age of the iPhone, Kindle and YouTube, the notion of the book is becoming increasingly elastic as publishers mash together text, video and Web features in a scramble to keep readers interested in an archaic form of entertainment.

On Thursday, for instance, Simon & Schuster, the publisher of Ernest Hemingway and Stephen King, is working with a multimedia partner to release four "vooks," which intersperse videos throughout electronic text that can be read - and viewed - online or on an iPhone or iPod Touch.

Hybrid Books From Publishers Like Simon and Schuster Add Video and Web Features to Reading - NYTimes.com

Kindle-bestselgere i Norge

Du trenger ikke registrere en amerikansk konto eller avregistrere Kindle. Alt du gjør er å endre ditt bosted til USA inne på din vanlige, norske konto. Bruk for eksempel en legal amerikansk adresse du kan opprette på Jetcarrier.com. Deretter kan du bruke ditt norske kredittkort som før, også på amerikansk utvalg. For avisabonnementer må du betale fem dollar ukentlig for datatrafikken, men til gjengjeld får du tilgang til den såkalt eksperimentelle webleseren, som gir deg gratis tilgang til Internett (om enn sakte og temmelig krøkkete) overalt. Uansett hvilken metode du velger får du ekstraavgiften på rundt ti kroner per bok for dataoverføringen.

Om du har en iPod Touch eller iPhone på en amerikansk konto og en Kindle på amerikansk konto med gavekort, kan du også synkronisere bokmerkene dine og lese bøkene på lommeenheten din, uavhengig av om du har med deg lesebrettet. Funksjonen er foreløpig ikke tilgjengelig i den internasjonale Kindle-butikken, og heller ikke om du velger metoden med bare adresseendring. Støtte for andre mobiler er under utvikling

Aftenposten

Does the Brain Like E-Books?

Writing and reading - from newspapers to novels, academic reports to gossip magazines - are migrating ever faster to digital screens, like laptops, Kindles and cellphones. Traditional book publishers are putting out "vooks," which place videos in electronic text that can be read online or on an iPhone. Others are republishing old books in electronic form. And libraries, responding to demand, are offering more e-books for download.

Is there a difference in the way the brain takes in or absorbs information when it is presented electronically versus on paper? Does the reading experience change, from retention to comprehension, depending on the medium?

Room for Debate Blog - NYTimes.com

Kindle-bøker på pc

- Vi har en iPhone- applikasjon i USA som gjør at du kan synkronisere iPhonen mot Kindle og fortsette å lese fra samme side på iPhone som du sluttet på Kindle, fortalte Steve Kessel, senior visepresident for digitale medier i Amazon til Dagensit.no, i forbindelse med Norges-lanseringen.

Han røpet også at Amazon jobber med en tilsvarende applikasjon for Nokia-telefoner, og nå er det klart at også pc-er skal kunne brukes.

En ny applikasjon ble vist frem i forbindelse med lanseringen av Windows 7, skriver News.com. Dermed trenger man ikke kjøpe en Kindle for å lese de digitale bøkene Amazon selger. I likhet med iPhone-applikasjonen vil man kunne få tilgang til egne ebøker både på Kindle og pc.

DN.no

Lesebrett søker innhold

Det går an å sende norske e-bøker til Amazon for konvertering til deres format, en tjeneste som var forbløffende rask. Men den konverterte filen hadde flere små feil og rare linjeskift. Når e-boktilbudet på norsk i tillegg begrenser seg til noen vilkårlige backlist-titler fra noen få forlag, som du uansett kunne fått billig i pocket, er ikke konverteringstjenesten noe kjøpsargument.

Så mye er uavklart at å investere i lesebrett nå, blir som å kjøpe videospiller før kampen mellom VHS og Beta var ferdig kjempet: Du har ingen garanti for at det brettet du kjøper i dag, blir det som kan lese bøkene du ønsker til neste år.

At lesebrett kommer til å bli et alternativ til papirbøker, er sikkert. Mange produsenter har allerede vist at leseteknologien kan gi en god leseropplevelse selv for oss som har sverget til støvete bibliotek hele vårt liv. Amazon viser at det også går an å lage brukervennlige oppsett og en helt unik og enkel distribusjonsmåte.

Men for det store flertall når ikke lesebrettrevolusjonen nattbordet før slagene om økonomi, jus, rettigheter og teknologi er ferdig utkjempet - slik at vi kan få de bøkene vi faktisk har lyst til å lese.

DN.no

torsdag 22. oktober 2009

Epaper Screens- with Color And Video

torsdag 22. oktober 2009 0
Our first screens will be 10" diagonal screens for netbooks and ebook readers that are sampling now and will ship in high volume in late 2009. These screens rival the best epaper displays on the market today but in addition have video refresh and fully saturated color. The epaper mode has 3 times the resolution of the fully saturated color mode allowing for a high resolution reading experience without sacrifice to super color fidelity for graphics. In addition these screens can be used in sunlight. Look for them in the market in the second half of 2009. For more information contact:

A comparison of our screen compared to other screen options below:

www.pixelqi.com/products

Reading ePub on the XO with FBReader

The XO-1 from the OLPC project has a great potential as an e-book reading device: it is the first device with a dual-mode display and you can turn the screen to use it like a tablet. It can work either like a normal LCD screen, or like an epaper device that you can read in the sunlight, featuring the 1st generation of the technology that Pixel Qi is working on. Unfortunately, the “Read” activity was limited to document formats mostly (like PDF) rather than real e-book formats.

Sayamindu Dasgupta is currently working on a port of FBReader to solve this problem, with full integration into Sugar. The second test version was recently released, and now that the circle/square/cross/tick buttons are mapped to change pages and the size of the font, reading ePub files on the XO is a very nice experience overall. E-books might be the real killer app for the XO, and the XO-2 with its book-like dual display seems to be heading in that direction too.

XO-2



Feedbooks : Blog

Feedbooks - Self-Publishing

For most authors, we recommend using our Web Interface to edit the contents of your book. If you're a bit geekier, you can use our API.

Once you're done editing your book, just press on publish in the Web interface and your book will be instantly available to everyone.

Keep in mind that you don't need to publish your book if you're editing through several sessions: your content will be saved. You can also edit your book again anytime you want, but make sure that you hit the publish button again, otherwise your content won't be available anymore.

Aside from the main website, any self-published books from Feedbooks can be accessed through:


Feedbooks : Help - Self-Publishing

Internet Archive uncloaks open ebook dream machine

"The idea of Bookserver is to integrate business models and organizations that actually have fairly different points of view into a structure that allows the selling, giving away, and loaning of books," Internet Archive founder Brewster Kahle said during a Monday morning mini-conference where the spec was unveiled.

Based on the RSS-like Open Publication Distribution System (OPDS) standard, Bookserver is still in the early stages of development. But a preliminary version of the architecture is now in place at both the Internet Archive and the Feedbooks etext distributor, while tech-book publisher O'Reilly Media - who helped launch the effort - says it has every intention of adopting the architecture to serve up its own titles.



The Register

"Google Editions"

At the Frankfurt Book Fair, Google announced more details about their upcoming online ebook service known as "Google Editions." Originally revealed earlier this year, Editions will be a hosted electronic bookstore for a selection of in-print books which would be provided by Google's publishing partners. And unlike some other ebook formats, like those designed for Amazon's Kindle for instance, the so-called "Google editions" will be readable on any device whether that's a laptop, phone or dedicated eReader.

According to news coming out of the Book Fair event, the new digital books program will launch in the first half of 2010 and will offer 400,000 to 600,000 ebooks at that time.


More Details Emerge on "Google Editions," Google's eBook Store

BookServer: A Plan to Build an Open Web of Books

The Internet Archive has just unveiled their ambitious project called BookServer, which will allow users to find, buy, or borrow digital books from sources all across the web. The system, built on an open architecture and using open book formats, promises that the books housed there will work on any device whether that's a laptop, PC, smartphone, game console, or one of the myriad of e-Readers like Amazon's Kindle.

The project's lofty goal is to essentially create an open web of books where anyone can publish their books and make their content available via search.


Today, a few booksellers have partnered with the BookServer system including Feedbooks, O'Reilly, Adobe, and the One Laptop per Child (OLPC) project.


Readwrite web

The Day It All Changed

Rarely, in my career have I been "blown away" by a demonstration. Tonight, "blown away" doesn't even begin to describe it. I should have seen it coming, but, I didn't. I was completely blindsided. I was blindsided by the vision of Brewster Kahle, the raw brilliance of his team, and the entire group of individuals and companies who played a role in Brewster's "convocation".

What I saw, was many of the dreams and visions of e-book aficionados everywhere becoming a demonstrable reality tonight. I say 'demonstrable', because by Brewster’s own admission, it's not ready for prime time, but the demonstration was enough to make my head spin with the possibilities. But you don't really want to know that, so let me do my best to just report what I saw.

Let's start from the beginning…

Tonight, Brewster Kahle, Internet Archive Founder and Chief Librarian, introduced what he calls his “BookServer” project.

Follow The Reader

Kobling av leseplate og fysisk sted

Nook er kanskje den første enheten som introduserer en kobling mellom leseplate og fysisk sted (butikken), men ideen er ikke ny:



Via Kathleen Fitzpatrick:

Bob Stein was thinking about this not too long ago, attempting to imagine the “place for books” as we move further into digital textuality. The ability to browse and buy in the physical store is one of the things I liked best about the future imagined by the French publishing group, Editis, in their video, “Possible ou Probable?”

Teknisk Ukeblad på lesebrett

I Teknisk Ukeblad tror vi lesebrett har en spennende fremtid, men vi er litt tvilende til om det blir utbredt å lese dagsaviser på de. Sannsynligvis har folk mer enn nok med nettavisene på PC-en når de er på kontoret, og når de er ute vil sannsynligvis mobilen bli den foretrukken enheten for oppdaterte nyheter.

Spørsmålet som gjør oss nysgjerrige nok til å teste Teknisk Ukeblad på lesebrett nå, er om lesemønsteret for blader og bøker er likt nok til at våre lesere ønsker å lese våre nyheter på et elektronisk lesebrett?

Teknisk Beta

onsdag 21. oktober 2009

nook - ytterligere fart i leseplate-markedet

onsdag 21. oktober 2009 0

Nå kommer den amerikanske bokhandlerkjeden Barnes & Noble med nook, og her begynner en virkelig å se konturene av en forretningsmodell som står på flere bein. Nook kjører dessuten på Googles åpne Android-operativsystem, et system som ser ut til å få skikkelig fotfeste. Nook har ellers følgende sentrale egenskaper:

  • Nedlasting over trådløst nett, på samme måte som Kindle og kommene Sony-modeller. Dette blir åpenbart en feature man må tilby.
  • nook har en toskjermsløsning som jeg tror vil åpne for en bedre brukeropplevelse: en skjerm for optimal gjengivelse av skrift, og en mindre berøringsfølsom skjerm med farger.
  • Synkroniser ebøkene med iPhone, iPod Touch, BlackBerry, Mac og PC, slik at de forskjellige enhetene alltid vet hvor du har kommet i de bøkene du holder på å lese
  • Lån bøkene til andre brukere i opp til to uker - dette er en funksjon som det skal bli spennende å se hvordan påvirker folks bruksmønster
  • En annen spennende funksjon er at bøker kan leses gratis når brukerne av nook er i en av Barnes & Nobels mange butikker. Dessverre ligger det nok implisitt at vi ikke får se noe tilsvarende i Norge med det første.
Særlig den siste funksjonen kan ha et potensiale med ganske konkrete konsekvenser. Dersom dette implementeres på en velfungerende måte han en se for seg at studenter kan gis tilgang til elektroniske bøker i biblioteket, eller på campus. For noen dager siden var jeg med på befaring i det som kan bli et av Norges flotteste bibliotek, men hvor en nå må vurdere i hvor stor grad lokalene skal fylles med papir. Det er bare å håpe på at markedet utvikler seg slik at en får løsninger for denne typen "utlån" som kan fungere på tvers av de ulike leverandørenes enheter.


JonblOGG

Nook: Barnes and Nobles Kindle-utfordrer

Den store amerikanske bokhandlerkjeden Barnes and Noble har lenge varslet en storsatsing på ebøker, og gitt at Amazon kun støtter sin egen leseplate måtte de gå for en annen leseplateteknologi. B&N valgte ikke Sony Reader, iRex eller BeBook, men en egenutviklet modell kalt Nook som ble lansert på en pressekonferanse i New York igår. Fra starten av loves det tilgang til én million ebøker (over halvparten gratis), som er langt fler enn de anslagsvis 300 000 titlene Amazon p.t. tilbyr.

Eiriks forfatterblogg

Kindle - revolusjonen i bokmarkedet kommer

Fritt Ord og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening inviterer til ebok-seminar

Program:
10.00 – 11.15
Hvorfor er det viktig med norske ebøker?
Trond Andreassen, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Konkurranseperspektiver på lesebrett
Gisle Hannemyr, Institutt for informatikk, Universitetet i Oslo

Hva er lesebrettets potensiale? Demonstrasjon av Kindle og Sony
Eirik Newth, forfatter

11.15 – 12.00
Lunsj

12.00 – 14.00
Debatt: Når kommer satsningen på lesebrettet med norsk innhold?

Detaljer
Sted: Uranienborgveien 2, Oslo
Start: 27.10.2009 10:00:00
Slutt: 27.10.2009 14:00:00

NFF - Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Introducing nook


nook_front-view_200.jpgIf you’re someone who follows developments in the digital space, then you’ve probably seen and heard some reporting in recent days about Barnes & Noble’s new eReading device.

Well, we can officially confirm that it’s true. At an exciting launch party taking place now, we're announcing the debut of nook, the world's most advanced eBook reader.

Those of us who have been lucky enough to actually hold a nook in our hands are just downright giddy about the special features desiged especially for readers.

nook lets you:

  • Download eBooks, magazines and newspapers in seconds flat
  • Enjoy eBooks on an incredibly readable E Ink reading screen
  • Navigate your eBooks and other content on a color touchscreen
  • Sync your eBooks to your iPhone, iPod Touch, BlackBerry, Mac or PC
  • Share eBooks with friends using one of our eReader clients
  • Read any eBook for free in a Barnes & Noble store
  • Get special content and promotions in any Barnes & Noble store

Full product details, videos and more are now available on our special nook site at bn.com/nook or nook.com.

nook arrives Nov. 30, but you can preorder it online now, or beginning Wednesday in any Barnes & Noble store. And come Nov. 30, you'll be able to test-drive nook in any Barnes & Noble store as well.

We're thrilled with nook, and can't wait to share it with you.

Barnes & Noble Book Clubs

EFN: Ja til moms- og DRM-frie e-bøker

Hvorfor er det momsfritak på papirbøker? Svaret fremgår av Merverdiavgiftsloven: Allmennyttige formål, kunst og kultur får i mange sammenhenger momsfritak pga. sin kultur- og kunnskapsfremmende betydning.

Av loven fremgår det også at tjenester og utleieordninger ikke kan gis momsfritak, og at enhver omsetning av digitale filer regnes som tjenester, og det er dette regjeringen legger til grunn for å opprettholde momsen på e-bøker.

EFN vil påpeke at premisset om at enhver omsetning av e-bøker eller andre digitale filer er eller må være en tjeneste er feil. "Det er to svært uheldige faktorer som idag skaper inntrykk av at digitale filer er tjenester", sier Thomas Gramstad, leder for EFN. "For det første at kjøp av digitale filer IKKE er omfattet og beskyttet av Forbrukerkjøpsloven -- og dermed får ikke kunden de samme rettigheter, garantier og eierskap/kontroll over eksemplarer som ved kjøp av papirbøker (og CD/DVD-plater etc.).

For det andre at de fleste forlagene vil utstyre e-bøkene med DRM (avspillings- og kopisperrer), som innebærer at omsetningen blir en form for utleie-ordning eller tjeneste, og dermed kommer i strid med lovens betingelser for momsfritak."

På denne bakgrunn vil EFN fremheve at forlagsbransjen selv kan gjøre mye for å oppnå momsfritak på e-bøker. For det første kan man la være å bruke DRM i sine utgivelser, slik at man istedet baserer seg på kjøp og salg av digitale eksemplarer, parallelt med kjøp og salg av eksemplarer av papirbøker. For det andre kan forlagsbransjen gå inn for at Forbrukerkjøpsloven skal utvides til
å omfatte kjøp og salg av e-bøker/digitale filer, slik at dette innebærer den samme rettslige status og rettigheter som ved kjøp og salg av papirbøker og plater.

efn.no/moms-ogdrmfrieboker-pm2009.txt

mandag 19. oktober 2009

Slowing the Kindle Revolution: German Publishers Putting Kibosh on E-Books

mandag 19. oktober 2009 0
The German book industry is a stranger to this new digital world. According to the estimates of Goldmedia, 10,000 readers have already been sold in Germany. But, according to the GfK Group, a leading market-research company, in the first six months of 2009, only 65,000 e-books were sold, excluding specialist works.

Unlike in America, the cost of downloading an e-book in Germany is also frighteningly high. The Kindle's main competitor, the Sony Reader, has been available in German bookshops for a while now for about €250. But the Sony device cannot directly download e-books from the Web. And since e-books are just as expensive as their cheapest printed versions in Germany, they are still fairly expensive when compared to the price of the required hardware.

In fact, the price of an e-book can only go down once the paperback edition has hit the market, which usually takes about two years. Ironically, even Schätzing's "Limit" -- a science fiction novel that celebrates the technology of the future -- has not been able to get past these policies of blockade.

SPIEGEL ONLINE - News - International

fredag 16. oktober 2009

Google gir Kindle konkurranse

fredag 16. oktober 2009 0
Googles talskvinne Jennie Johnson sa torsdag at de ville lansere e-bokhandelen Google Edition i løpet av første halvdel av 2010. Nettstedet vil ifølge Reuters kunne tilby en halv millioner e-bøker.

Konseptet går ut på at man skal kunne laste ned bøker uavhengig av plattform. Det vil si at de kan leses både på mobiltelefoner, pc-er og lesebrett, i motsetning til Amazon der du kun laster ned til lesebrettet deres, Kindle.

VG Nett om Data og nett

torsdag 15. oktober 2009

Småforlag åpner for Amazon

torsdag 15. oktober 2009 0
Arve Juritzen har braksuksess med oversettelser av den kubansk-amerikanske forfatteren Cecilia Samartin, som ifølge forleggeren har solgt i 260.000 eksemplarer på norsk. Nå vil han utfordre forlagsmakten i Norge ved å søke samarbeid med den globale nettbokhandelen Amazon om salg av e-bøker for Amazons lesebrett Kindle.
/../
Verre enn dagens situasjon tror Juritzen ikke det kan bli. Han oppgir å måtte gi opptil 70 prosent rabatt for å komme inn i storforlagenes bokhandler, og betaler i tillegg «overpris» for distribusjon gjennom Forlagssentralen og Sentraldistribusjon.

- Så Amazon er ikke nødvendigvis noe grådigere enn de norske storforlagene?

- Tvert imot. Hvis Amazon tilbyr 30 prosent til forlagene, er jo dette langt bedre enn de tre til fem prosentene Gyldendal, Aschehoug og Cappelen Damm tilbyr oss når de vil selge våre bestselgere via sine bokklubber og lydbokforlag. Vi er vant til dette. Å sitte igjen med småpenger og trylle med dem, er hverdagen vår, så dette kan vi klare, sier Juritzen.

Dagens næringsliv

onsdag 14. oktober 2009

Digitalbok.no: ebøker med problemer

onsdag 14. oktober 2009 0

Vannmerketeksten er kjøperens navn og adresse, epostadresse og telefonnummer, plassert nederst på hver eneste bokside. OK, så skjønner jeg at dette gjøres for å skremme folk fra å dele filer ulovlig. På den annen side: etterhvert som leseplater og andre lesemaskiner blir vanligere, vil det uunngåelig skje at ebøker kommer på avveie uten kjøperen kan holdes ansvarlig for det. Tyveri av leseplater er et sannsynlig scenario, en venn som har lånt eboka helt lovlig men som så sprer den ulovlig et annet.

Slik kan informasjon om hvem som har kjøpt hva, spres fritt på nettet. Det burde ikke være nødvendig å påpeke det, men lesevanene våre hører til privatsfæren. Tanken på at eboka for all fremtid vil være "brennemerket" med ens eget navn kan holde lesere unna bøker om personlige emner som f.eks. seksualitet. Tenk tenåring som ønsker å lese Virvarr i ebokform uten å ville risikere at det en gang blir annonsert for en hel verden, for eksempel. Dette kunne vært løst med unik kunde-ID som kun bokhandelen kjenner. Like sporbart i tilfelle ulovlig spredning, og langt mindre problematisk personvernmessig.



Eiriks forfatterblogg

tirsdag 13. oktober 2009

Momskrise på e-bøker

tirsdag 13. oktober 2009 0
Før fremleggelsen av statsbudsjettet i formiddag var det knyttet stor spenning til hva som skjer med moms på e-bøker. Papirbøker er nemlig ikke ilagt moms, mens e-bøker har merverdiavgift. Samtidig har kundene forventninger om at e-bøker skal være langt billigere enn papirbøker. Det blir vanskeligere å få til når regjeringen holder fast ved at den skal ha 25 prosent av den elektroniske teksten, men lar den samme teksten være avgiftsfri på papir.

Hele den politiske oposisjonen har gått inn for momsfritak også på e-bøker. Gyldendals informasjonsdirektør Bjarne Buset har hele tiden valgt å tro at regjeringen ville løse opp i hodepinen.

Aftenposten

mandag 12. oktober 2009

Verktøy og ressurser

mandag 12. oktober 2009 0
• Nettsider med mye informasjon om digital publisering:
http://www.adobe.com/devnet/digitalpublishing/
http://blogs.adobe.com/digitaleditions/2009/05/epub_generation_library_writte.html#more

• Test om eboken validerer: http://www.threepress.org/document/EPUB-validate/

• Sigil: Multiplattform designet for å redigere ebøker i EPUB-format. Kun for svært avanserte brukere! http://code.google.com/p/sigil/

• eCub: Enkelt verktøy for å lage EPUB-filer fra text og XHTML.: http://www.juliansmart.com/ecub

• Adobe Indesign CS4: http://www.adobe.com/products/indesign/?promoid=BPDEI
Hvordan bruke Indesign til dette: http://help.adobe.com/en_US/InDesign/6.0/WS032BF3B3-6DF2-4544-9017-3AD3160F6C65a.html

• Calibre: Programvare for å administrere ebøker (ebokbibliotek). Kan gjøre noe konvertering. http://calibre.kovidgoyal.net/

Bokbasen.no - DDS

Bokbasen.no

Den Digitale Distribusjonssentralen (DDS) er norsk bokbransjes løsning for å sikre en bærekraftig ebokløsning også i vårt lille språksamfunn. DDS utvikles av Den norske Bokdatabasen i tett samarbeid med forlag og bokhandler. Utviklingen av DDS startet i 2. kvartal og vil være ferdig i løpet av november i år.

DDS følger de mest utbredte internasjonale formatstandardene; EPUB og PDF. Det gjør at vi ikke binder leserne til bestemte apparater, men leverer ebøker som kan leses av flest mulig teknologiske løsninger. Det er forlaget som i samråd med forfatter bestemmer hvilket nivå av kopibeskyttelse eboken skal ha. DDS tilbyr, som de eneste i Norge, tre hovedkategorier av kopibeskyttelse; Teknisk DRM, Sosial DRM og ingen DRM.

Bokbasen.no - DDS

torsdag 8. oktober 2009

Ny Kindle kan brukes via mobilnettet i Norge

torsdag 8. oktober 2009 0

New York Times skriver om den nye versjonen av Amazons Kindle-leseplate, som kommer i handelen 19. oktober og som vil bli den første som er ment å brukes utenfor USA. Det unike med Kindle, sammenlignet med konkurrenter som Sony og iRex, har vært at amerikanske brukere har kunnet kjøpe bøker rett fra leseplaten overalt hvor det er mobildekning.

Nå har Amazon fått til en avtale med mobilselskapet AT&T og dets internasjonale samarbeidspartnere, som gjør lignende ordninger mulige utenfor USA. En kjapp titt på Amazons Kindle International Edition-side bekrefter at også norske kunder kan forhåndsbestille en Kindle fra og med idag.

Eiriks forfatterblogg

onsdag 7. oktober 2009

Tatt på senga av Kindle

onsdag 7. oktober 2009 0
Kindle blir en stor utfordring for norsk bokbransje ifølge Gyldendals informasjonsjef, under forutsetning av at løsningen blir like «silkemyk å bruke som i USA».

- Mange misliker Kindles tekniske kopisperre, og det gjør jeg også. Jeg mener det er en kortsiktig løsning. At bøkene låses til ett apparat synes jeg ikke er en god løsning, sier Buset, som selv holder seg med Sonys konkurrerende lesebrett, Reader.

- Det foregår en intens priskrig på nye bestselgere i USA nå. Vi må ikke innbille oss at det går an å lage gratis bøker i et så lite språksamfunn som Norge.

- Hvilke følger får Kindle-nyheten for norske forlag?

- Så langt jeg kan se, er det en viktig begivenhet at Kindle kommer til Norge. Det er ingen i Norge som har kommet i gang med volumsalg av lesebrett ennå. Faktisk er det nesten ikke mulig å oppdrive lesebrett i norske butikker. Hvis Amazon frister mange kunder vil Kindle kunne få en «first mover»-posisjon i Norge som utfordrer oss.

digi.no : Personlig teknologi

Kindle i Norge

Mens norske forlag nøler med å kaste seg ut i ebok-eventyret, kommer nå den amerikanske nettbokhandelen Amazon med sitt lesebrett Kindle til Norge og mer enn 100 andre land.

Dagbladet.no har tidligere skrevet om hvordan man må utvise mye kreativitet for å skaffe seg en Kindle til Norge, men uten å få den trådløse nedlastingen av bøker og annet lesestoff direkte til lesebrettet slik amerikanske eire får.

Men nå blir det andre boller. På Amazons nettsider reklameres det nå med en ny, internasjonal utgave av Kindle 2, som lar deg laste ned bøker trådløst direkte til lesebrettet via 3G, Edge eller WiFi.

Nå kan du kjøpe Kindle i Norge - Dagbladet.no

tirsdag 6. oktober 2009

Sony PRS-600 - den hittil beste leseplaten i serien

tirsdag 6. oktober 2009 0
Prosjektet "Eirik tester leseplater" fortsetter, som tidligere i samarbeid med it24.no og nå også med Buskerud Fylkesbibliotek. Forleden dag fikk jeg levert de to siste Sony-modellene til utprøving, minimodellen PRS-300 og den nye hovedmodellen PRS-600.

Eiriks forfatterblogg

mandag 5. oktober 2009

2nd European E-reading Conference

mandag 5. oktober 2009 0
Gary Cosimini fra Adobe holdt en presentasjon av deres TimesReader. Skamløs reklame, men godt fordekt med interessante fun-facts. TimesReader tok 12 måneder å lage og var et showcase Adobe lagde selv med støtte fra NY Times. Adobe utvikler nå denne selv med tanke på å nå ut til andre kunder.

Cosimini sa ingen ting om antall lesere, men leserne brukte altså i snitt 35 min pr dag på TimesReader mot 5 min på Web. De har definert to typer lesing de kaller Reading experience og Browsing experience. Leseren skal altså støtte førstnevnte og dette er det området NY Times ser størst potensial digitalt.

I forhold til produksjon er ingen manuell jobb med layout nødvendig. De benytter Type-layout som selv bryter opp ord med bindestrek for å få til en fornuftig desking av sakene. Lesermønstret er linjert og leserne ser ut til å lese fra "perm til perm" De benytter samme XML som blir sendt til Amazon og Kindle til TimesReader.

Noen høydepunkter fra IFRA 2nd European E-reading Conference - Edda Sandkasse

søndag 4. oktober 2009

Reinventing academic publishing online

søndag 4. oktober 2009 0
Print journals are limited to an accept/reject dichotomy, which implies that quality is an all or nothing thing. In contrast, an open KES can rank papers on a many–point scale, which conveys more information to the reader. The Figure 1 pyramid represents a 1–5 rating system (Limited to Excellent), plus a 0 Not Yet Rated category, and a -1 Not Recommended category. The actual scale would be a ten–point semantic differential, plus a reject option (-1). Ratings could be broken down by criteria like relevance, rigor, writing, comprehensiveness, logical flow and originality.

Figure 1: A democratic KES design
Figure 1: A democratic KES design.

The top white triangle of the pyramid represents the current say 10 percent of submissions that a top journal might print, while the remaining 90 percent of “rejected” knowledge is not available to readers. In this system however all the knowledge a reader chooses to make visible is available for use.

A natural initial response is that this involves too much work. Yet already to reject even the worst paper someone must read it to some degree, i.e., traditional systems already assess every submission as otherwise how is the decision to reject made? The only difference is that while print journals reject in secret, an open KES displays papers it “rejects”, i.e., is transparent rather than opaque. The difference is not how many papers are assessed, but whether the assessment is visible or not. If all submissions must be assessed anyway, why not do it openly?



First Monday - Whitworth

onsdag 30. september 2009

Nick Cave Discusses Novel Written for - and Partially on - iPhone

onsdag 30. september 2009 0


Wired.com

Electronic Book Reader Landscape

Here’s an electronic book reader list showing what’s currently available on the market. The electronic book readers are arranged according to increasing price -

Electronic Book Reader Landscape

Bookeen Cybook OPUS i hus

Jeg er blitt forespurt om å delta i et interessant prosjekt denne høsten. Buskerud Fylkesbibliotek skal sette igang et prosjekt med utlån av ebøker til bl.a. leseplater, og har spurt meg om å være en av prøvekaninene (prosjektet har forlengst skaffet seg en utmerket hjemmeside). I den forbindelse fikk jeg også muligheten til å låne en leseplate av et merke jeg ikke har prøvd ut ennå, en Bookeen Cybook OPUS.

Eiriks forfatterblogg :: Bookeen Cybook OPUS i hus
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket